Rawfood is op dit moment erg hip. De sap- en saladebarretjes schieten als paddenstoelen uit de grond.
Het lijkt wel alsof iedereen op zoek is naar een manier om gezonder en puurder te eten.
Toch heeft rawfood in Nederland soms nog een wat negatieve klank.
Dat is opvallend, want in bijvoorbeeld Amerika is het de gewoonste zaak van de wereld om rauw te eten.
In dit artikel zetten we uiteen wat rawfood is, wat de gezondheidsvoordelen - maar ook risico's - zijn en hoe je een rawfood voedingspatroon vorm zou kunnen geven.
Wat is rawfood?
Onder rawfood wordt verstaan: voedsel dat niet is gebakken, gekookt of op een andere manier is verhit. Het is het eten dat groeit op de grond of aan bomen.
Officieel is het al het voedsel dat niet is verhit boven de 48 graden Celsius. Hieronder valt onder andere: fruit, groenten, noten, zaden, gekiemde bonen, zeewier en algen.
Sommige mensen kiezen ervoor om ook rauwe vis en melkproducten te eten.
Dit betekent niet dat je alleen salades eet. Het zal je verbazen wat "raw foodies" zoal maken met rauw voedsel! Denk aan cheesecake gemaakt van cashewnoten, crackers gemaakt van lijnzaad, chocolade pudding, pesto, soepen en verschillende soorten smoothies.
Hiervoor gebruiken raw foodies verschillende keukenapparaten zoals een sapcentrifuge, een blender en een droogoven. Zonder deze apparaten wordt het rawfood dieet een stuk eentoniger en daarmee ook lastiger om vol te houden.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een rawfood dieet?
Volgers van een rawfood dieet geven aan dat ze zich beter en energieker dan ooit voelen. Hun huid straalt, ze staan vrolijk in het leven, hebben minder allergische reacties en zijn op het gewicht dat ze graag willen.
Het eten van rauwe groente en fruit is erg gezond. Sommige voedingsstoffen zijn hittegevoelig. Dit betekent dat het verhitten van voedsel de voedingsstoffen kan vernietigen. Des te hoger de temperaturen, des te meer voedingsstoffen gaan er verloren. Een courgette die rauw, of kort gestoomd, is bevat meer voedingsstoffen dan gebakken courgette. Kortom, als je meer groente en fruit rauw eet krijg je meer gezonde voedingsstoffen binnen.
Rawfood zorgt voor een positieve verandering in de pH-waarde van je bloed. De pH-waarde zegt iets over de zuurgraad in je lichaam. Deze waarde loopt van 0-14. Des te lager de pH-waarde, des te zuurder je bloed is.
Je lichaam doet altijd zijn best om een constante (rond de 7,3) pH-waarde te hebben. Als je bloed te zuur is zal je dit zeker merken. Symptomen als slechte weerstand, onzuivere huid en zware vermoeidheid zouden kunnen optreden door een te lage pH-waarde. Het goede nieuws is dat rauwe groente en fruit de hoogste pH-waarde hebben. Door meer rawfood te eten zorg je dus automatisch voor een gunstige pH-waarde.
Des te meer rawfood je eet, des te minder ongezonde dingen je nuttigt. Rawfood is makkelijk te verteren, bevat meer vezels en bevat minder zout en verzadigd vet dan bewerkte producten. Rauwe plantaardige voeding bevat ook geen cholesterol, trans-vetten en geraffineerde suikers. Kortom: gezonder dan dit wordt het eigenlijk niet!
Gezondheidsrisico's
Toch kan het volgen van een rawfood dieet leiden tot een tekort aan verschillende stoffen. Vooral ijzer, omega-3, calcium, jodium, vitamine D en B12 zijn nutriënten waar iemand die het rawfood dieet volgt extra op moet letten.
Vitamine B12 en vitamine D zijn niet te vinden in rauwe plantaardige voeding. Het is van belang dat er bij een rawfood dieet een B12 supplement wordt bij geslikt. Vitamine D kan door het lichaam worden aangemaakt als er elke dag genoeg zonlicht op je huid schijnt. Aangezien dat in Nederland nogal onmogelijk is, kan iemand er voor kiezen een vitamine D supplement in te nemen.
