Lintworm: Voorkomen, Symptomen en Behandelen

Zoek je informatie over de lintworm? In dit artikel vind je alle informatie omtrent de lintworm, symptomen en hoe je besmet kunt raken. 

Dankzij goede hygiënische maatregelen en strenge vleeskeuring komt besmetting met lintwormen in Nederland steeds minder vaak voor. Toch kun je door het eten van rauw of niet goed doorbakken vlees besmet raken met dezeparasiet.

Hoewel de in Nederland voorkomende runderlintwormen vaak weinig of geen klachten geven, is het idee van een 2 meter lange, kronkelende worm in je darmen geen pretje.

In dit artikel vertellen we wat eenlintworm precies is, hoe je deze kunt herkennen en hoe je besmetting met lintwormen kunt voorkomen. Ook beantwoorden we de vraag: is het lintwormdieet een feit of fabel?

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

Lintworm

Wat is een lintworm? 

Lintwormen zijn platwormen: ongewervelde dieren met een plat langwerpig lijf. Een lintworm bestaat uit een lang lint van witte of lichtgele stukjes, ieder 1 tot 2 centimeter lang en 0,5 centimeter breed.

Ze leven als parasiet bij mens en dier en voeden zich in je darm. Met zijn kop hecht de lintworm zich vast in je darm, waar hij blijft groeien en eitjes legt. 

Wist je dat...

...een lintworm zowel mens als dier kan besmetten?

Een lintworm bestaat dus uit een lang lint van geledingen, die proglottidenworden genoemd. Deze produceren een onvoorstelbare hoeveelheid eitjes: 80.000 tot 100.000 per proglottide. De stukjes lint van 1 tot 2 centimeter lang laten regelmatig los en kun je terug vinden in je ontlasting.

Deze losgelatenstukjes lintworm hechten zich niet meer in je darmen. Wel kan er uit eiblaasjes uiteindelijk een larve komen, die zich vastzet in je darmen en vanuit daar uitgroeit tot lintworm. 

Lintworm in je ontlasting is daarom één van de belangrijkste indicatoren. Je leest verderop in dit artikel specifiek welke symptomen een lintworm kan veroorzaken.

twee soorten lintwormen

Er kunnen twee soorten lintwormen voorkomen bij mensen: runderlintwormen en varkenslintwormen.

Besmetting metrunderlintwormen komen in Nederland voor. Gelukkig is de runderlintworm ongevaarlijk, omdat deze alleen in je darmen verblijft en geen klachten veroorzaakt.

Varkenslintwormen komen veel voor in minder hygiënische landen. Is een lintworm gevaarlijk? Jazeker, deze parasiet kan zich vanuit je darmen naar je bloedvaten in je lichaam verplaatsen en kan daar veel schade aanrichten. Gelukkig komt de varkenslintworm in Nederland niet voor.

Hoe ontstaat een besmetting met lintwormen?

Je kunt een lintworm nooit overbrengen van mens op mens. Besmetting kan ontstaan wanneer je lintwormblaasjes inslikt. Als de blaasjes in je darmen terechtkomen, groeit er een volwassen lintworm uit. 

Lintwormblaasjes kunnen zich bevinden in: 

  • Rauw rundvlees
  • Rauwe of slecht doorbakken vis
  • Rauw of onvoldoende doorbakken varkensvlees
  • Groenten

Eitjes van de lintworm komen maar heel zelden voor in vis en groenten. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

...een volwassen lintworm met gemak meer dan 2 meter lang kan worden? 

Symptomen van lintwormen

Symptomen van lintwormen

Het herkennen van de symptomen van de lintworm is belangrijk omdat ze meestal weinig of geen klachten veroorzaken. Een lastige opgave, denk je misschien.

Hoe kun je zo'n besmetting met een lintworm herkennen dan? Lees verder voor meest voorkomende symptomen.

Je kunt witte of lichtgele stukjes lintworm in je ontlasting, ondergoed of beddengoed vinden. De lintworm geeft soms ook jeuk bij je anus, diarree of zorgt voor vage buikpijn of misselijkheid. Ook kan de lintworm zorgen voor een gevoel van honger of juist een gebrek aan eetlust. 

Vermoed je besmetting met een lintworm? Dan kun je je huisarts vragen om ontlasting in te leveren, zodat er in een laboratorium onderzoek kan worden gedaan. Er wordt dan gezocht naar eitjes of afgebroken stukjes lintworm. Deze zijn te herkennen aan witte stukjes in de ontlasting.

Doordat een lintworm ook bij een kind voor kan komen, is het goed om als ouder of verzorger ook regelmatig de ontlasting van je kinderen te controleren.

