Wat is zuigelingenbotulisme?

Wat is zuigelingenbotulisme?

Botulisme is een ziekte die wordt veroorzaakt  de gifstoffen van de Clostridium botulinum bacterie. Deze ziekte is echter zeer zeldzaam in Nederland.

Wat is botulisme?

Mensen kunnen botulisme oplopen door het eten van onjuist bewaard voedsel welke besmet is met de clostridium botulinum bacterie. Baby’s, tot een jaar oud, kunnen botulisme ook oplopen door het binnenkrijgen van de bacterie via honing. Dit heet infantiel botulisme.

Bij infantiel botulisme komen de sporen van de bacterie in de darmen terecht. Omdat de darmflora van baby’s nog niet volledig is ontwikkeld, kunnen de sporen zich verder ontwikkelen. Hierdoor kunnen de bacteriën in de darmen zich ontwikkelen tot toxines. Toxines zijn gifstoffen, bij al een kleine hoeveelheid, de gezondheid in gevaar kunnen brengen. Het ontwikkelen van klachten en krijgen van klachten gebeurt bij 98% van alle gevallen bij kinderen met de leeftijd van 1 tot 6 maanden. 

Klachten en ernst

Sporen van de Clostridium botulinum bacterie doen volwassenen vaak niets, maar kunnen dus wel gevaarlijk zijn voor baby’s tot een jaar. Dit staat meer bekend als infantiel- of zuigelingenbotulisme. Dit komt bijna nooit voor, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. 

De ziekte heeft altijd een aantal dagen nodig voordat hij doorbreekt. Voor die tijd kunnen klachten optreden als een verminderde eetlust, aanhoudend huilen, sloomheid, spierzwakte en verlammingen. 

Wat te doen bij besmetting?

Als de baby de eerder genoemde verschijnselen vertoont, moet een dokter gebeld worden. Een snelle behandeling in het ziekenhuis kan verdere problemen voorkomen. Met een snelle behandeling is de baby binnen enkele weken hersteld.
Zonder snelle behandeling kunnen er ernstige complicaties optreden zoals verlammingsverschijnselen aan het hart of de longen, welke kunnen leiden tot de dood. 

Voedingsadviezen 

Hoe verklein je zelf de kans op botulisme?

  • Maak thuis geen groenten of vlees in (wecken of inleggen)
  • Bewaar zelf ingemaakte producten in olie en maximaal vier dagen in de koelkast bij 4 °C. Bijvoorbeeld knoflook, groente en kruiden of zelfgemaakte pesto.
  • Voeding in blik moet gecheckt worden op een dop die bol staat. Is dit het geval, gooi het product dan weg.
  • Geef baby's zeker tot zes maanden geen honing. 
Dewika

Geschreven door Dewika Atwaroe , Diëtist bij Albert Schweitzer ziekenhuisBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Ziekte van lyme behandeling

Ziekte van lyme behandeling

Wil jij alles weten over de behandeling van de ziekte van Lyme? De ziekte van Lyme is de laatste decennia veelvuldig in ...

Ziekte van Lyme symptomen en klachten

Ziekte van Lyme: Symptomen, Klachten en Behandeling

Wat zijn de symptomen en klachten bij de ziekte van Lyme? In dit artikel bespreken wij met welke ziekteverschijnselen je...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

Ziekte van Pfeiffer

Ziekte van Pfeiffer

Je hebt vast wel eens gehoord van "Ziekte van Pfeiffer". Deze chronische vermoeidheidssyndroom is zeer vervelend en gaat...

Ziekte van Ménière

Ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière is een aandoening aan het binnenoor. Door deze aandoening krijg je problemen met je gehoor en je e...

Helicobacter pylori infectie

Wat is een Helicobacter pylori infectie?

Een Helicobacter pylori infectie wordt veroorzaakt door een hardnekkige bacterie. Deze tast je maag aan, waardoor serieu...

Lees wat je gemist hebt

14193 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'