Welke rol speelt speeksel bij smaakbeleving?

Welke rol speelt speeksel bij smaakbeleving?

Speeksel in de mond heeft meerdere functies. Het speelt ook een belangrijke rol in hoe we als mensen smaken beleven.

Speeksel is vloeibaar en kan makkelijk smaakstoffen uit ons eten oplossen. Vervolgens draagt speeksel deze smaakstoffen naar speciale cellen in de mond die de smaak waar kunnen nemen. Dit zijn de smaakreceptorcellen. Deze smaakreceptorcellen geven via zenuwen door aan de hersenen hoe het eten smaakt.

Als er iets mis is met de speekselproductie, kan dit de manier waarop je smaak ervaart veranderen. Zo kan bij sommige mensen het voedsel bijvoorbeeld metaalachtig of zout smaken.

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Melissa Verlaan, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist bij Coloriet

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Wat is de functie van speeksel?

Speeksel wordt aangemaakt door speekselklieren bij de mond en heeft meerdere nuttige functies. Het verteren van voeding ...

Medisch Medisch

Welke rol speelt reuk bij eten en proeven?

Onze reuk is zo gevoelig dat we een ontelbaar aantal verschillende geuren van elkaar kunnen onderscheiden. Zodra een geu...

Medisch Medisch

Wat doet goede mondhygiëne met speekselaanmaak?

Een droge mond wordt veroorzaakt door een tekort aan speeksel, wat ervoor zorgt dat praten, slikken en kauwen moeilijker...

Medisch Medisch

Speelt voeding een rol bij eczeem?

Eczeem uit zich in rode, jeukende plekken die op de huid zitten, vaak gaat dit ook gepaard met bultjes, kloofjes en schi...

Medisch Medisch

Wat kan je doen bij smaakveranderinge­n­?

Er zijn verschillende oorzaken voor smaakverandering. Veelal is de oorzaak een ziekte zoals corona of kanker. Tips voor...

Toon meer (447)