Wat gebeurt er als je spieren verzuren?

Wat gebeurt er als je spieren verzuren?

Het verzuren van spieren betekent dat het lichaam een dermate hoge concentratie lactaat in het bloed bevat, waardoor spieren niet meer optimaal kunnen functioneren. Lactaatzuur is een afvalstof van energiemetabolisme.

Adenosinetrifosfaat (ATP)

Energie wordt gehaald uit zowel koolhydraten, vetten als (in mindere mate) eiwitten. Deze voedingsstoffen worden omgezet in een stof die adenosinetrifosfaat, ook wel ATP, wordt genoemd. ATP is een snelle brandstofbron voor het lichaam, maar dient wel steeds opnieuw te worden aangevuld.

Aerobe en anaerobe systemen

ATP kan op twee verschillende manieren worden gevormd. Het aeroob systeem, ook wel het zuurstofsysteem genoemd, gebruikt zuurstof om ATP te vormen uit voedingsstoffen. Dit gebeurt bij relatief rustige activiteiten zoals fietsen, rustig hardlopen of stevig doorwandelen.

Het anaeroob systeem gebruikt geen zuurstof om ATP te vormen. Dit systeem wordt actief zodra in korte tijd explosief energie nodig is, zoals bij het trekken van een sprint. Het anaerobe systeem werkt dus sneller, maar de geleverde energie is voor een beperkte tijdsduur. 

Lactaat

Bij de productie van ATP komt ook lactaatzuur vrij. Het lichaam breekt lactaatzuur bij voldoende zuurstof ook weer af. Als er meer lactaat vrij komt dan wordt afgebroken, neemt de concentratie lactaatzuur toe en verzuren de spieren. Het resultaat is dat je spieren niet meer kunnen functioneren en het welbekende branderige gevoel optreedt. 

Wist je dat...

Er zijn wedstrijdlopers- of fietsers zijn die hun lactaatdrempel laten onderzoeken om hun trainingen daarop af te stemmen?

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

VoedingVoeding

Wat voor soort vet is shea boter en is het ongezond?

Shea boter is een plantaardig vet, afkomstig van de Karité boom in Afrika en wordt daarom ook wel Karité b...

MedischMedisch

Welke voeding is geschikt voor gezonde spieren?

Gevarieerde voeding Voor gezonde spieren is het van belang dat iemand een gevarieerde voeding heeft. Een gevarieerde vo...

MedischMedisch

Wat kan ik eten om mijn spieren te vergroten?

Als allereerst moet je goed trainen om je spieren te vergroten, want met alleen goed eten gaat dat niet lukken. Je hebt ...

MedischMedisch

Hoe kun je spieren opbouwen als je veganist bent?

Er bestaat een mythe dat personen die veganistisch eten door hun voedingspatroon te weinig eiwitten binnenkrijgen en daa...

MedischMedisch

Breken je spieren af als je ouder wordt?

Wanneer je ouder wordt, gaan veel lichaamsprocessen steeds minder goed werken. Dit geldt ook voor het opbouwen en behoud...

Toon meer (1206)
Volg ons