Wat is een positieve immuunrespons?

Wat is een positieve immuunrespons?

Het immuunsysteem, of het afweersysteem, is een verdedigingssysteem van het lichaam en beschermt ons tegen ziekteverwekkers.

Drie onderdelen van ons immuunsysteem

Het afweersysteem kan onderverdeeld worden in verschillende niveaus van afweer.

  • De fysieke barrière Dit is de eerste afweerlinie en bevindt zich tussen het inwendige lichaam en de omgeving. Een voorbeeld van de fysieke barrière is de huid en de slijmvliezen. Zij houden de meeste ziekteverwekkers buiten de deur.
  • De algemene afweer De algemene afweer richt zich op alle ziekteverwekkers die ondanks de eerste afweerlinie toch het lichaam binnen weten te dringen. De witte bloedcellen zijn betrokken bij de algemene afweer en vernietigen lichaamsvreemde stoffen. 
  • De specifieke afweer Deze richt zich op één specifieke ziekteverwekker. Deze komt bijvoorbeeld in actie wanneer een ziekteverwekker zich zeer snel verspreidt en de algemene afweer dit niet kan opruimen.

Een positieve immuunrespons

Wanneer het lichaam in aanraking komt met een ziekteverwekker, zoals een bacterie of virus, reageert het lichaam hierop en dat wordt een positieve immuunrespons genoemd. Deze reactie van het immuunsysteem is noodzakelijk om 'indringers' op te ruimen. Het is belangrijk dat het lichaam op de juiste manier reageert op een immuunrespons, zodat het lichaam de ziekteverwekker herkent en in actie komt. Mensen zijn het beste tegen infectieziekten beschermd als het immuunsysteem de ziekteverwekker al een keer eerder gezien heeft. Daardoor kan het namelijk snel, effectief en specifiek optreden. 

Wat gebeurt er tijdens een immuunrespons?

Wanneer het immuunsysteem actief is en er een infectie opgeruimd moet worden, kan dit gepaard gaan met ontstekingsverschijnselen zoals koorts, zwellingen, roodheid en een grieperig gevoel. Koorts is een vervelend bijverschijnsel, maar koorts helpt het immuunsysteem om infecties op te ruimen. Indien koorts te lang aanhoudt en de lichaamstemperatuur meer dan 40 graden is, kan dit gevaarlijk worden en kunnen bepaalde orgaanfuncties uitvallen. 

Je immuunsysteem versterken

Een goed immuunsysteem verkleint de kans dat je ziek wordt van een ziekteverwekker zoals een bacterie of een virus. Het is dus van belang om het immuunsysteem te versterken wanneer deze verzwakt is. Het immuunsysteem is een ingewikkeld systeem en hierdoor is het moeilijk vast te stellen of iemand een 'sterk' immuunsysteem heeft.

Wel kan een gezonde levensstijl een positieve bijdrage leveren aan het versterken van het immuunsysteem. Enkele voorbeelden om het immuunsysteem te versterken zetten we voor je op een rij.

  • Zorg voor voldoende nachtrust en ontspanning.
  • Eet gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf.
  • Beweeg voldoende, minimaal 30 minuten per dag.
  • Matig het gebruik van alcoholische dranken.
  • Stop met roken.
Deborah

Geschreven door Deborah Nieuwdorp, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Zijn voedselallergieë­n gekoppeld aan eczeem?

Atopische dermatitis (eczeem) en voedselallergieën kunnen bij sommige patiënten verband houden. Hoewel eczeem bij sommig...

Voeding Voeding

Wat zijn de voordelen van maca?

Maca, de bekende Peruaanse knol heeft bijzondere eigenschappen. Niet voor niets dat de knol inmiddels in het rijtje supe...

Sporten Sporten

Wat zijn lichamelijke en mentale voordelen van sporten?

Voordelen van sporten en bewegen Voldoende sporten verlaagt het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, obesita...

Voeding Voeding

Wat doet koffie met ons lichaam?

Koffie bevat de stof cafeïne. Cafeïne heeft een positieve en negatieve invloed op ons lichaam. Positieve effecten van ko...

Voeding Voeding

Kun je verslaafd raken aan energiedrankjes?

In een blikje energiedrank zit gemiddeld 30 gram suiker. 1 suikerklontje is ongeveer 4 gram, wat betekent dat een blikje...

Toon meer (1078)