Floaten in een floating cabine

Floaten in een floating cabine

Floaten, het klinkt misschien heel zweverig, en eigenlijk is het dat ook.

Maar wel in de letterlijke betekenis van het woord, het betekend namelijk zweven.

Bij floaten (ook wel floating genoemd) ervaar je wat het is om te zweven, even (bijna) helemaal gewichtloos te zijn.

Gewichtloos drijven op zeer zout water in een floating cabine.

Het is geen magie, maar als je op internet wat dieper gaat zoeken vind je vele en zeer positieve ervaringen.

In dit artikel lees je alles over deze bijzondere ontspanningsmethode.

Zweef (ik bedoel lees) je met me mee?

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Wat is floaten nou precies?

Bij floaten neem je plaats in een speciale kunststof cabine die gevuld is met een laag zeer zout water. Dit noem je de floatcabine of floatkamer.

Nu ken je vast wel het verhaal van de Dode Zee, een zeer zoute zee waar je op blijft drijven. Bij het water in deze floatcabine werkt dat eigenlijk precies hetzelfde. Het water erin bevat een zeer hoge hoeveelheid van het speciale Epsom-zout (kom ik later op terug).

Daarnaast is er nog een heel belangrijk gegeven, het water in de cabine wordt continu verwarmt tot lichaamstemperatuur, een belangrijk element voor het gevoel van gewichtsloosheid.

Bij floating is het de bedoeling dat je de deur van de floatcabine dicht doet. Hierdoor worden bijna alle geluiden van buiten de cabine gedempt en ervaar je nog meer rust. Je kunt er zelf voor kiezen of je het licht in de cabine aan of uit doet.

Ik vond het zelf het fijnst om het licht uit te doen.

Ook is er vaak een knop aanwezig waarmee je rustige meditatie muziek aan of uit kunt zetten. Ook hierbij vond ik het fijn om de muziek uit te zetten. Geen prikkels van buitenaf, lekker mijn ogen dicht.

Als laatste is de floatkamer goed geventileerd, je kunt er dus goed in ademen.

Wat kun je ervaren tijdens het floaten?

Je ligt in de floatcabine op je rug en na een paar minuten zal je lichaam meer en meer ontspannen.

Je kunt alle spieren in je lichaam los laten want je hoeft niks te doen, je lichaam wordt ondersteund door het zoute water en kiest zelf de meest natuurlijke houding.

En je hoeft je geen zorgen te maken dat je in slaap valt en je omdraait, er wordt namelijk geen druk op je spieren uitgeoefend. Er gaan dan ook geen signalen naar je hersenen dat je je moet omdraaien (zoals wel automatisch gebeurd wanneer je bijvoorbeeld op een bed slaapt).

Na enkele minuten in de cabine merk je bijna niet meer welke delen van je lichaam in contact zijn met het water, en welke niet. Door de rust, de gelijkmatige warmte en het 'ontbreken van de zwaartekracht' voelt het alsof je zweeft.

Ik voelde na een ongeveer een half uur mijn lichaam bijna niet meer, alsof ik helemaal één werd met het water. Een super fijn en ontspannen gevoel.

Tijdens de float-sessie - zeker wanneer je het licht en geluid uitzet - ervaar je ook vrijwel geen prikkels. Je lichaam en geest worden niet meer afgeleid door omgevingsfactoren zoals visuele prikkels, temperatuur, zwaartekracht en geluid.

Het schijnt dat één uur floaten gelijk staat aan 4 uur slaap. Sommige mensen vallen zelf in slaap tijdens het floaten.

Ik had zelf gekozen voor een floating-sessie van 1 uur. Mijn ervaring was echter dat ik de tijd al snel totaal kwijt was, het leek wel 2 uur te duren. Maar het had van mij nog veel langer mogen duren.

Echt een hele bijzondere ervaring!

Wat voor effecten / resultaten kun je ervaren na het floaten?

De effecten werken ook door na het floaten. Toen ik net uit de floatcabine stapte voelde ik me een beetje wankel, alsof ik even moest aarden. Het totaal ontspannen gevoel heb ik de hele avond na het floaten ervaren.

Die nacht sliep ik zeer diep en voelde me 's ochtends zeer energiek en helder van geest.

Op verschillende websites van float-centra lees je een enorme waslijst aan gezondheidsvoordelen. In hoeverre die allemaal wetenschappelijk onderbouwd zijn weet ik niet. Maar ik kan me zeker voorstellen dat als je een paar keer per maand gaat floaten het je helpt bij een ontspannen lichaam en geest.

Epsom-zout

Ik zou nog even terugkomen op het Epsom-zout, ook wel bitterzout genoemd (magnesiumsulfaat). Epsom-zout is een mineraal zout en bevat magnesium en sulfaat en het schijnt goed te zijn voor je gezondheid.

Zo kan het bijvoorbeeld helpen bij het afvoeren van afvalstoffen in je lichaam.

Daarnaast worden de mineralen uit het Epsom-zout door je huid rechtstreeks opgenomen in je bloed zodat ze hun gezonde werking kunnen uitoefenen.

Het zout is er ook verantwoordelijk voor dat je huid niet gaat rimpelen. De PH waarde van het water in de floatcabine ligt rond de 7. Dit is in balans met de zuurtegraad van je huid.

Voor wie is floaten waardevol?

Eigenlijk zou ik iedereen aanraden een keer te gaan floaten, de mensen die er denk ik het meeste baat bij hebben zijn diegene met:

  • Migraine
  • Reuma
  • ADHD
  • Burn-out
  • Chronische pijn
  • Stress

Tips

  1. Wanneer je in de floatcabine bent gestapt ga dan rustig op je rug liggen zonder het water te veel te laten bewegen of opspatten. Ten eerste blijft het water dan niet zo lang schommelen zodat je snel stil ligt. En ten tweede is de kans dat je water in je ogen krijgt kleinen. Het zoute water prikt namelijk erg in je ogen. Ga dus ook niet met je natte handen in je ogen wrijven.
  2. Sommige mensen vinden het fijn om in het zoute water te gaan liggen zonder luchtkussentje (is bij de floatcabine aanwezig), anderen gebruiken liever het kussentje onder hun nek/hoofd. Je kunt er ook naar wens wat lucht in of uit laten lopen. Voel en ervaar wat je zelf het meest prettig vindt.
  3. Als je het eng vindt om het licht uit te doen, laat het dan eerst 10 minuten aan om aan de cabine te wennen en doe het daarna uit (ook de muziek). De meeste mensen ervaren zo een diepere ontspanning. Onthoud dat je altijd zelf de controle hebt om het licht naar wens weer aan te zetten en je kunt altijd op ieder moment de deur weer openen.
  4. Drink na het floaten veel water. Het Epsom-zout helpt je lichaam bij het vrijgeven van de afvalstoffen. Voldoende water of kruidenthee drinken na een floating-sessie is dan ook zeer aan te raden.
Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Stijve nek verhelpen en voorkomen

Stijve nek verhelpen en voorkomen

Wil jij een stijve nek verhelpen en voorkomen? Een pijnlijke en stijve nek is een veelvoorkomend probleem. Het lijkt een...