Buikspieren fabels & feiten

Over buikspieren wordt veel geschreven. Zeer veel. Feiten, maar helaas ook zeer veel fabels. In dit artikel ontkrachten we de 6 grootste buikspier fabels.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Wat zijn buikspieren?

De buikspieren zijn verzameling van spieren in de buikwand. Door deze buikspieren kun je bewegingen maken met je romp zoals bukken. 

Het trainen ervan doet men vaak vanwege de zichtbare uitingen die afgetrainde buikspieren met zich meebrengen zoals een sixpack

Fabels op een rij

Hieronder hebben we de meest bekende fabels over je buikspieren op een rij gezet. Lees en leer!

Buikspieren zitten verstopt onder een vetlaag

Fabel 1 - Je krijgt pas buikspieren als je buikspieroefeningen doet

Dit is een van de meest hardnekkigste fabels. Mensen die hun buik traint met crunches, situps of apparaten krijgen geen buikspieren. Ze hebben namelijk al buikspieren. Wanneer je ze niet zou hebben zou je bovenlijf namelijk zo slap zijn als een gekookte spaghettisliert.

Het echte probleem is dat je buikspieren verstopt zitten onder een vetlaag. Om je wasbordje zichtbaar te maken moet je vetpercentage dus omlaag.

Door het doen van buikspieroefeningen verwijder je deze vetlaag niet of zeer minimaal. Wat beter werkt is gezonde, onbewerkte voeding eten en meer cardio doen.

Je kunt de volgende test doen, pak met je duim en wijsvinger de vetrol bij je heup en knijp er zachtjes in, hoe dik is deze? Als je vetlaag dikker is dan 1,25 cm, is dat waarschijnlijk de rede dat je geen zichtbare sixpack hebt.

Wanneer je meting echter onder de 0,75 cm uitkomt, en je sixpack is nog steeds niet zichtbaar, dan ben je een uitzondering en mag je van geluk spreken. Het enige wat je hoeft te doen is je buikspieren groter te maken.

Je doet dit door je buik te trainen met een zware weerstand. Doe een buikspieroefening die zo zwaar is dat je deze ongeveer 8 a 10 keer kan herhalen. Je hoeft niet veel reps (herhalingen) te doen, 8 a 10 is voldoende. Doe daar 3 setjes van, dus 3x 8 reps.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Fabel 2 - Je kunt buikspieren krijgen in slechts 6 minuten per dag

Als dit waar was, zou iedereen dan niet een wasbordje hebben? Zoals je zojuist hebt gelezen; om een sickpack zichtbaar te krijgen moet je lichaamsvet verliezen, geen buikspieroefeningen doen.

Er zijn buikspierprogramma's van 8, 6 en zelfs van 5 minuten maar geen van die programma's zal je buikspieren zichtbaar maken tenzij je je vetpercentage omlaag brengt.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Fabel 3 - Je kunt plaatselijk vet verbranden

Je kunt niet plaatselijk lichaamsvet verbranden. Het enige wat je kan doen is minderen met eten en meer cardio doen. Je totale lichaamsvet wordt hierdoor gereduceerd en je lovehandles zullen langzaam verdwijnen.

Ieder mens is verschillend, de ene persoon heeft meer vet op een bepaalde plek dan de ander. Je lichaam bepaalt zelf waar het vet eraf gaat, dit ligt vastgelegd in je genen en daar kan je niks aan veranderen.

Dure dingen zijn niet nodig om een sixpack te krijgen

Fabel 4 - Om een sickpack te krijgen moet je iets kopen

Het internet en televisiereclames staan er vol mee; dure hulpmiddelen om van je sixpack af te komen.

Rond 1950 waren er zelfs dure machines die een band lieten trillen. Er werd toentertijd heel wat aan de trilband gehangen omdat de mensen dachten dat ze hun bibs en buikje er zo af konden trillen.

De reclames van deze machines en apparaten hebben echter allemaal één ding gemeen, ze willen jou graag het valse idee geven dat je niets voor een strakke buik hoeft te doen. Volgens de verkopers zou je gewoon achterover kunnen gaan zitten, relaxen en het werk wordt voor je gedaan. Dat zou toch lekker zijn hé?

En naast de gigantische verzameling van buikspierapparaten, bestaan er nog tal van pillen, boeken, dvd's, die allemaal dezelfde belofte doen, instant buikspieren zonder inspanning.

We helpen je graag uit de droom, want jouw tijd en geld zijn waardevol. Laat je niet verleiden door je verlangen naar een wasbordje. Verspil je geld niet aan waardeloze apparaten, pillen en boeken.

Fabel 5 - Om de onderste 2 'buikspieren-blokjes' zichtbaar te maken moet je speciale oefeningen doen

We krijgen ook regelmatig de vraag 'Ik let op mijn voeding en doe regelmatig cardio. Nu zijn de bovenste 4 blokjes zichtbaar maar de onderste 2 nog niet. Moet ik speciale oefeningen doen om deze zichtbaar te maken?'

Het antwoord is nee. Er bestaan geen speciale oefeningen die alleen het vet onderaan je buik doen verbranden. Het is puur een kwestie van het vet over de onderste 2 blokjes verwijderen. 

Doe cardio om een sixpack te krijgen

Je kunt niet plaatselijk vet verbranden. Als je een sixpack wilt, is het noodzakelijk om je totale lichaamsvet te verlagen. Ga zo door met cardio en het eten van gezonde voeding!

Het vet wordt als eerst opgeslagen bij de onderkant van de buik, en daar zitten nou net de lagere buikspieren. De hoeveelheid vet over de onderste buikspieren kan twee keer zo veel zijn als het vet over de bovenste buikspieren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Fabel 6 - Om buikspieren te krijgen moet je eindeloos lang buikspieroefeningen doen

Buikspier-marathons geven je absoluut sterke buikspieren, maar zijn een verspilling van je tijd als je puur een zichtbare sixpack wilt.

Sommige mensen denken ten onrechte dat buikspieroefeningen ook cardiovasculaire oefening zijn. Dit is niet waar, als je lichaamsvet wilt verbranden moet je cardio doen.

En met name cardio oefeningen waarbij je grote spieren gebruikt zoals je bovenbenen. Je hartslag moet omhoog. Buikspieren zijn relatief klein en geen enkele buikspierapparaat kan je hartslag voldoende doen stijgen zodat je in de vetverbrandingszone komt.

Maar waarom zou ik dan nog buikspieroefeningen doen?

Maar is het doen van buikspieroefeningen totale tijdverspilling? Nee, absoluut niet.

Als je een slanke taille wilt met een zichtbaar wasbordje, is het noodzaak je vetpercentage omlaag te brengen door minder, en gezonder te gaan eten en cardio oefeningen te doen.

Het doen van buikspieroefeningen is belangrijk maar niet noodzakelijk om je buikspieren zichtbaar te krijgen.

Buikspieroefeningen doen is belangrijk voor twee redenen. Als eerste, de kans op lage rugklachten verkleinen, sterke buikspieren helpen je ruggengraat te ondersteunen. Je zal minder snel last van je rug krijgen.

De tweede rede is, je gebruikt je buikspieren bij bijna alle sporten en veel dagelijkse bezigheden. Het hebben van sterke buikspieren geven je hierin veel voordeel. Alles gaat gewoon een stuk eenvoudiger.

Zo, dat was het, de fabels en feiten over buikspieren. Als je een sixpack wilt, eet minder en doe meer cardio.

Het zichtbaar krijgen van je buikspieren is simpel maar het kost wel de nodige doorzettingsvermogen. En als allerlaatste, verspil je geld alsjeblieft niet aan 'wonderapparaten' en pillen!

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Schuine buikspieren trainen thuis

Schuine buikspieren trainen thuis

Wil jij je schuine buikspieren trainen (thuis) om de zwembandjes wat te verkleinen? Top, je bent gezond bezig want tevee...

Biceps thuis trainen met of zonder gewichten

Biceps thuis trainen met of zonder gewichten

Thuis je biceps trainen is niet zo moeilijk. Als je zelf dumbells in huis hebt kun je de training van je biceps met gewi...

Thuis triceps trainen

Thuis triceps trainen

De meeste mannen willen meestal thuis de biceps trainen en de meeste vrouwen doen graag oefeningen voor de triceps om va...

Beste buikspieroefeningen voor thuis

Beste buikspieroefeningen voor thuis

Zoek je de beste buikspieroefeningen voor thuis en wil je je buik goed en snel trainen? Zoek dan niet verder want op dez...

Opgeblazen buik en winderigheid

Opgeblazen buik: wat zijn de oorzaken en hoe kom je er van af?

Misschien heb je wel eens van de term ‘een opgeblazen buik’ gehoord. Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel na het e...

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden? Bestaan er oefeningen die alleen dat onderste buikvet, die hardnekkige zwembandjes of...

Lees wat je gemist hebt

13816 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'