Keelontsteking: oorzaken, symptomen en behandeling

Keelontsteking is een van de meest voorkomende redenen voor een bezoek aan de huisarts. Je kunt helaas niet om deze pijn heen omdat je die voelt iedere keer als je slikt.

In dit artikel geven wij tips hoe je dat zere gevoel kunt verlichten.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Keelontsteking wordt vaak veroorzaakt door griepvirus

Wat is keelontsteking?

Bij een keelontsteking, ook wel faryngitis genoemd, is de slijmhuid van de keelholte ontstoken. De slijmvliezen zitten aan de achterkant van je keel.

Keelontsteking kent meerdere oorzaken, maar het wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een verkoudheidsvirus of griepvirus.

Symptomen keelontsteking

Heb je een keelontsteking dan heb je doorgaans pijn bij en moeite met slikken en praten. Ook kun je last hebben van een droge, rode en opgezwollen keel, heesheid, verkoudheid en slijmvorming.

In sommige gevallen zie je ook wit-grijze plekken achterin je keel. Soms is er ook sprake van een opgezette lymfeklier in je nek en verhoging of koorts, met koude rillingen.

Afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking kun je daarbij last krijgen van een loopneus, hoofdpijn, hoesten en vermoeidheid. Verder kunnen de spieren in heel je lijf pijn doen, kun je je eetlust kwijt zijn en huiduitslag krijgen. In bepaalde gevallen kun je misselijk zijn.

Keelontsteking is besmettelijk

Keelontsteking besmettelijk?

Een keelontsteking is besmettelijk. De incubatietijd, de tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen, bedraagt zo'n 2 tot 4 dagen.

Echter is de duur van het besmettelijk zijn afhankelijk van de oorzaak.

Is de ontsteking veroorzaakt door een virale infectie dan blijft het besmettelijk tot de griep voorbij is. Dit kan wel tot een dag of 10 voortduren.

Bij een bacteriële infectie geldt dat je niet meer besmettelijk bent nadat je 24 uur antibiotica hebt gebruikt.

Tip

Besmetting kun je voorkomen door geen zoen, eten, drinken, bestek of tandenborstel te delen met vermoedelijke zieke mensen. Zorg verder voor voldoende hygiëne; was je handen bijvoorbeeld grondig.

Oorzaken keelontsteking

Veel mensen krijgen in de wintermaanden last van keelontsteking. De ontsteking kan zowel veroorzaakt worden door een bacteriële als een virale infectie.

Dit kunnen infecties zijn die ook andere ziekten veroorzaken, zoals het virus van de mazelen, de waterpokken, kinkhoest, kroep, het adenovirus en het streptokokken virus groep A. Bij een streptokokkeninfectie zijn ook de twee klieren achterin je mond, de tonsillen, geïnfecteerd. Dit wordt ook wel (keel)angina genoemd.

Ook het influenza virus (griepvirus) en het klierkoorts virus (mononucleosis infectiosa), ook bekend onder de naam 'de ziekte van Pfeiffer' zijn de veroorzakers van keelontsteking.

Meer zeldzame oorzaken van bacteriële keelontsteking zijn de virussen die ook verantwoordelijk zijn voor de seksueel overdraagbare aandoeningen gonorroe en chlamydia. De corynebacterium is een bacterie die ook difterie veroorzaakt.

Tip

In Nederland worden kinderen ingeënt tegen zowel difterie als het eerder genoemde kinkhoest.

Verhoogd risico op keelontsteking

Heb je last van allergieën of vaak last van voorhoofds- of bijholteontsteking, dan loop je meer risico om ook keelontsteking te krijgen.

Ook het werken in de gezondheidszorg of met jonge kinderen vergroot de kans om door keelontsteking te worden geveld. Dit hangt mede af van je weerstand. Een zwak immuunsysteem maakt je vatbaarder voor infecties.

Tip

Zelf roken of meeroken heeft hier een negatieve invloed op, evenals overbelasting door veel praten en / of schreeuwen.

Diagnose keelontsteking

Het is goed om de oorzaak van de keelontsteking te achterhalen voordat je met een behandeling begint. Bij iedere oorzaak past namelijk een andere behandeling.

De huisarts zal een fysiek onderzoek doen en je keel, neus en oren onderzoeken en je lymfeklier op zwelling controleren. Als de huisarts een keelontsteking vermoedt kan er een keelkweek worden gedaan door wat keelslijm op een wattenstokje te onderzoeken. Zo kan de huisarts snel zien of er sprake is van een streptokokken infectie.

Soms is er meer onderzoek nodig, zoals een bloedtest.

Behandeling keelontsteking met antibiotica

Keelontsteking veroorzaakt door een virale infectie kun je niet met antibiotica behandelen, alleen met pijnstillers.

Bacteriële infecties worden door antibiotica wel aangepakt. Antibiotica verlagen echter je weerstand dus het is belangrijk dat je hier op de juiste manier van hersteld, bijvoorbeeld met een probiotica kuur.

. De gehele kuur duurt meestal zo'n zeven tot tien dagen, afhankelijk van wat je huisarts adviseert.

Zelf thuis de keelontsteking behandelen

Je kunt zelf thuis met simpele middelen zorgen voor verlichting van de pijn.

Allereerst moet je voldoende blijven drinken. Kies bijvoorbeeld voor kruidenthee met kruiden als salie, kamille en eucalyptus. Voeg ook gember, citroen en honing toe voor een ontsmettend en ontstekingsremmend effect. Bouillon drinken helpt de pijn ook verzachten.

Gorgel tegen ontstekingen

Je kunt gorgelen met heet, zout water.

Voeg een afgestreken theelepel zout toe aan een glas gekookt water. Wanneer het water iets afgekoeld is kun je ermee gorgelen en uitspugen.

Doe dit zo'n 3 keer per dag. Je kunt ook gorgelen met water met tea tree olie.

Honinggraat of gladde iep schors zijn natuurlijke middelen waar je aan kunt sabbelen om de pijn te verlichten. Ook kan een luchtbevochtiger helpen.

Neem niet te vergeten voldoende rust en eet voldoende groenten, fruit en gezonde vetten om je weerstand te versterken.

Terug naar de huisarts

Gaan de klachten na een week tot tien dagen maar niet weg, zelfs niet na een antibiotica kuur? Of komen de klachten terug? Krijg je of houd je hoge koorts, krijg je uitslag of last van benauwdheid?

Dan is het belangrijk om terug te gaan naar de huisarts voor verder onderzoek!

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hoe herken je hooikoorts symptomen? Hooikoorts is een vervelende aandoening en één van de meest voorkomende allergieën. ...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Astma symptomen

Astma, de oorzaken en symptomen op een rij

Wil je astma symptomen leren herkennen? Lees dan verder... Heb je een vermoeden dat je klachten gerelateerd zijn aan as...

Chronische vermoeidheidssyndroom

Chronische vermoeidheidssynd­r­o­o­m

Het chronische vermoeidheidssyndroom is een zeer complexe aandoening die vaak ter discussie staat. Het bestaan van deze ...

Ziekte van Pfeiffer

Ziekte van Pfeiffer

Je hebt vast wel eens gehoord van "Ziekte van Pfeiffer". Deze chronische vermoeidheidssyndroom is zeer vervelend en...

Toon meer (258)