Waarom is goed kauwen belangrijk?

Het verteringsproces begint in de mond. Tanden en kiezen malen het voedsel fijn en speeksel mengt met het voedsel. De menging met speeksel zorgt ervoor dat het voedsel makkelijk door te slikken is en het speekselenzym amylase zorgt ervoor dat de vertering van aanwezig zetmeel start. Door goed te kauwen kan de amylase goed inwerken op het voedsel, wat bijdraagt aan een goede spijsvertering.

Verder geldt ook, hoe fijner we ons voedsel kauwen, hoe meer oppervlakte we op het te verteren voedsel creëren. Hoe meer oppervlakte, hoe meer voedingsstoffen onze darmen uit ons voedsel kunnen halen.

Geschreven door

Samantha Annaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Samantha Annaars

Diëtist & Eigenaresse Online-afslanken.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Hoe vaak moet je kauwen op een hap eten?

Melissa Verlaan
Op elke hap eten moet je ongeveer twintig tot dertig keer kauwen. Dit lijkt veel, maar het is niet zonder reden. De vertering van voedsel begint al in...

Waar is kauwgom kauwen goed voor?

Johnny van Schooneveld
Onderzoek wijst uit dat kauwgom met muntsmaak het gevoel van vermoeidheid drastisch kan verminderen. In een andere studie ontdekte men dat kauwgom str...

Waarom is er nog geen pil bedacht die de honger stilt?

Fleur Lassche
Dit is een veelgestelde en interessante vraag. Een pil zou een "gemakkelijke" oplossing zijn voor onze honger. Er zijn zeker producten te vinden die c...

Is zoethout kauwen gezond?

Wendy van Doorn
Bloeddrukverhogend Zoethout kauwen is niet gezond. Het nadeel aan zoethout is dat het de gifstof glycyrrhizine bevat, wat een bloeddrukverhogend effe...

Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Ilse Brand
Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker vinden we instinctief lekker. ...
Toon meer (695)
Volg ons