Tip

Heb je witte stukjes lintworm gevonden in je ondergoed of beddengoed? Neem dit dan ook in een afgesloten potje mee naar je huisarts. 

Behandelen van lintworm

Hoewel de veelvoorkomende runderlintworm niet schadelijk is voor je lichaam, is het toch geen prettig idee, zo’n parasiet in je lijf. Daarom wil je vast weten hoe je een lintwormkunt behandelen. Want hoe kom je van zo'n lintworm af?

De kop van een lintworm zit goed vast in je darmwand. Om de lintworm te verwijderen is behandeling met antiparasitaire medicatie nodig.

Drie maanden na verwijdering wordt je ontlasting vaak opnieuw onderzocht om vast te stellen of de lintworm daadwerkelijk verdwenen is. 

Hoe voorkom je besmetting met een lintworm?

Besmetting met een runderlintworm wil je natuurlijk voorkomen. Volg daarom de volgendetips tegen besmetting met een lintworm op, zowel thuis als op vakantie: 

  • Bak vlees goed door. Verhit het vlees minstens 5 minuten op minimaal 60 graden Celsius, zodat eventuele parasieten worden vernietigd
  • Eet liever geen rauw vlees of rauwe vis (bijvoorbeeld sushi)
  • Was groenten zorgvuldig
  • Zorg voor goede hygiëne: was je handen na het toiletbezoek en voordat je gaat koken of eten
  • Ben je op vakantie in een gebied waar kraanwater niet gezuiverd wordt? Drink dan altijd water uit flessen
Wist je dat...

...lintworminfecties bij mensen zeldzaam zijn geworden in de westerse wereld, dankzij de strenge vleeskeuring in slachthuizen en de goede algemene hygiëne? 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
lintwormdieet

Feit of fabel? Afvallen met het lintworm dieet!

Zoveel kunnen eten als je wilt, maar toch afvallen. Het klinkt je misschien als muziek in de oren.

Dat mensen bereid zijn om ver te gaan voor een slank lichaam, bewijst het lintwormdieet.Ja, echt waar, dit dieet bestaat. 

Bij het lintwormdieet neem je een pil in, waarin een lintworm eitje zit. Het idee is dat de lintworm zich nestelt in je darm en vervolgens alle extra calorieën eet, zodat jij kunt afvallen. Maar afvallen met een magisch pilletje is natuurlijk een illusie. Dit pilletje bezorgt je gewoon een lintworminfectie en dat is niet iets wat je moet willen.

Een lintworm is een levend organisme. Je hebt geen invloed op waar de parasiet zich nestelt in je lichaam. Dit kan leiden tot vervelende bijwerkingen wanneer de worm zich toch naar ongewenste plekken in je lijf verplaatst. 

lintworminfectie

Daarnaast zorgt de lintworm niet alleen voor een verminderde opname van calorieën in je lichaam, maar worden ook vitaminen en andere voedingsstoffen minder opgenomen. Je kunt zo een tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijgen en daardoor last krijgen van diverse klachten.

Vanwege de gezondheidsrisico’s die het lintwormdieet met zich meebrengt, is dit dieet in Nederland en veel andere landen verboden.  

Tip

Wil je afvallen? Gebruik dan je gezonde verstand. Met evenwichtige, gezonde voeding en voldoende beweging bereik je meer.

Beoordeel dit artikel

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, heerlijke groenten die je niet moet vergeten

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten welk...

Prikkelbare darm syndroom (PDS): symptomen, oorzaken en behandeling

Prikkelbare darm syndroom (PDS): symptomen, oorzaken en behandeling

Prikkelbare darm syndroom is het één van de meest voorkomende aandoeningen van het spijsverteringsstelsel. Er wordt mome...

Wat je ontlasting je kan vertellen over je gezondheid

Wat je ontlasting je kan vertellen over je gezondheid

Ooit weleens in het toilet gekeken? Veel mensen zouden het niet toegeven, maar ik denk dat iedereen weleens een nacontro...

Lekkende darm syndroom

Lekkende darm syndroom

De aandoening 'lekkende darm syndroom' is nog niet bij veel mensen bekend. Wij besteden er daarom in dit artikel aandach...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Darmparasieten: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

Darmparasieten: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

Darmparasieten: het is een infectie die meer voorkomt dan je denkt. Vaak dragen mensen jarenlang darmparasieten met zich...

Biologisch vlees zuivel beter

Biologisch vlees en zuivel beter voor jou en het milieu?

Biologische vlees- en zuivelproducten zijn hot! Zo kan het zomaar gebeuren dat je bij je buurvrouw op de koffie bent en ...

Lees wat je gemist hebt

10011 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'