Het immuunsysteem, of het afweersysteem, is een verdedigingssysteem van het lichaam en beschermt ons tegen ziekteverwekkers.
Drie onderdelen van ons immuunsysteem
Het afweersysteem kan onderverdeeld worden in verschillende niveaus van afweer.
- De fysieke barrière Dit is de eerste afweerlinie en bevindt zich tussen het inwendige lichaam en de omgeving. Een voorbeeld van de fysieke barrière is de huid en de slijmvliezen. Zij houden de meeste ziekteverwekkers buiten de deur.
- De algemene afweer De algemene afweer richt zich op alle ziekteverwekkers die ondanks de eerste afweerlinie toch het lichaam binnen weten te dringen. De witte bloedcellen zijn betrokken bij de algemene afweer en vernietigen lichaamsvreemde stoffen.
- De specifieke afweer Deze richt zich op één specifieke ziekteverwekker. Deze komt bijvoorbeeld in actie wanneer een ziekteverwekker zich zeer snel verspreidt en de algemene afweer dit niet kan opruimen.
Een positieve immuunrespons
Wanneer het lichaam in aanraking komt met een ziekteverwekker, zoals een bacterie of virus, reageert het lichaam hierop en dat wordt een positieve immuunrespons genoemd. Deze reactie van het immuunsysteem is noodzakelijk om 'indringers' op te ruimen. Het is belangrijk dat het lichaam op de juiste manier reageert op een immuunrespons, zodat het lichaam de ziekteverwekker herkent en in actie komt. Mensen zijn het beste tegen infectieziekten beschermd als het immuunsysteem de ziekteverwekker al een keer eerder gezien heeft. Daardoor kan het namelijk snel, effectief en specifiek optreden.
Wat gebeurt er tijdens een immuunrespons?
Wanneer het immuunsysteem actief is en er een infectie opgeruimd moet worden, kan dit gepaard gaan met ontstekingsverschijnselen zoals koorts, zwellingen, roodheid en een grieperig gevoel. Koorts is een vervelend bijverschijnsel, maar koorts helpt het immuunsysteem om infecties op te ruimen. Indien koorts te lang aanhoudt en de lichaamstemperatuur meer dan 40 graden is, kan dit gevaarlijk worden en kunnen bepaalde orgaanfuncties uitvallen.
Je immuunsysteem versterken
Een goed immuunsysteem verkleint de kans dat je ziek wordt van een ziekteverwekker zoals een bacterie of een virus. Het is dus van belang om het immuunsysteem te versterken wanneer deze verzwakt is. Het immuunsysteem is een ingewikkeld systeem en hierdoor is het moeilijk vast te stellen of iemand een 'sterk' immuunsysteem heeft.
Wel kan een gezonde levensstijl een positieve bijdrage leveren aan het versterken van het immuunsysteem. Enkele voorbeelden om het immuunsysteem te versterken zetten we voor je op een rij.
- Zorg voor voldoende nachtrust en ontspanning.
- Eet gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf.
- Beweeg voldoende, minimaal 30 minuten per dag.
- Matig het gebruik van alcoholische dranken.
- Stop met roken.