Een eetstoornis is een psychische aandoening met als belangrijkste kenmerk verstoord eetgedrag. Dit verstoorde eetgedrag heeft vaak ernstige gevolgen voor de mentale en fysieke gezondheid.
Sommige personen met een eetstoornis eten zeer weinig, anderen juist extreem veel en weer anderen wisselen perioden van eetbuien af met perioden van lijnen. Mensen met een eetstoornis leggen zichzelf hele strenge schadelijke eetregels op. Alles wat met eten en drinken te maken heeft, levert voor mensen met een eetstoornis spanning op.
De oorzaak van een eetstoornis is meestal psychisch, echter kunnen omgevingsfactoren en erfelijke aanleg ook een rol spelen bij het ontstaan van een eetstoornis.
Eetstoornissen kunnen bij iedereen en op elke leeftijd ontstaan. Bij Anorexia Nervosa en Boulimia Nervosa is vooral te zien dat dit begint in de puberteit of jonge volwassenheid. Ook komen eetstoornissen het meest voor bij jonge vrouwen.
Voor de behandeling van een eetstoornis is deskundige en intensieve psychologische begeleiding van belang. Daarbij is het belangrijk om de eetstoornis zo snel mogelijk te behandelen. Dit is omdat eetstoornissen moeilijker te behandelen zijn naarmate iemand er langer aan lijdt. De eerste stap hierbij is door naar de huisarts te gaan.