Wat zijn redenen niet af te vallen terwijl je weinig eet?

Wat zijn redenen niet af te vallen terwijl je weinig eet?

Je valt af wanneer je voor langere periode minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Dit kun je op twee manieren bereiken:

  • Je calorie-inname verlagen: je calorie-inname verlagen doe je door minder en/of gezonder te gaan eten.
  • Je calorieverbruik verhogen: je calorieverbruik verhogen doe je door meer te bewegen of te sporten. 

Weinig eten, weinig calorieën?

Er wordt al snel gedacht dat je om af te vallen weinig moet gaan eten. Dat is echter niet het geval. Je kunt wel weinig eten op een dag, maar als je alleen maar kiest voor calorierijke producten zul je alsnog niet afvallen. Ook gezonde producten kunnen erg calorierijk zijn. Een handje noten bevat bijvoorbeeld al snel 150 calorieën en een lepel olijfolie bevat 90 calorieën. Hierdoor kan ook een gezond voedingspatroon heel calorierijk zijn en erin resulteren dat je geen gewicht verliest. 

Voedingsinname secuur bijhouden

Wanneer je wilt afvallen, kan het ontzettend helpen om een app zoals 'MyFitnessPal' of 'Mijn Eetmeter' te gebruiken. Wel is het dan belangrijk dat je je voeding heel secuur invult. De praktijk leert dat mensen vaak vergeten om écht alles in te vullen wat zij op een dag binnenkrijgen. Zo kan het zijn dat je denkt dat je onder je energiebehoefte bent gebleven, maar in werkelijkheid zit je er op of zelfs overheen. 

Je energiebehehoefte is veranderd

Misschien eet je weinig ten opzichte van wat je vroeger deed. Als we ouder worden, gaat onze energiebehoefte naar beneden. Dit komt onder andere doordat onze spiermassa langzaam afneemt wanneer we ouder worden. Als je zestig bent kun je vaak niet meer dezelfde hoeveelheid eten als toen je twintig was zonder in gewicht aan te komen.

Ook wanneer je behoorlijk wat bent afgevallen is je energiebehoefte niet meer hetzelfde als toen je nog zwaarder was. Een slanker lichaam heeft namelijk minder calorieën nodig. Het kost dan minder energie om je lichaam warm te houden en in beweging te krijgen. Zodra je dichter bij je streefgewicht komt, heeft je lichaam dus minder voedsel nodig. Vergeet jouw energiebehoefte dus niet aan te passen aan de huidige omstandigheden.

Toegenomen spiermassa

Ook is het mogelijk dat je door meer te bewegen en regelmatig te sporten je meer spieren hebt gekregen. Spieren zijn zwaarder dan vet. Hierdoor kan het lijken alsof je niet afvalt.

Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Producten Producten

Welk fruit helpt om af te vallen of om op gewicht te blijven?

Fruit is ontzettend belangrijk wanneer je probeert af te vallen. Vruchten bevatten talloze vitamines en mineralen die je nodi...

Diëten Diëten

Wat zijn de meest voorkomende redenen voor vegetarisme?

Er zijn veel redenen om te kiezen voor een vegetarisch dieet. Hierbij noemen we de meest voorkomende overwegingen voor vegeta...

Diëten Diëten

Is een vegetarisch dieet gezonder dan een niet-vegetarisch dieet?

Veel mensen zijn tegenwoordig vegetariër, flexitariër of pescotariër. Het lijkt wel een hype te zijn, maar hoe...

Diëten Diëten

Drie keer een normale of meerdere kleinere porties om af te vallen?

Het maakt in principe niet uit hoeveel maaltijden je op een dag eet. Het gaat erom of je genoeg energie (kcal) binnenkrijgt o...

Medisch Medisch

Hoeveel moet ik mijn calorie inname verminderen om af te vallen?

Wanneer je wilt afvallen, moet je minder kilocalorieën binnenkrijgen. Toch is het belangrijk om niet te ver onder je dagelijk...

Toon meer (1194)
Volg ons