te-weinig-vrije-tijd-is-niet-goed-maar-te-veel-ook-niet

Te weinig vrije tijd is niet goed, maar te veel ook niet

Veel mensen hebben het druk en hebben behoefte aan meer vrije tijd. Maar van te veel vrije tijd worden mensen ook niet gelukkiger, zeker als ze zich niet productief voelen. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers. 

Tussen 2 en 5 uur vrije tijd optimaal

Om te kijken of vrije tijd gelukkiger maakt, bestudeerden de onderzoekers eerst gegevens uit eerdere onderzoeken. Uit het eerste onderzoek onder 21.000 Amerikanen werd duidelijk dat mensen gelukkiger werden als ze meer vrije tijd hadden.

Tot 2 uur vrije tijd per dag nam het geluksgevoel toe, daarna stabiliseerde het. Maar vanaf 5 uur vrije tijd per dag zeiden mensen zich juist ongelukkiger te voelen.

Ook in het tweede onderzoek onder 13.000 mensen vonden de onderzoekers dat meer vrije tijd samenging met meer tevredenheid, totdat mensen te het gevoel hadden te veel vrije tijd te hebben.  

Teveel werk en te druk

Te druk of te lui

De onderzoekers voerden daarna 2 experimenten uit. In het eerste experiment moesten mensen aangeven hoe gelukkig ze werden van 15 minuten vrije tijd per dag, 3,5 uur, of 7 uur.

Het hebben van 3,5 uur vrije tijd leek het gelukkigst te maken. Bij 15 minuten dachten mensen te gestrest te zijn. Bij 7 uur voelden ze zich niet productief genoeg. 

Tip

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één. Zorg daarom om dat je ook tijdens je werk-uren ontspanning in bouwt. Zo voorkom je dat je overspannen raakt en dat je gemotiveerd blijft. 

Productiviteit maakt het verschil

In het tweede experiment keken de onderzoekers op de rol van productiviteit. De deelnemers werd weer gevraagd om zich voor te stellen om 3,5 uur of 7 uur vrije tijd per dag te hebben. Dit keer moesten ze ook bedenken hoe ze zich voelden wanneer ze die uren productief (met bijvoorbeeld hobby’s of sporten) of niet-productief (met bijvoorbeeld tv kijken) doorbrachten.

De mensen met 7 uur vrije tijd waren weer minder tevreden dan de mensen met 3,5 uur vrije tijd als ze dachten aan niet productief zijn. Maar wanneer ze die tijd aan een hobby of sport zouden besteden, was het gevoel van welzijn groter en ongeveer hetzelfde als in de groep met 3,5 uur vrije tijd.

De onderzoekers denken dus dat mensen die veel vrije tijd hebben, gelukkiger worden als ze een doel hebben waardoor ze zich productief voelen. 

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Journal of Personality and Social Psychology (link)

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Ouderen ruiken hartige geuren niet meer goed, vrouw ruikt aan bloemen

Ouderen ruiken hartige geuren niet meer goed, maar zoete wel

Op oudere leeftijd wordt het reukvermogen minder. Onderzoekers dachten dat dat voor alle geuren gold. Maar dat blijkt ni...

Gunstige bacteriën en probiotica goed voor onze gezondheid

Gunstige bacteriën en probiotica goed voor onze gezondheid

Bijna iedereen kent wel dat onderbuikgevoel van ‘vlinders in je buik’ of ‘in je broek poepen van angst’. Deze welbekende...

Gezondeten.nl voeding tijdens de zwangerschap

Wat moet je wel of niet eten als je zwanger bent?

Waarvan kun je tijdens de zwangerschap beter wat meer eten, en waar moet je juist mee opletten? Dat maakt de Gezondheids...

Eiwitten uit meelwormen zijn even goed voor de spieropbouw

Eiwitten uit insecten ook effectief voor spieropbouw

Eiwitten uit meelwormen zijn even goed voor de spieropbouw als andere bronnen van dierlijk eiwit, zoals zuivel. Dat conc...

meer-fruit-en-groente-zorgen-voor-meer-winderigheid

Meer fruit en groente zorgen voor meer winderigheid!

Mensen die overstappen op een plantaardig dieet laten vaker winden. Vervelend, maar het is juist een goed teken. Het kom...

Toon meer (-8)
Volg ons