Strengere eisen nodig voor pesticiden

Er zijn aanwijzingen dat pesticiden de kans vergroten op ziekten als alzheimer en parkinson. Het RIVM vindt daarom dat er strengere toelatingseisen nodig zijn.

Zijn gewasbeschermingsmiddelen schadelijk voor het zenuwstelsel

Schadelijk voor het zenuwstelsel?

In Nederland speelt, net als in de rest van Europa, de vraag of gewasbeschermingsmiddelen schadelijk zijn voor het zenuwstelsel. De manier waarop de middelen nu getest worden, geven volgens het RVIM geen uitsluitsel of ze kunnen leiden tot kleine veranderingen in de hersenen. 

Terwijl er wel aanwijzingen zijn voor een hoger risico op parkinsons en alzheimer bij telers die lang aan gewasbeschermingsmiddelen hebben blootgestaan. Daarom adviseert het RIVM duidelijker testrichtlijnen op te nemen in de toelatingseisen.

Darmmicrobioom

In Europa onderzoeken diverse instanties de risico’s van gewasbeschermingsmiddelen. Zo coördineert Wageningen University & Research een Europees project, waarin nieuwe methodes worden ontwikkeld om de effecten van pesticidencocktails te testen. Ze kijken daarbij ook naar effecten op het darmmicrobioom.

Volgens de onderzoekers begint de ziekte van Parkinson met de aanmaak van eiwitten in de darmen. Pas later manifesteert de ziekte zich in de hersenen. Ook is bekend dat het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in staat is om het darmmicrobioom te veranderen.

In het project wordt onderzocht in hoeverre zulke veranderingen een vroege indicator zijn van ziekte. De onderzoekers denken over 2 à 3 jaar nieuwe testen voor gewasbeschermingsmiddelen ontwikkeld te hebben. 

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

RIVM (link)

Recourse (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Doelen in Preventie-akkoord niet gehaald

Meeste doelen in preventieakkoord niet gehaald

Het Nationaal Preventie-akkoord is bedoeld om roken, overgewicht en alcohol terug te dringen. De meeste doelen voor 2020...

overgewicht-door-ongezond-eten

Overgewicht komt niet door hoeveel je eet, maar wat je eet

Te veel eten is niet de hoofdoorzaak van overgewicht. Het ligt meer aan wát je eet. De ene calorie is de andere niet, en...

Gezondeten.nl Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Deze vraag beantwoordt dr. Koen Joosten, kinderarts in het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam, in een circa 10-minuten duren...

Gezondeten.nl | Meer aandacht nodig voor oorzaak van obesitas bij behandeling

Meer aandacht nodig voor oorzaak van obesitas bij behandeling

Obesitas kan verschillende oorzaken hebben. Door de behandeling meer op de oorzaak op af te stemmen, wordt de behandelin...

Leefstijlverbetering bij artrose of maagverkleining

Leefstijlverbeter­i­n­g bij artrose of maagverkleining

Er zijn al gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) voor mensen met overgewicht of diabetes. Ook voor artrose, ...

Toon meer (-8)
Volg ons