In welke voeding kan de listeria bacterie voorkomen?

In welke voeding kan de listeria bacterie voorkomen?

De listeria bacterie is een bacterie die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. Jaarlijks lopen circa 725.000 Nederlanders een voedselinfectie op, maar gelukkig is listeria een zeldzame infectieziekte in ons land.

Rauw voedsel en besmette producten

Je kunt geïnfecteerd raken met de listeria bacterie wanneer je besmet voedsel eet. Voeding kan geïnfecteerd raken doordat het in aanraking is geweest met besmet voedsel en er kruisbesmetting heeft plaatsgevonden. Het kan zijn dat jouw voedingsmiddel tijdens de bereiding in een fabriek of restaurant in aanraking is geweest met een besmet  product of doordat het rauwe ingrediënten bevat. Voorbeelden hiervan zijn ongepasteuriseerde (niet verhitte) kazen en rauwe vleesproducten (filet americain, tartaar).

Gevolgen van een besmetting

Ondanks dat het heel vervelend kan zijn als je met een listeria bacterie besmet bent, zorgt een besmetting nauwelijks voor ernstige gevolgen. Wel kun je last krijgen van klachten die lijken op griepverschijnselen. 

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Voedingscentrum, Listeria besmetting (link)

RIVM, Listeriose (Listeria) (link)

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Algemeen

Wat is listeria?

Eén van de bacteriën die een voedselinfectie kunnen veroorzaken, noemen we listeria. Je vindt deze bacterie vooral terug in l...

Diëten

Wat mag ik niet eten als ik zwanger ben?

Als je zwanger bent, heb je een verminderde weerstand. Hierdoor lopen zwangere vrouwen sneller het risico om een voedselinfec...

Algemeen

Wat is salmonella?

Salmonella is een type bacterie die veel voorkomt in de darmen van dieren (vooral pluimvee en varkens). Omdat deze in de darm...

Algemeen

In welk voedsel kan salmonella voorkomen?

Salmonella komt voornamelijk voor in dierlijke producten die onvoldoende verhit zijn, namelijk in vlees, eieren en zuivelprod...

Algemeen

Hoe lang is voedsel na de THT-datum nog eetbaar?

De Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) staat op producten die niet snel bederven en niet allemaal in de koelkast hoeft te bew...

Toon meer (557)
Volg ons
Simpel en eenvoudig gezonder eten?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang ons e-book gratis.

Gezondeten e-book