Welke rol speelt speeksel bij smaakbeleving?

Welke rol speelt speeksel bij smaakbeleving?

Speeksel in de mond heeft meerdere functies. Het speelt ook een belangrijke rol in hoe we als mensen smaken beleven.

Speeksel is vloeibaar en kan makkelijk smaakstoffen uit ons eten oplossen. Vervolgens draagt speeksel deze smaakstoffen naar speciale cellen in de mond die de smaak waar kunnen nemen. Dit zijn de smaakreceptorcellen. Deze smaakreceptorcellen geven via zenuwen door aan de hersenen hoe het eten smaakt.

Als er iets mis is met de speekselproductie, kan dit de manier waarop je smaak ervaart veranderen. Zo kan bij sommige mensen het voedsel bijvoorbeeld metaalachtig of zout smaken.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

MedischMedisch

Wat is de functie van speeksel?

Speeksel wordt aangemaakt door speekselklieren bij de mond en heeft meerdere nuttige functies. Het verteren van voeding begin...

MedischMedisch

Wat doet goede mondhygiëne met speekselaanmaak?

Een droge mond wordt veroorzaakt door een tekort aan speeksel, wat ervoor zorgt dat praten, slikken en kauwen moeilijker gaat...

MedischMedisch

Welke rol speelt reuk bij eten en proeven?

Onze reuk is zo gevoelig dat we een ontelbaar aantal verschillende geuren van elkaar kunnen onderscheiden. Zodra een geur het...

MedischMedisch

Speelt voeding een rol bij eczeem?

Eczeem uit zich in rode, jeukende plekken die op de huid zitten, vaak gaat dit ook gepaard met bultjes, kloofjes en schilfers...

MedischMedisch

Hoe vaak moet je kauwen op een hap eten?

Op elke hap eten moet je ongeveer twintig tot dertig keer kauwen. Dit lijkt veel, maar het is niet zonder reden. De vertering...

Toon meer (419)
Volg ons