Kan er antibiotica in vleeswaren voorkomen?

Kan er antibiotica in vleeswaren voorkomen?

Antibiotica is een geneesmiddel dat bij dieren gebruikt kan worden om ziekmakende bacteriën te bestrijden. Er kunnen soms hele kleine beetjes antibiotica in vleeswaren voorkomen. Overschrijdingen komen in Nederland echter zelden voor.

Er zijn strenge controles op de aanwezigheid van antibiotica in producten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Als een dier antibiotica toegediend heeft gekregen, geldt er een wachtperiode voordat het dier geslacht mag worden. De antibiotica moet na deze wachtperiode niet of amper meer terug te vinden zijn in het vlees bij de slacht.

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Melissa Verlaan, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist bij Coloriet

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Wordt de werking van antibiotica minder als je veel vlees eet?

Hoewel er geen resten van antibiotica te vinden zijn in vlees, kunnen er wel antibiotica-resistente bacteriën op vlees z...

Gezond leven Gezond leven

Wat doen antibiotica voor slachtvee?

Antibiotica wordt, net als bij mensen, gebruikt om infecties bij slachtvee tegen te gaan. In Nederland mag de antibiotic...

Gezond leven Gezond leven

Wat zijn de gevolgen van antibiotica in vleeswaren voor ons?

Antibiotica zijn geneesmiddelen die worden gebruikt om bacteriële infecties te behandelen. Ze werken door het doden of d...

Medisch Medisch

Wat doet antibiotica in ons lichaam?

Antibiotica zijn medicijnen die infecties en ontstekingen kunnen tegengaan, die veroorzaakt worden door bacteriën. Bacte...

Voeding Voeding

Waarom is biologisch vlees beter dan gewoon vlees?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat biologische voeding per se gezonder is dan reguliere voeding. Het grote verschil...

Toon meer (1243)