Wat zijn parabenen in voeding?

Wat zijn parabenen in voeding?

Parabenen zijn chemicaliën die vaak als conserveermiddel worden gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Parabenen worden toegevoegd aan voedsel om de groei van schimmels en andere schadelijke bacteriën te voorkomen. Ze zijn te herkennen aan de E-nummers E214 tot en met E219.

Deze chemicaliën, waaronder methylparabeen en propylparabeen, hebben ook zwakke oestrogene effecten. Over de veiligheid van parabenen zijn onder consumenten en wetenschappers veel discussies. Zo is er de angst dat het borstkanker veroorzaakt of de hormoonhuishouding verstoort. Er is onvoldoende bewijs dat parabenen hormoonverstoorders zijn. Met de maximale hoeveelheid die wettelijk is toegestaan in producten krijg je weinig binnen en wordt dit niet schadelijk geacht voor de gezondheid.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, BSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports, Diëtist & Eigenaresse van Jouwfoodplan.nl

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezond leven Gezond leven

Zitten er weekmakers in voeding?

Ja, er zitten weekmakers in voeding. Voorbeelden van weekmakers zijn bisfenolen en parabenen. Bisfenolen zitten in de ve...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

In welke voeding komt zwavel voor en wat doet het?

Voeding die zwavel bevat Zwavel komt voor in veel van onze voeding, zowel in plantaardige voeding als in dierlijke voed...

Medisch Medisch

Wat is er bekend over het vermijden van voeding bij Colitis ulcerosa?

Bij Colitis ulcerosa heb je last van een chronisch ontstoken dikke darm. Op dit moment bestaat nog geen specifiek dieet ...

Medisch Medisch

Welke voeding moet je vermijden bij gebruik van bloedverdunners?

Eigenlijk is de juiste benaming voor bloedverdunners "antistollingsmedicijnen". Je bloed wordt namelijk niet dunner door...

Medisch Medisch

Kun je met de juiste voeding jezelf gelukkig eten?

Of je jezelf gelukkig kan eten met de juiste voeding kan op twee manieren bekeken worden; enerzijds wel, anderzijds ook ...

Toon meer (1318)