De listeria bacterie is een bacterie die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. Jaarlijks lopen circa 725.000 Nederlanders een voedselinfectie op, maar gelukkig is listeria een zeldzame infectieziekte in ons land.
Rauw voedsel en besmette producten
Je kunt geïnfecteerd raken met de listeria bacterie wanneer je besmet voedsel eet. Voeding kan geïnfecteerd raken doordat het in aanraking is geweest met besmet voedsel en er kruisbesmetting heeft plaatsgevonden. Het kan zijn dat jouw voedingsmiddel tijdens de bereiding in een fabriek of restaurant in aanraking is geweest met een besmet product of doordat het rauwe ingrediënten bevat. Voorbeelden hiervan zijn ongepasteuriseerde (niet verhitte) kazen en rauwe vleesproducten (filet americain, tartaar).
Gevolgen van een besmetting
Ondanks dat het heel vervelend kan zijn als je met een listeria bacterie besmet bent, zorgt een besmetting nauwelijks voor ernstige gevolgen. Wel kun je last krijgen van klachten die lijken op griepverschijnselen.