Welke rol speelt speeksel bij smaakbeleving?

Speeksel in de mond heeft meerdere functies. Het speelt ook een belangrijke rol in hoe we als mensen smaken beleven.

Speeksel is vloeibaar en kan makkelijk smaakstoffen uit ons eten oplossen. Vervolgens draagt speeksel deze smaakstoffen naar speciale cellen in de mond die de smaak waar kunnen nemen. Dit zijn de smaakreceptorcellen. Deze smaakreceptorcellen geven via zenuwen door aan de hersenen hoe het eten smaakt.

Als er iets mis is met de speekselproductie, kan dit de manier waarop je smaak ervaart veranderen. Zo kan bij sommige mensen het voedsel bijvoorbeeld metaalachtig of zout smaken.

Geschreven door

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Melissa Verlaan

Diëtist bij Coloriet

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat is de functie van speeksel?

Melissa Verlaan
Speeksel wordt aangemaakt door speekselklieren bij de mond en heeft meerdere nuttige functies. Het verteren van voeding begint al in de mond. Speeksel...

Wat doet goede mondhygiëne met speekselaanmaak?

Else Teuben
Een droge mond wordt veroorzaakt door een tekort aan speeksel, wat ervoor zorgt dat praten, slikken en kauwen moeilijker gaat. Om te kunnen proeven en...

Welke rol speelt reuk bij eten en proeven?

Julia Haarhuis
Onze reuk is zo gevoelig dat we een ontelbaar aantal verschillende geuren van elkaar kunnen onderscheiden. Zodra een geur het reukepitheel in de neus ...

Speelt voeding een rol bij eczeem?

Aisha Kaars
Eczeem uit zich in rode, jeukende plekken die op de huid zitten, vaak gaat dit ook gepaard met bultjes, kloofjes en schilfers. Voeding kan in bepaalde...

Hoe vaak moet je kauwen op een hap eten?

Melissa Verlaan
Op elke hap eten moet je ongeveer twintig tot dertig keer kauwen. Dit lijkt veel, maar het is niet zonder reden. De vertering van voedsel begint al in...
Toon meer (348)
Volg ons