Er zijn aanwijzingen dat pesticiden de kans vergroten op ziekten als alzheimer en parkinson. Het RIVM vindt daarom dat er strengere toelatingseisen nodig zijn.
Strengere eisen nodig voor pesticiden
Schadelijk voor het zenuwstelsel?
In Nederland speelt, net als in de rest van Europa, de vraag of gewasbeschermingsmiddelen schadelijk zijn voor het zenuwstelsel. De manier waarop de middelen nu getest worden, geven volgens het RVIM geen uitsluitsel of ze kunnen leiden tot kleine veranderingen in de hersenen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolTerwijl er wel aanwijzingen zijn voor een hoger risico op parkinsons en alzheimer bij telers die lang aan gewasbeschermingsmiddelen hebben blootgestaan. Daarom adviseert het RIVM duidelijker testrichtlijnen op te nemen in de toelatingseisen.
Darmmicrobioom
In Europa onderzoeken diverse instanties de risico’s van gewasbeschermingsmiddelen. Zo coördineert Wageningen University & Research een Europees project, waarin nieuwe methodes worden ontwikkeld om de effecten van pesticidencocktails te testen. Ze kijken daarbij ook naar effecten op het darmmicrobioom.
Volgens de onderzoekers begint de ziekte van Parkinson met de aanmaak van eiwitten in de darmen. Pas later manifesteert de ziekte zich in de hersenen. Ook is bekend dat het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in staat is om het darmmicrobioom te veranderen.
In het project wordt onderzocht in hoeverre zulke veranderingen een vroege indicator zijn van ziekte. De onderzoekers denken over 2 à 3 jaar nieuwe testen voor gewasbeschermingsmiddelen ontwikkeld te hebben.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie