Huidvlekken: voor sommige mensen een onschuldig fenomeen dat iedereen uniek maakt, voor anderen een bron van schaamte. Dat is jammer, want huidvlekken zijn over het algemeen onschuldig en in geen geval besmettelijk.
In dit artikel laten we je zien dat er veel soorten huidvlekken zijn, allemaal met verschillende eigenschappen.
Geboortevlekken
Ongeveer de helft van pasgeborenen kinderen heeft rozige en rode vlekjes op hun huid. Dit zijn geboortevlekjes. Baby's hebben een zeer gevoelige huid en moeten nog een 'zuurmantel' (beschermingslaag) opbouwen. Soms gaan de vlekjes niet weg en blijven ze je hele leven zitten.
Ooievaarsbeet
Een ooievaarsbeet bestaat uit kleine bleekroze vlekjes, meestal in de nek. Zitten ze op het voorhoofd en de oogleden dan wordt het 'engeltjeskus' genoemd. Het gaat om een verwijding van de bloedvaten. In 10-50% van de gevallen trekken deze vlekjes niet weg en zijn ze op volwassen leeftijd nog steeds zichtbaar.
Wijnvlek
Een wijnvlek is een vaatafwijking. De haarvaten zijn daardoor in omvang toegenomen. Je ziet een roze tot rode vlek, meestal in het gezicht. Of de vlek wegtrekt daar kun je helaas geen invloed op hebben.
Aardbeienvlek
Een aardbeienvlek (hemangioon) of frambozenvlek is een rode tot dieprode zwelling (goedaardige tumor) van de huid.
Pigmentvlekken
Pigmentvlekken zijn vaak goed van aard. Houd ze desalniettemin nauw in de gaten voor verkleuringen of verandering in vorm.
Moedervlek
Een moedervlek is een opéénhoping van pigmentvormende cellen op de huid. Tot je 40ste jaar kunnen er nieuwe moedervlekken ontstaan. Moedervlekken zijn goedaardig zolang ze niet opvallend van kleur of vorm veranderen. Een dyplastische moedervlek betekent dat deze onrustig is, dus verandert. Als de moedervlek jeukt, pijn gaat doen of gaat bloeden dan is het zeer aan te raden om langs je huisarts te gaan.
Hyperpigmentatie
Bij een teveel aan pigment kan hyperpigmentatie ontstaan. Dit geeft donkere vlekken op de huid.
Melasma
Melasma is een donkere, grijs-bruine verkleuring in het gezicht, meestal op de wangen of neus. Het is een pigmentstoornis. Vooral vrouwen in hun vruchtbare jaren en vaak met een donkere huidskleur krijgen hiermee te maken. Wanneer je hier last van krijgt tijdens de zwangerschap, wordt het 'zwangerschapsmasker' genoemd. Na de overgang verdwijnen de vlekken vaak weer.
Levervlekken/ouderdomsvlekken
Levervlekken hebben een egale, lichte kleur en komen veel voor bij ouderen, met name in het gezicht, op de armen en handen. Ze worden ook ouderdomsvlekken genoemd. Hoe lichter de huid, hoe meer ouderdomsvlekjes. Ze hebben niks te maken met de lever, behalve de kleur.
Overige huidvlekken
Ook bij onderstaande huidvlekken geldt; schakel je huisarts wanneer er klachten ontstaan of je zekerheid wil hebben over de aard ervan.
Talgkliercyste
Een talgkliercyste (atheroomcyste) is een glad, onder de huid liggend bultje dat verstopt is geraakt door talg en verweekte hoornschilfers. Het voelt hard aan maar is niet kwaadaardig. Je mag deze niet gaan uitknijpen want dan kan er schade aan de huid ontstaan. Een arts kan de cyste operatief verwijderen. Een cyste is niet kwaadaardig zolang hij niet snel groeit.
Erytheem/erythema
Erytheem bestaat uit rode huidvlekken. De bloedvaten zijn hierbij verwijd waardoor er een bloedovervulling (hyperemie) ontstaat.
Diepe veneuze artrose
Diepe veneuze artrose, oftewel trombosebeen, uit zich door bruine tot zwarte huidvlekken op de enkel die slecht genezen. Dit ontstaat wanneer de doorstroming in de aderen belemmerd wordt door een bloedstolsel. Het kan levensgevaarlijk zijn dus wees hier zeer alert op
Pityriasis Versicolor
Pityriasis versicolor is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een schimmel. De schimmel blokkeert de pigmentcellen. In de zomer worden de huidcellen dus tijdens het zonnen de plekjes niet meegekleurd. In warme, vochtige landen komt deze aandoening vaker voor. Het duurt zeker 3 maanden voordat het pigment zich weer heeft hersteld.
Idiopathische guttate hypomelanose
Idiopathische guttate hypomelanose bestaat uit kleine ronde witte vlekjes, vooral op de armen en benen. Wordt ook wel 'confetti-huid' genoemd. Het komt vooral bij vrouwen voor.
Huidkanker ontstaat wanneer cellen gaan woekeren, dat wil zeggen zich ongeremd gaan delen. Het zelf goed onderzoeken van je huid en bij twijfel naar de huisarts gaan is erg belangrijk. Bij huidkanker is het van groot belang dat je er op tijd bij bent. Er bestaat een voorstadium van huidkanker, dit heet Actinische Keratose. Dit kenmerkt zich door ruwe, schilferende plekjes op de huid.
Melanoom is een vorm van huidkanker, waarbij een huidvlek na verloop van tijd boven de huid gaat uitsteken en groter wordt. Een derde van de melanomen komt voort uit een moedervlek.
De behandeling van huidkanker is afhankelijk van het soort huidkanker.
Behandeling van huidvlekken
Als je klachten ervaart in combinatie met de huidvlekken is het aan te raden naar de huisarts te gaan. Vaak word je dan doorverwezen naar een dermatoloog.
Een laserbehandeling is alleen aan te raden als je echt problemen hebt met de vlekken. Maar niet alle vlekken verdwijnen in z'n geheel. Bij wijnvlekken bijvoorbeeld is het resultaat niet te voorspellen.
Ben voorzichtig met het thuis behandelen van je huid. Dit gebeurt namelijk niet altijd met veilige middelen. In Nederland worden producten weliswaar goed gecontroleerd maar alsnog adviseren we je om hier voorzichtig mee te zijn.
Zorg dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt via je voeding. We adviseren om vitamine D supplementen te slikken, zeker als je door je aandoening de zon liever vermijdt. Bescherm jezelf goed met zonnebrandcrème, ook als de zon niet vol schijnt en eveneens in de winter.