CDA: gezond voedsel goedkoper en ongezond voedsel duurder

Het aanbod van fastfood beperken, gezond voedsel goedkoper maken en ongezond voedsel juist duurder: dit zijn enkele voorstellen van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA.

ongezond eten

Stevige correctie nodig

In de huidige situatie is een ongezond aanbod van eten en drinken volgens het WI zeer bepalend. Op stations, in supermarkten en in pretparken en dierentuinen kun je er niet omheen.

Doordat ongezond eten en drinken zo vrij toegankelijk zijn, lopen mensen meer risico op overgewicht en ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.

Bovendien raken kinderen al op heel jonge leeftijd gewend aan ongezond eten en drinken, omdat het overal beschikbaarheid is. Volgens het WI is een stevige correctie vanuit samenleving en overheden nodig.

Wist je dat...

...winkels inspelen op hun klanten? Door bijvoorbeeld de lekkere geur bij de broodafdeling, ben je sneller geneigd meer te kopen. 

gezond eten goedkoop

Groenten en fruit goedkoper

In het rapport “Gezond leven. De zorg voor het lichaam als gemeenschappelijk goed” staat een reeks van voorstellen om een gezond leven gemeenschappelijk goed te maken.

Dat begint bij de vorming van een goede voedselcultuur vanuit de samenleving zelf. Maar ook overheden hebben hun verantwoordelijkheid te nemen.

Tip

Haal je groente en fruit op de markt! Hier is het vaak een stuk goedkoper, dan in de supermarkt! 

Zij moeten het aanbod van fastfood beperken, marketing voor ongezond eten verbieden, afspraken in gang zetten over gezond voedselaanbod, en de markt corrigeren door gezond voedsel goedkoper te maken en ongezond voedsel duurder.

Denk aan een suikertaks en subsidie op onbewerkte groente en fruit en verlaging van de BTW daarop.

Minimumleeftijd voor fastfood

Ook overweegt het WI een minimumleeftijd voor fastfood, vergelijkbaar met die voor de aanschaf van alcohol en tabak. Op basisscholen moet een gratis gezonde schoollunch komen en meer voedselonderwijs, zoals lessen over gezond eten, kooklessen, schoolmoestuinen en boerderijbezoek.

Tenslotte moet gezondheid en levensstijl een prominente plek krijgen in de opleiding van artsen en ander personeel in de medische zorg.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezondeten.nl Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezonde voeding werd tussen 2010 en 2020  duurder dan ongezonde voeding. Gezonde producten stegen 21 procent in prijs, t...

onderzoek gezondheid

Gezond voedsel moet goedkoper

Consumenten willen massaal dat btw op groenten en fruit wordt afgeschaft. Ook is men voor een suikertaks en het beperken...

vleesvervangers

Vlees- en zuivelvervangers duur? Niet meer!

Vlees- en zuivelvervangers hebben de reputatie duur te zijn. Maar de laatste jaren is de prijs ervan zo gedaald, dat mee...

Nieuwe regering wil gezond eten stimuleren

Nieuwe regering wil gezond eten stimuleren

Groenten en fruit worden goedkoper en er komt een suikertaks. Tenminste, dat zijn de plannen van de nieuwe coalitie van ...

Gezondeten.nl Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Wie gezond eet, kan zijn brein jonger houden en achteruitgang vertragen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVMGezonde vo...

Toon meer (211)