Verschillende soorten huidvlekken

Huidvlekken: voor sommige mensen een onschuldig fenomeen dat iedereen uniek maakt, voor anderen een bron van schaamte. Dat is jammer, want huidvlekken zijn over het algemeen onschuldig en in geen geval besmettelijk.

In dit artikel laten we je zien dat er veel soorten huidvlekken zijn, allemaal met verschillende eigenschappen.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Tip

Blijf in elk geval alert op het veranderen van vorm of kleur bij je huidvlekken. Wanner dit gebeurt schakel dan je huisarts in, aangezien dit een symptoom kan zijn van huidkanker. Huidkanker is de meest voorkomende kanker en het aantal patiënten blijft stijgen.

Huidvlekken zijn over het algemeen heel normaal

Hoe kom je aan huidvlekken?

Pigment (melanine) is een kleurstof in de huid die ons beschermt tegen zonlicht en is normaal gesproken gelijkmatig verdeeld. Door pigment-ophoping kunnen huidvlekken ontstaan. Er bestaan veel verschillende soorten huidvlekken, in allerlei vormen en kleuren. Meestal zijn huidvlekken bruin, zwart, rood of wit/licht.

Huidvlekken kunnen ook door de straling van de zon ontstaan. U.V.-straling is goed voor de vitamine D-opname maar kan ook schadelijk zijn voor je huid als je je er niet tegen beschermt.

Tip

Het kan ook zijn dat je op latere leeftijd huidvlekken krijgt. Bijvoorbeeld in periodes met veel hormoonschommelingen, zoals de puberteit en de zwangerschap. Huidvlekken komen ook met de leeftijd, zoals ouderdomsvlekjes.

Geboortevlekken

Ongeveer de helft van pasgeborenen kinderen heeft rozige en rode vlekjes op hun huid. Dit zijn geboortevlekjes. Baby's hebben een zeer gevoelige huid en moeten nog een 'zuurmantel' (beschermingslaag) opbouwen. Soms gaan de vlekjes niet weg en blijven ze je hele leven zitten.

Ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet bestaat uit kleine bleekroze vlekjes, meestal in de nek. Zitten ze op het voorhoofd en de oogleden dan wordt het 'engeltjeskus' genoemd. Het gaat om een verwijding van de bloedvaten. In 10-50% van de gevallen trekken deze vlekjes niet weg en zijn ze op volwassen leeftijd nog steeds zichtbaar.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Archipelvlekken zijn grijze pigmentvlekken

Archipelvlek

Een archipelvlek (vroeger Mongolenvlek genoemd) is een blauw-grijze pigment-moedervlek van een paar centimeter groot die vooral bij Aziatische en negroïde mensen voorkomt en bij kinderen met zowel een donkere als een blanke ouder.

Wijnvlek

Een wijnvlek is een vaatafwijking. De haarvaten zijn daardoor in omvang toegenomen. Je ziet een roze tot rode vlek, meestal in het gezicht. Of de vlek wegtrekt daar kun je helaas geen invloed op hebben.

Aardbeienvlek

Een aardbeienvlek (hemangioon) of frambozenvlek is een rode tot dieprode zwelling (goedaardige tumor) van de huid.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn vaak goed van aard. Houd ze desalniettemin nauw in de gaten voor verkleuringen of verandering in vorm.

Sproeten zijn pigmentophopingen

Sproeten

Sproeten bestaan uit een pigmentophoping in de onderste laag van de opperhuid. Iedereen heeft ze maar het is genetisch vastgesteld hoeveel je ervan hebt. Ze ontstaan in de kindertijd, vooral bij mensen met een licht huidtype en bij roodharigen. Onder invloed van zonlicht komen ze meer naar voren.

Moedervlek

Een moedervlek is een opéénhoping van pigmentvormende cellen op de huid. Tot je 40ste jaar kunnen er nieuwe moedervlekken ontstaan. Moedervlekken zijn goedaardig zolang ze niet opvallend van kleur of vorm veranderen. Een dyplastische moedervlek betekent dat deze onrustig is, dus verandert. Als de moedervlek jeukt, pijn gaat doen of gaat bloeden dan is het zeer aan te raden om langs je huisarts te gaan.

Hyperpigmentatie

Bij een teveel aan pigment kan hyperpigmentatie ontstaan. Dit geeft donkere vlekken op de huid.

Vitiligo kenmerkt zich aan witte vlekken

Vitiligo

Bij een tekort aan pigment kan de zeldzame aandoening vitiligo ontstaan. Deze huidaandoening is kenmerkend aan de witte vlekken die niet meekleuren met de zon. De vlekken kunnen zich door de jaren heen vermeerderen.

Andere witte vlekken die niet gekoppeld zijn aan vitiligo kunnen ook ontstaan door een gebrek aan vitamine D, B6, B12, en en C, evenals foliumzuur.

Melasma

Melasma is een donkere, grijs-bruine verkleuring in het gezicht, meestal op de wangen of neus. Het is een pigmentstoornis. Vooral vrouwen in hun vruchtbare jaren en vaak met een donkere huidskleur krijgen hiermee te maken. Wanneer je hier last van krijgt tijdens de zwangerschap, wordt het 'zwangerschapsmasker' genoemd. Na de overgang verdwijnen de vlekken vaak weer.

Levervlekken/ouderdomsvlekken

Levervlekken hebben een egale, lichte kleur en komen veel voor bij ouderen, met name in het gezicht, op de armen en handen. Ze worden ook ouderdomsvlekken genoemd. Hoe lichter de huid, hoe meer ouderdomsvlekjes. Ze hebben niks te maken met de lever, behalve de kleur.

Overige huidvlekken

Ook bij onderstaande huidvlekken geldt; schakel je huisarts wanneer er klachten ontstaan of je zekerheid wil hebben over de aard ervan.

Talgkliercyste

Een talgkliercyste (atheroomcyste) is een glad, onder de huid liggend bultje dat verstopt is geraakt door talg en verweekte hoornschilfers. Het voelt hard aan maar is niet kwaadaardig. Je mag deze niet gaan uitknijpen want dan kan er schade aan de huid ontstaan. Een arts kan de cyste operatief verwijderen. Een cyste is niet kwaadaardig zolang hij niet snel groeit.

Erytheem/erythema

Erytheem bestaat uit rode huidvlekken. De bloedvaten zijn hierbij verwijd waardoor er een bloedovervulling (hyperemie) ontstaat.

Diepe veneuze artrose

Diepe veneuze artrose, oftewel trombosebeen, uit zich door bruine tot zwarte huidvlekken op de enkel die slecht genezen. Dit ontstaat wanneer de doorstroming in de aderen belemmerd wordt door een bloedstolsel. Het kan levensgevaarlijk zijn dus wees hier zeer alert op

Pityriasis Versicolor

Pityriasis versicolor is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een schimmel. De schimmel blokkeert de pigmentcellen. In de zomer worden de huidcellen dus tijdens het zonnen de plekjes niet meegekleurd. In warme, vochtige landen komt deze aandoening vaker voor. Het duurt zeker 3 maanden voordat het pigment zich weer heeft hersteld.

Idiopathische guttate hypomelanose

Idiopathische guttate hypomelanose bestaat uit kleine ronde witte vlekjes, vooral op de armen en benen. Wordt ook wel 'confetti-huid' genoemd. Het komt vooral bij vrouwen voor.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Houd huidvlekken altijd goed in de gaten

Goed- of kwaadaardig?

Hoe kun je herkennen of een vlek 'verdacht' is of niet? Oftewel dat het misschien kan wijzen op huidkanker? Sommige vlekken zijn geheel onschuldig en andere vlekken kunnen voor serieuze gezondheidsrisico's zorgen.

Houd huidvlekken altijd goed in de gaten.

Huidkanker ontstaat wanneer cellen gaan woekeren, dat wil zeggen zich ongeremd gaan delen. Het zelf goed onderzoeken van je huid en bij twijfel naar de huisarts gaan is erg belangrijk. Bij huidkanker is het van groot belang dat je er op tijd bij bent. Er bestaat een voorstadium van huidkanker, dit heet Actinische Keratose. Dit kenmerkt zich door ruwe, schilferende plekjes op de huid.

Melanoom is een vorm van huidkanker, waarbij een huidvlek na verloop van tijd boven de huid gaat uitsteken en groter wordt. Een derde van de melanomen komt voort uit een moedervlek.

De behandeling van huidkanker is afhankelijk van het soort huidkanker.

Tip

Vraag ook eens rond of er in jouw familie huidziekten voorkomen.

Behandeling van huidvlekken

Als je klachten ervaart in combinatie met de huidvlekken is het aan te raden naar de huisarts te gaan. Vaak word je dan doorverwezen naar een dermatoloog

Een laserbehandeling is alleen aan te raden als je echt problemen hebt met de vlekken. Maar niet alle vlekken verdwijnen in z'n geheel. Bij wijnvlekken bijvoorbeeld is het resultaat niet te voorspellen.

Ben voorzichtig met het thuis behandelen van je huid. Dit gebeurt namelijk niet altijd met veilige middelen. In Nederland worden producten weliswaar goed gecontroleerd maar alsnog adviseren we je om hier voorzichtig mee te zijn.

Zorg dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt via je voeding. We adviseren om vitamine D supplementen te slikken, zeker als je door je aandoening de zon liever vermijdt. Bescherm jezelf goed met zonnebrandcrème, ook als de zon niet vol schijnt en eveneens in de winter.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Vitamine D: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

9 Redenen om vitamine D in het zonnetje te zetten

Wist je dat vitamine D een van de weinige vitamines is die je lichaam zelf kan aanmaken? De zon is hierbij belangrijk. M...

Rosacea: oorzaken, symptomen en behandeling

Rosacea: oorzaken, symptomen en behandeling

Is je huid geregeld rood, met pukkeltjes en bultjes? En heb je dit ook bij je oogleden? Dan zou je last kunnen hebben va...

Natuurlijke middeltjes tegen zonnebrand (om de pijn te verlichten)

Natuurlijke middeltjes tegen zonnebrand (om de pijn te verlichten)

In dit artikel geven we je tips voor het gebruik van natuurlijke middeltjes tegen zonnebrand. Ben je verbrand na een dag...

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Al sinds het bestaan van de mensheid wordt het analyseren van urine gebruikt om gezondheidsproblemen vast te stellen. Da...

Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Misselijkheid tijdens de zwangerschap: maar liefst 80% van de zwangere vrouwen heeft er regelmatig last van. Het is een ...

Straling mobiele telefoon slecht voor gezondheid?

Straling mobiele telefoon slecht voor gezondheid?

Is de straling van mobiele telefoons slecht voor je gezondheid? Er komen regelmatig zorgelijke berichten langs over de i...

Huidkanker

Huidkanker, de symptomen, oorzaken en behandelmethodes

Huidkanker is de meest bekende vorm van kanker bij mensen met een blanke huid. Het is ook de meest voorkomende vorm van...

Lees wat je gemist hebt

14121 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'