Blindedarmontsteking, de symptomen herkennen

Wil je symptomen die duiden op een blindedarmontsteking beter leren herkennen? Heb jij of heeft een dierbare van jou een onverklaarbare pijn in de buik?

Lees dan snel dit artikel, zodat je weet welke stappen je kunt ondernemen. Allereerst is het belangrijk dat je de blindedarmontsteking symptomen kunt herkennen.

Daarnaast is het handig om je te laten informeren over de eventuele behandeling, oorzaken en herstel.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Wist je dat...

...een blindedarmontsteking is een gevaarlijke aandoening wanneer deze niet (snel) behandeld wordt. Waarschuw bij hevige pijn gelijk een arts!

Blindedarmontsteking, klachten en symptomen

Klachten en symptomen van een blindedarmontsteking herkennen

Het herkennen van symptomen die duiden op een blindedarmontsteking is niet altijd gemakkelijk.

Klachten kunnen sterk uitéénlopen en soms zijn bepaalde symptomen wel aanwezig terwijl andere ontbreken. Dit kan nog weleens verwarring opleveren, ook bij artsen.

Wanneer je last hebt van een blindedarmontsteking kun je soortgelijke klachten ervaren als wanneer je buikgiep, voedselvergiftiging, menstruatiepijn of blaasontsteking hebt.

Een blindedarmontsteking (appendicitis) kan zowel acuut zijn als chronisch. Bij een plotselinge, ernstige ontsteking spreekt men van een acute blindedarmontsteking.

Wist je dat...

...als er sprake is van een lichte ontsteking die al meer dan drie weken aanhoudt wordt dit ook wel een chronische, sluimerende blindedarmontsteking genoemd. Deze vorm is minder bekend en vaak lastiger te diagnosticeren.

Bij een acute blindedarmontsteking ontstaan de klachten vrij plotseling en ontwikkelen ze zich in rap tempo, vaak binnen enkele uren. De pijn wordt dus over het algemeen steeds erger, zeker wanneer je beweegt.

Het begint met een hevige, zeurende pijn in het midden van je buik of maagstreek en verplaatst zich vervolgens naar rechtsonder in je buik, waar je blindedarm zich bevindt. Soms kun je ook rondom of onder je navel pijn ervaren.

Wanneer je rechts onderin op je buik drukt en je een scherpe pijn voelt als je de plek weer loslaat, dan kan er sprake zijn van een blindedarmontsteking.

Naast buikpijn zijn er een aantal andere klachten die je in de gaten kunt houden wanneer je wilt weten of je last hebt van een blindedarmontsteking:

 • Verminderde eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Misselijkheid
 • Braken met aansluitend pijn
 • Een aanhoudende (meestal lichte) koorts 
 • Vermoeidheid
 • Pijn in je rug
 • Pijn bij het plassen (de ontstoken blindedarm ligt tegen je blaas aan) met eventueel bloed in je urine
 • Hoofdpijn
Tip

Wanneer je op je tenen gaat staan en vervolgens je hakken hard in de grond zet, zal dit bij een blindedarmontsteking vaak veel pijn doen. Met dit testje kun je dus nog iets meer zekerheid krijgen.

wat is een blinde darm

Wat is een blinde darm?

Je blinde darm (caecum in het Latijn) is een orgaan. Het is een doodlopend, wormvormig aanhangsel (de appendix) tussen je dunne darm en je dikke darm.

Daarom heet het ook de blinde darm; er zit geen uitgang aan de dunne darm vast, maar het loopt dood.

Het aanhangsel is zo'n 2 tot 20 centimeter lang. Zowel de grootte als de exacte locatie van de appendix verschilt per persoon.

Je blinde darm is onderdeel van je dikke darm, maar maakt geen deel meer uit van het spijsverteringsproces, omdat we door de jaren heen minder rauw voedsel zijn gaan eten.

Wist je dat...

...je blinde darm eigenlijk de poortwachter van je dikke darm is? Je dikke darm is verantwoordelijk voor het opnemen van water en zouten uit je voeding.

Lange tijd werd gedacht dat de blinde darm voor de moderne mens geen functie meer zou hebben. Het zou een evolutionair overblijfsel zijn.

Wat dat betreft lijkt je blinde darm op je keel- en neusamandelen, die ook geen functie meer lijken te hebben en uit hetzelfde lymfeweefsel bestaan. 

Wetenschappers zijn er echter op teruggekomen dat de blinde darm geen functie zou hebben. Het wormvormige aanhangsel zou namelijk betrokken zijn bij het faciliteren / opvangen van goede bacteriën (darmflora) en speelt zo een rol bij de afweer

Wist je dat...

...je blindedarm bij een bacteriële ontsteking opzwelt? De holte vult zich dan met pus.

Diagnose blindedarmontsteking

Diagnose blindedarmontsteking

Wanneer een arts de symptomen van een blindedarmontsteking onderzoekt om tot een diagnose te komen, zal deze eerst een onderzoek van je buik doen (palpatie).

Daarna kan eventueel een intern onderzoek via de anus of bij vrouwen via de vagina plaatsvinden.

Verder kan er een urineonderzoek en een bloedonderzoek worden gedaan om de aandoening vast te stellen. Ook wordt vaak gebruik gemaakt van een echo(grafie) of CT-scan.

Hierbij is het belangrijk dat een arts andere aandoeningen kan uitsluiten, zoals:

 • Buikgriep
 • Voedselvergiftiging
 • Maag- en darminfectie of ontsteking
 • Urineweginfectie
 • Galblaasontsteking
 • Gynaecologische aandoening
 • Vetinfarct (ontstoken darmvet)

Bij twijfel kan de arts overgaan tot de verwijdering van (het aanhangsel van) de blinde darm. Tegenwoordig wordt er ook vaak enkel antibiotica toegediend.

vaak is er sprake van een spoedgeval bij een acute blindedarmontsteking

Ondanks dat er veel mogelijkheden zijn om tot de conclusie blindedarmontsteking te komen wordt hier lang niet altijd gebruik van gemaakt.

Er is vaak niet genoeg tijd om op alle uitslagen en tests te wachten, omdat er veelal sprake is van een spoedgeval.

Tip

Kun jij symptomen die duiden op een blindedarmontsteking herkennen en vermoed je dat je hiermee te maken hebt? Neem dan contact op met je huisarts.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hoe herken je hooikoorts symptomen? Hooikoorts is een vervelende aandoening en één van de meest voorkomende allergieën. ...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Astma symptomen

Astma, de oorzaken en symptomen op een rij

Wil je astma symptomen leren herkennen? Lees dan verder... Heb je een vermoeden dat je klachten gerelateerd zijn aan as...

vitamine b

Vitamine B: functie, soorten en tekorten herkennen

Vitamine B is een wateroplosbare vitamine. In tegenstelling tot de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, kan je lichaam w...

Trombose symptomen herkennen en oorzaken

Trombose symptomen herkennen en oorzaken

Trombose komt veel voor. Helaas kunnen veel mensen het niet herkennen bij zichzelf. Door er op tijd bij te zijn kun je l...

Toon meer (216)