Het aantal jongeren met een eetstoornis is sinds de covid-pandemie fors toegenomen. Om bij te dragen aan de groeiende kennisbehoefte is digitaal platform “First EET kit” gelanceerd.
First EET kit: platform en podcastserie voor hulp bij eetstoornissen
Kennisbehoefte groter dan ooit
Steeds meer jongeren kampen met een eetstoornis en patiënten komen mede door de coronapandemie steeds later pas bij instellingen terecht. Een eetstoornis, of de kwetsbaarheid voor een eetstoornis, wordt vaak niet op tijd herkend. En dat terwijl tijdige hulp kan zorgen voor minder lijden, minder maatschappelijke kosten en minder ernstig zieke patiënten.
Een goede informatieverstrekking is belangrijk en daarom hebben professionals en ervaringsdeskundigen het platform firstEETkit.nl in het leven geroepen.
First EET kit
De website richt zich op het eerder herkennen van eetstoornissen door omstanders, en het stimuleren van de juiste behandeling door medisch professionals. Bij het platform hoort ook een podcastserie en social mediacampagne.
Deze zijn gericht op het vergroten van het bewustzijn rondom eetstoornissen bij een breed publiek. Zo kan de First EET kit bijdragen aan meer begrip van en minder vooroordelen over eetstoornissen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolTools
Tot nu toe ontbrak het aan tools waar jongeren met eetstoornissen, ouders en zorgprofessionals naar verwezen kunnen worden. Er zijn meerdere soorten eetstoornissen en de oorzaken van eetstoornissen verschillen ook. Op het platform is informatie te vinden voor mensen die iemand behandelen met een bijvoorbeeld een eetbuistoornis, anorexia nervosa, boulimia nervosa of een vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis.
De website biedt eerste hulp en ondersteuning tijdens het moeilijke en emotionele proces van herkennen, erkennen, vaststellen en behandelen van een (beginnende) eetstoornis.
Ervaringsdeskundigen
In de 10-delige podcastserie ”First EET cast” gaan ervaringsdeskundigen, psychologen, diëtisten, verpleegkundigen en artsen met elkaar in gesprek over het erkennen, behandelen en herstellen van elke mogelijke eetstoornis, bij vrouwen en bij mannen.
Ervaringsdeskundigen als voormalig Miss Nederland Denise Speelman, model Joann van den Herik en schrijfster Tatjana Almuli proberen in de serie met hun open- en eerlijkheid het stigma rond eetstoornissen te doorbreken.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.