Doordat rawfood weinig calorieën bevat is het lastig om aan de aanbevolen hoeveelheid calorieën te komen. Een grote salade met sla en groente bevat meestal niet meer dan 100 calorieën. Je zal dus meer porties fruit en groente moeten eten wil je genoeg binnen krijgen. Ach, dat is niet zo'n straf toch? ;)
Hoe begin je een raw food dieet?
Er zijn verschillende manier om te starten met een raw food dieet. Je zou van de ene op andere dag al het gekookte voedsel laten staan en alles rauw gaan eten. Dit raden wij ten zeerste af, omdat dit nogal een aanslag is op je spijsvertering. Ook kan je te maken gaan krijgen met detoxverschijnselen. Het is goed om je lichaam langzaam te laten wennen aan meer rauw voedsel.
Je zou als eerste stap kunnen beginnen met het eten van een raw ontbijt. Eet bijvoorbeeld een kom met fruit, of drink een grote smoothie. Probeer ook je tussendoortjes te vervangen door rauwe snacks. Denk aan stukjes wortel, komkommer en bleekselderij. Denk je nu: wat saai?! Nee hoor, je mag er gerust een lekkere zelfgemaakte avocadodip bij eten. Als het maar rauw is.
Ben je hier eenmaal aan gewend, dan kan je gaan uitbreiden met een rauwe lunch. Eet nog meer fruit of maak een grote salade. Probeer ook bij je (gekookte) avondmaaltijd altijd een grote salade te eten.
Als laatste stap: het diner. Maak een grote salade met vullende dingen zoals gekiemde bonen of cashewnoten. Op deze manier wordt het raw food dieet jouw manier van eten in plaats van een tijdelijk dieet.
Wat eet iemand die een raw food dieet volgt?
Iemand die een raw food dieet volgt eet, zoals iedereen, elke dag wat anders. Wij hebben hierbij een voorbeeld dag beschreven:
Ontbijt: een grote groene fruit smoothie met banaan, mango, spinazie en ananas.
Snack: een stuk fruit of een handje noten
Lunch: een salade met courgette, zelfgemaakte basilicumpesto, zongedroogde tomaten en pijnboompitten en een grote kom fruit
Snack: zelfgemaakte energyreep van amandelen, dadels, rozijnen en kokos
Avondeten: een salade met broccoli, paprika, sla, tomaat, zelfgemaakte zuurkool, broccolikiemen en een dressing gemaakt van avocado
Snack: een stukje zelfgemaakte raw chocolate
Kortom: veel groente en fruit, maar zeker ook ruimte voor lekkere snacks! Denk je nu toch nog dat een rawfoodie alleen maar noten en fruit eet? Daar zit een kern van waarheid in, maar deze ingrediënten kan je ook verwerken in een heerlijk recept. Kijk maar eens hieronder!
Recept voor rauwe appeltaart
Bodem:
- 6 grote dadels
- 50 gram gehakte pecannoten
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- 1/4 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel pimentpoeder
Vulling:
- 3 grote appels, in dunne plakken gesneden
- 1 peer, in dunne plakken gesneden
- 45 gram rozijnen
- sap van een halve citroen
- 1/4 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel pimentpoeder
- 1/4 theelepel vanillepoeder
- een flinke scheut agavesiroop
1. Doe de dadels samen met de pecannoten, nootmuskaat, kaneel en pimentpoeder in een keukenmachine totdat er een gelijkmatig stevig 'deeg' ontstaat. Verdeel dit deeg over een kleine taartvorm.
2. Leg de helft van de plakken appel over het deeg. Leg daaroverheen de plakken peer en bedek deze met de andere helft plakken appel.
3. Meng de rozijnen, citroensap, kaneel, pimentpoeder, vanillepoeder en de agavesiroop door elkaar en verdeel over het fruit.
4. Zet de taartvorm minimaal 1 uur in de koelkast.
Klinkt heerlijk toch? En er komt geen oven aan te pas! Ook al ga je niet 100% raw, deze taart is voor iedereen een aanrader.
We hopen dat je nu iets meer te weten bent gekomen over het rawfood dieet. Misschien overweeg je om er eens mee te experimenteren, of misschien denk je: dit is voor mij te heftig. Dat kan natuurlijk. Wel raden we iedereen aan om in ieder geval meer rauwe groente en fruit te eten, gewoon omdat het super gezond én lekker is!