App tegen eetbuien in de maak

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht werken aan een app voor mensen met een eetbuistoornis. De app zou kunnen inschatten wanneer er een eetbui op de loer ligt, en helpt om niet toe te geven aan de behoefte. 

eetbuiten

Eetbuien de baas

Naar schatting hebben zo'n 180.000 mensen in Nederland een eetbuistoornis. Bij deze vorm van eetstoornis heeft iemand last van hevige, onbedwingbare eetbuien, die steeds terugkomen.

Tijdens zo'n eetbui eet iemand in korte tijd heel veel, vaak ongezond voedsel.  Veel mensen worden voor een eetstoornis behandeld. Maar tijdens een eetbui verliezen ze de controle over het eten, en vergeten hierbij vaak alles wat ze in hun behandeling hebben geleerd. 

Wist je dat...

...naar schatting 10 procent van de bevolking een eetstoornis heeft? 

Om de behandeling van eetbuistoornissen te verbeteren, zijn onderzoekers aan de Universiteit Maastricht daarom het project “Eetbuien de baas” gestart

Tip

Zowel vrouwen én mannen kunnen een eetbuistoornis ontwikkelen. Van de mensen met een eetstoornis is ongeveer 5 tot 10 procent man. 

app gezondheid

Voorspellende factoren

In dit project wordt via meerdere onderzoeken uitgezocht welke factoren een eetbui uitlokken. Hierdoor wordt duidelijk hoe en wanneer er, ook buiten de behandelkamer, het beste ingegrepen kan worden om eetbuien te voorkomen.  

De onderzoekers vragen hiervoor mensen met eetbuien om voor en na elk eetmoment, en op willekeurige momenten gedurende de dag, via een app op hun smartphone vragen te beantwoorden over eten, gedachtes, emoties en de context waarin deze plaatsvinden.   

Sommige deelnemers dragen hierbij een smartwatch, die continu informatie verzamelt over onder andere hun activiteitenniveau, hartslag en slaappatroon.

Op deze manier worden omgevingsfactoren, emoties en gedrag in kaart gebracht, die een eetbui kunnen voorspellen. De te ontwikkelen app zal vervolgens een waarschuwing geven voordat iemand last krijgt van een eetbui. Daarnaast zal de app ook adviezen geven om op dat moment op een andere manier met emoties om te gaan.

Op dit moment is het onderzoek dat nodig is om de app te ontwikkelen nog in volle gang. De onderzoekers verwachten begin 2023 de app te kunnen testen

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

gehandicapten sporten

Nieuwe app helpt gehandicapten meer te sporten en bewegen

Het Fonds Gehandicaptensport heeft een app ontwikkeld, waarmee vanuit huis gesport kan worden. Dit helpt gehandicapten, ...

Ontbijtgranen krijgen code voor slechtzienden op verpakking

Ontbijtgranen krijgen code voor slechtzienden op verpakking

Voedingsfabrikant Kellogg’s gaat alle verpakkingen van cornflakes en andere ontbijtgranen voorzien van een kleurcode. Hi...

kinderen overgewicht

Be-My-Coach helpt kinderen met overgewicht bij leefstijlaanpassi­n­g

Het project “Be-My-Coach" wil kinderen met overgewicht actief betrekken bij de best passende zorg en leefstijlaanp...

Gezondeten.nl voeding tijdens de zwangerschap

Wat moet je wel of niet eten als je zwanger bent?

Waarvan kun je tijdens de zwangerschap beter wat meer eten, en waar moet je juist mee opletten? Dat maakt de Gezondheids...

Leefstijlverbetering bij artrose of maagverkleining

Leefstijlverbeter­i­n­g bij artrose of maagverkleining

Er zijn al gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) voor mensen met overgewicht of diabetes. Ook voor artrose, ...

Toon meer (211)