Wat is zuigelingenbotulisme?

Wat is zuigelingenbotuli­s­m­e­?

Botulisme is een ziekte die wordt veroorzaakt  de gifstoffen van de Clostridium botulinum bacterie. Deze ziekte is echter zeer zeldzaam in Nederland.

Wat is botulisme?

Mensen kunnen botulisme oplopen door het eten van onjuist bewaard voedsel welke besmet is met de clostridium botulinum bacterie. Baby’s, tot een jaar oud, kunnen botulisme ook oplopen door het binnenkrijgen van de bacterie via honing. Dit heet infantiel botulisme.

Bij infantiel botulisme komen de sporen van de bacterie in de darmen terecht. Omdat de darmflora van baby’s nog niet volledig is ontwikkeld, kunnen de sporen zich verder ontwikkelen. Hierdoor kunnen de bacteriën in de darmen zich ontwikkelen tot toxines. Toxines zijn gifstoffen, bij al een kleine hoeveelheid, de gezondheid in gevaar kunnen brengen. Het ontwikkelen van klachten en krijgen van klachten gebeurt bij 98% van alle gevallen bij kinderen met de leeftijd van 1 tot 6 maanden. 

Klachten en ernst

Sporen van de Clostridium botulinum bacterie doen volwassenen vaak niets, maar kunnen dus wel gevaarlijk zijn voor baby’s tot een jaar. Dit staat meer bekend als infantiel- of zuigelingenbotulisme. Dit komt bijna nooit voor, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. 

De ziekte heeft altijd een aantal dagen nodig voordat hij doorbreekt. Voor die tijd kunnen klachten optreden als een verminderde eetlust, aanhoudend huilen, sloomheid, spierzwakte en verlammingen. 

Wat te doen bij besmetting?

Als de baby de eerder genoemde verschijnselen vertoont, moet een dokter gebeld worden. Een snelle behandeling in het ziekenhuis kan verdere problemen voorkomen. Met een snelle behandeling is de baby binnen enkele weken hersteld.
Zonder snelle behandeling kunnen er ernstige complicaties optreden zoals verlammingsverschijnselen aan het hart of de longen, welke kunnen leiden tot de dood. 

Voedingsadviezen 

Hoe verklein je zelf de kans op botulisme?

  • Maak thuis geen groenten of vlees in (wecken of inleggen)
  • Bewaar zelf ingemaakte producten in olie en maximaal vier dagen in de koelkast bij 4 °C. Bijvoorbeeld knoflook, groente en kruiden of zelfgemaakte pesto.
  • Voeding in blik moet gecheckt worden op een dop die bol staat. Is dit het geval, gooi het product dan weg.
  • Geef baby's zeker tot zes maanden geen honing. 
Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

RIVM (link)

Voedingcentrum (link)

Dewika

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

MedischMedisch

Waarom mogen baby’s geen honing?

Er wordt geadviseerd om kinderen tot een jaar geen honing te geven. De reden hiervoor is vanwege het bacterie genaamd Cl...

Gezond levenGezond leven

Hoe kan ik voedselverspillin­g tegengaan?

Er wordt gemiddeld 34 kg aan voedsel per persoon per jaar weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan brood, zuivel, groenten en f...

Gezond levenGezond leven

Welk tussendoortje kan ik het beste aan mijn kind geven?

Veel van de tussendoortjes die in de supermarkt te vinden zijn bevatten weinig goede voedingsstoffen (ofwel een lage nut...

MedischMedisch

Wat doet een voedingspsycholoo­g­?

Een voedingspsycholoog kan je helpen om je eetproblemen op te lossen. Hierbij kun je denken aan problemen zoals emotie-e...

VoedingVoeding

Worden er kleurstoffen en smaakstoffen aan goedkope thee toegevoegd?

Er wordt veel gespeculeerd over de aanwezigheid van kleur- en smaakstoffen in (goedkope) thee. Kleurstoffen en smaaksto...

Toon meer (1119)
Volg ons