Toxoplasmose is een infectieziekte. De schuldige voor deze infectieziekte is een eencellige parasiet. De naam van deze parasiet luidt Toxoplasma gondii.
Besmet zonder te merken
Deze parasiet komt veel voor bij dieren. Dieren die veel buiten komen lopen het risico om besmet te raken met deze parasiet. En op deze manier raakt het vlees dan ook besmet. Met name in vlees dat rauw of niet goed gaar is komt deze parasiet vaak voor. Voor mensen is het niet merkbaar dat het vlees is besmet. Zonder dat je het weet kun je besmet raken.
Of je door deze besmetting ziek wordt verschilt per persoon. Voor zwangeren en mensen met een minder goede weerstand is dit een ander verhaal. Deze doelgroepen lopen een groter risico om ziek te worden als ze besmet raken. Zwangere vrouwen kunnen dit op hun beurt weer doorgeven aan het ongeboren kind.
Katten
De parasiet is vaak terug te vinden in de poep van katten. In het bijzonder bij jonge katten. Op de plek waar de katten poepen is de grond (aarde) dan vervuild. Dit zijn dus plekken zoals de tuin en kattenbak. Indien er in de tuin plekken zijn waar groente of fruit groeit en er wordt daar door de kat gepoept is ook de groente en het fruit besmet.
Ziekteverschijnselen
Indien je besmet raakt met toxoplasmose kun je last krijgen van lusteloosheid, vermoeidheid of koorts. Voor mensen met een verminderde weerstand kunnen de ziekteverschijnselen erger zijn. Hierbij kan gedacht worden aan klachten zoals hersenvliesontsteking, longontsteking, oogontsteking en zelf schade aan het zenuwstelsel of hartspier. Nadat iemand toxoplasmose heeft gehad is de desbetreffende persoon er daarna wel immuun voor.
Zwangere vrouwen
De reden dat zwangere vrouwen wordt afgeraden om te tuinieren, de kattenbak te verschonen of rauw vlees te eten is er niet voor niets. Als het ongeboren kind besmet raakt kan dit leiden tot een miskraam en zelfs tot overlijden. Dit risico komt met name voor aan het begin van de zwangerschap. Als de besmetting later in de zwangerschap wordt opgelopen is het risico op een miskraam of overlijden klein. Het risico dat het kind geboren wordt met een afwijking is wel aanwezig.
Advies
Verhit je vlees goed of vries het minimaal twee dagen in bij een temperatuur van hoogstens -12 graden. Zorg daarnaast voor goede hygiëne. Was je handen goed, spoel groente en fruit af en zorg voor goede hygiëne in de keuken. Hiermee verklein je het risico op toxoplasmose.