Hoeveel moet je bewegen voor een gezond hart?

Beweging is gezond. Maar hoeveel moet je precies bewegen om je risico op hart- en vaatziekten maximaal te verkleinen? Onderzoekers van het Radboudumc plozen het uit.

Er is onderzoek gedaan in drie verschillende groepen

Onderzoek van drie groepen

De onderzoekers bekeken de gegevens van 150.000 mensen uit Noord-Nederland, onderverdeeld in drie groepen: gezonde mensen, mensen die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten omdat ze bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of diabetes hebben, en tot slot mensen die hartpatiënt zijn omdat ze bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte hebben gehad. De optimale hoeveelheid beweging blijkt te verschillen tussen deze drie groepen.

10-15 uur per week

Uit de analyse bleek dat voor mensen in de risicogroep en de gezonde controlegroep hetzelfde geldt: meer bewegen leidt tot een lager risico op overlijden door een nieuwe hart- of vaataandoening, maar op een gegeven moment leidt meer beweging niet tot extra gezondheidswinst.

Zij bereiken als het ware een plafond. Dat plafond bleek te liggen op vier tot zes keer de Nederlandse beweegrichtlijn van 2,5 uur per week matig intensief bewegen. Ofwel: na 10-15 uur beweging per week zijn er niet meer gezondheidswinst gemeten. Volgens de onderzoekers is hier nog flinke winst te behalen, want de gemiddelde Nederlander zit ruim onder dat niveau.

Hoe meer hoe beter

Anders bleek dit te zijn voor de groep hart- en vaatpatiënten. Bij hen zagen de onderzoekers geen maximum. Voor hen geldt dat hoe meer zij bewegen, hoe kleiner het risico op een nieuwe hartaandoening. Volgens de onderzoekers kunnen hart- en vaatpatiënten echt veel winst boeken met een actieve leefstijl.

Bewegen in vrije tijd

De onderzoekers bestudeerden ook of het uitmaakt of de beweging uit fysieke arbeid komt of van activiteiten in de vrije tijd. Opvallend genoeg bleek dat mensen die zwaar intensieve arbeid verrichten, zoals stratenmakers, geen verlaagd risico op een hartziekte of overlijden hebben. De gezondheidswinst wordt juist behaald bij bewegen in de vrije tijd, zoals sporten, wandelen en fietsen. Een verklaring hebben de onderzoekers hier niet voor. 

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Radboudumc (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezondeten.nl Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Wie gezond eet, kan zijn brein jonger houden en achteruitgang vertragen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVMGezonde vo...

Gezondeten.nl | Gezond én milieubewust eten met nieuwe Belgische adviezen

Gezond én milieubewust eten met nieuwe Belgische adviezen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven richt zich nu meer op het milieuaspect van gezond eten. De Belgische voedingsrichtlijn...

Verzadigd vet niet ongezond voor het hart

Verzadigd vet niet ongezond voor het hart

Verzadigd vet wordt vaak ‘slecht’ vet genoemd, maar klopt dat wel? Steeds meer onderzoek laat zien dat verza...

Meer bewegen en sporten en anders slapen sinds coronacrisis

Meer bewegen en anders slapen sinds coronacrisis

Sinds de coronacrisis zijn veel Nederlanders meer gaan bewegen. Ook op het slaappatroon had de pandemie invloed; 1 op de...

Gezondeten.nl Afwisselend vasten soms afgeraden bij diabetes

Afwisselend vasten soms afgeraden bij diabetes

Huisartsen raden intermitterend (afwisselend) vasten af bij mensen met diabetes type 2 die insuline of bepaalde andere m...

Toon meer (-8)
Volg ons