Blindedarmontsteking, de symptomen herkennen

Wil je blindedarmontsteking symptomen herkennen? Heb jij of heeft een dierbare van jou een onverklaarbare pijn in de buik?

Lees dan snel dit artikel zodat je weet welke stappen je kunt ondernemen! Allereerst is het belangrijk dat je de blindedarmontsteking symptomen herkennen kunt. En daarnaast is het handig om je te laten informeren over de eventuele behandeling, oorzaak van de ontsteking en het herstel.

Een blindedarmontsteking is een gevaarlijke aandoening wanneer deze niet (snel) behandeld wordt. Waarschuw bij hevige pijn gelijk een arts!

Blindedarmontsteking, klachten en symptomen

Klachten en symptomen van blindedarmontsteking herkennen

De blindedarmontsteking symptomen herkennen is niet altijd makkelijk. De symptomen kunnen sterk uitéénlopen en soms zijn bepaalde symptomen wel aanwezig terwijl andere ontbreken. Dit kan nog weleens verwarring opleveren, ook bij artsen.

Blindedarmontsteking heeft bijvoorbeeld soortgelijke klachten als die bij buikgriep, voedselvergiftiging, menstruatiepijn en zelfs een blaasontsteking.

Een blindedarmontsteking (appendicitis) kan zowel acuut zijn als chronisch. Bij een plotselinge, ernstige ontsteking spreekt men van een acute blindedarmontsteking.

Wist je dat...

...er sprake is van een lichte ontsteking die al meer dan drie weken aanhoudt? Dan spreekt men over een chronische, ook wel sluimerende blindedarmontsteking. Deze vorm is minder bekend en vaak lastiger te diagnosticeren.

Bij een acute blindedarmontsteking ontstaan de klachten vrij plotseling en ontwikkelen ze zich in rap tempo, vaak binnen enkele uren. De pijn wordt dus over het algemeen steeds erger, zeker wanneer je beweegt.

Het begint met een hevige, zeurende pijn in het midden van de buik of maagstreek en verplaatst zich vervolgens rechtsonder in de buik, waar de blindedarm zich bevindt. Soms kun je ook rondom of onder de navel pijn hebben.

Wanneer je rechts onderin op je buik drukt en een scherpe pijn voelt als je de plek weer loslaat, dan kan er sprake zijn van een blindedarmontsteking.

Naast buikpijn is er een aantal klachten die je in de gaten kunt houden wanneer je de blindedarmontsteking symptomen herkennen wilt:

 • Een verminderde eetlust en uiteindelijk gewichtsverlies
 • Misselijkheid
 • Braken met aansluitend pijn
 • Een aanhoudende (meestal lichte) koorts en bij complicaties (scheuren van de blindedarm) vaak hoge koorts
 • Vermoeidheid
 • Pijn in je rug
 • Pijn bij het plassen (de ontstoken blindedarm ligt tegen de blaas aan) met eventueel bloed in de urine
 • Hoofdpijn
Tip

Wanneer je op je tenen gaat staan en vervolgens je hakken hard in de grond zet, zal dit bij een blindedarmontsteking vaak veel pijn doen. Met dit testje kun je dus nog iets meer zekerheid krijgen.

wat is een blinde darm

Wat is een blinde darm?

De blinde darm (caecum in het Latijn) is een orgaan. Het is een doodlopend, wormvormig aanhangsel (de appendix) tussen de dunne darm en de dikke darm. Daarom heet het ook de blinde darm; er zit geen uitgang aan de dunne darm vast maar het loopt dood.

Het aanhangsel is zo'n 2 tot 20 centimeter lang. Zowel de grootte als de exacte locatie van de appendix verschilt per persoon.

De blinde darm is onderdeel van de dikke darm maar neemt geen deel meer uit van het spijsverteringsproces, omdat wij als mensen minder rauw voedsel zijn gaan eten.

Wist je dat...

...de blinde darm eigenlijk de poortwachter van de dikke darm is? Die is verantwoordelijk voor het opnemen van water en zouten uit onze voeding.

Lange tijd werd gedacht dat de blinde darm voor de moderne mens geen functie meer zou hebben. Het zou een evolutionair overblijfsel zijn.

Wat dat betreft lijkt de blinde darm op de keel- en neusamandelen, die ook geen functie meer lijken te hebben en uit hetzelfde lymfeweefsel bestaan. Ook de amandelen kunnen ontstoken raken en verwijderd worden.

Toch zijn wetenschappers erop terug gekomen dat de blinde darm geen functie zou hebben. De functie van de blinde darm is het faciliteren / opvangen van goede bacteriën (darmflora) en hangt zo samen met het immuunsysteem.

Wist je dat...

...bij een bacteriële ontsteking van de blindedarm deze opzwelt? Het vult de holte zich met pus.

Diagnose blindedarmontsteking

Diagnose blindedarmontsteking

Wanneer een arts de symptomen van een blindedarmontsteking onderzoekt om tot een diagnose te komen, zal deze eerst een onderzoek van de buik doen (palpatie), en daarnaast eventueel een intern onderzoek via de anus en bij vrouwen ook wel via de vagina.

Verder kan er een urineonderzoek en een bloedonderzoek worden gedaan. Ook wordt vaak gebruik gemaakt van een echo(grafie) of CT-scan.

Hierbij is het belangrijk dat een arts andere aandoeningen kan uitsluiten, zoals:

 • Buikgriep
 • Voedselvergiftiging
 • Maag- en darminfecties en ontstekingen
 • Urineweginfectie
 • Galblaasontsteking
 • Gynaecologische aandoeningen
 • Vetinfarct (ontstoken darmvet).

Er is echter niet altijd genoeg tijd om op alle uitslagen van tests te wachten omdat er vaak sprake is van een spoedgeval.

Bij twijfel kan de arts overgaan tot de verwijdering van (het aanhangsel van) de blinde darm. Tegenwoordig worden er echter ook vaak enkel antibiotica toegediend.

Tip

Kun jij de blindedarmontsteking symptomen herkennen en vermoed je dat je hiermee te maken hebt? Neem dan contact op met een arts.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hoe herken je hooikoorts symptomen? Hooikoorts is een vervelende aandoening en één van de meest voorkomende allergieën. ...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Astma symptomen

Astma, de oorzaken en symptomen op een rij

Wil je astma symptomen leren herkennen? Lees dan verder... Heb je een vermoeden dat je klachten gerelateerd zijn aan as...

Trombose symptomen herkennen en oorzaken

Trombose symptomen herkennen en oorzaken

Wil je trombose symptomen herkennen en zo jezelf behoeden voor ernstige complicaties? Dan is het lezen van dit artikel e...

Premenstrueel syndroom: symptomen en oorzaken

Premenstrueel syndroom (PMS), de meest voorkomende symptomen en oorzaken

Het premenstrueel syndroom (PMS); wat is dat precies en wat zijn de symptomen en klachten? Veel vrouwen zijn er zich ni...

Toon meer (164)
Volg ons