Reuk- en smaakverlies is een bekend symptoom van een coronabesmetting. Het herstel ervan duurt vaak maanden, zo blijkt uit internationaal onderzoek onder 1.468 mensen met corona.
Reuk en smaakverlies door Corona? Dit kan je verwachten!
Smaakverlies herstelt iets sneller
Naar schatting 40 tot 75 procent van de mensen met COVID-19 hebben verlies van reuk en/of smaak. Uit het onderzoek blijkt dat vooral reukverlies vaak een langdurig probleem is.
Na 6 maanden is er nog geen volledig herstel bij ruim 90 procent van de mensen. En na 11 maanden heeft 61 procent van de vrouwen en 48 procent van de mannen er nog last van. Smaakverlies komt ook voor bij coronapatiënten, maar herstelt volgens de onderzoekers iets sneller dan reukverlies.
Na 6 maanden heeft 44 procent van de vrouwen en 35 procent van de mannen er nog last van.
Wist je dat...
...na 6 maanden er nog geen volledig herstel is bij ruim 90 procent van de mensen die reuk- en smaakverlies ervaren.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolVervormde reuk
Het herstel van reukverlies door corona gaat vaak gepaard met reukstoornissen als een vervormde reuk (parosmie) of geurhallucinaties (fantosmie).
In het laatste geval ruikt iemand bijvoorbeeld een brandlucht terwijl er geen brand is.
De patiënten in het onderzoek hadden allemaal reukverlies door corona en zijn gemiddeld 200 dagen na de diagnose gevolgd. Op het moment van de diagnose had ongeveer 10 procent een vervormde reuk of geurhallucinaties.
Na 200 dagen kwamen deze reukstoornissen nog veel vaker voor: bij bijna de helft van de mensen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Long-COVID
Aanhoudend reukverlies ging in het onderzoek vaak gepaard met andere aanhoudende symptomen. De onderzoekers denken daarom dat het kan samenhangen met een langdurige vorm van COVID-19, ook wel long-COVID genoemd.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie