Volgens wetenschappers van Wageningen University & Research wel. Zij hebben als eerste ontdekt dat mensen kunnen ruiken of er vet in voedsel zit.
Kun je ruiken of ergens vet in zit?
Geurstoffen komen vrij tijdens eten
Proeven doe je met je neus zeggen ze weleens. Dat komt doordat geurstoffen van voedsel vrijkomen tijdens het kauwen en via de mond naar de neus reizen. Als je heel verkouden bent, kun je daarom minder goed proeven wat je eet.
In het onderzoek roken 66 proefpersonen op een speciale manier aan magere, halfvolle en volle melk. De melk zat daarbij in een kleine container met een rietje erin. De proefpersonen ademden via het rietje door de mond in, met hun neus dichtgeknepen, en ademden door de neus uit. Zo kwamen geurstoffen via de mond in de neus terecht, zonder de melk in de mond te krijgen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolGeur van vet
Uit het onderzoek blijkt dat proefpersonen het verschil kunnen ruiken tussen magere melk en melk met vet (halfvolle of volle melk). Hoe de proefpersonen precies wisten welke melk vet bevatte, konden ze moeilijk verwoorden. Sommige vonden melk met vet romiger ruiken, anderen beschreven het als “dikker”, terwijl dat laatste eigenlijk geen geur is, maar een mondgevoel. Volgens de onderzoekers vinden mensen het blijkbaar moeilijk om bepaalde geuren te vertalen in woorden.
Vetvrije producten lekkerder maken
In een vervolgstudie bestuderen de voedingswetenschappers hoe hersenen precies reageren op de geur van vet. Met de nieuwe kennis hopen de onderzoekers dat de voedingsindustrie vetvrije producten lekkerder kan maken om zo overgewicht tegen te gaan.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie