Beweging is gezond. Maar hoeveel moet je precies bewegen om je risico op hart- en vaatziekten maximaal te verkleinen? Onderzoekers van het Radboudumc plozen het uit.
Hoeveel moet je bewegen voor een gezond hart?
Onderzoek van drie groepen
De onderzoekers bekeken de gegevens van 150.000 mensen uit Noord-Nederland, onderverdeeld in drie groepen: gezonde mensen, mensen die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten omdat ze bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of diabetes hebben, en tot slot mensen die hartpatiënt zijn omdat ze bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte hebben gehad. De optimale hoeveelheid beweging blijkt te verschillen tussen deze drie groepen.
10-15 uur per week
Uit de analyse bleek dat voor mensen in de risicogroep en de gezonde controlegroep hetzelfde geldt: meer bewegen leidt tot een lager risico op overlijden door een nieuwe hart- of vaataandoening, maar op een gegeven moment leidt meer beweging niet tot extra gezondheidswinst.
Zij bereiken als het ware een plafond. Dat plafond bleek te liggen op vier tot zes keer de Nederlandse beweegrichtlijn van 2,5 uur per week matig intensief bewegen. Ofwel: na 10-15 uur beweging per week zijn er niet meer gezondheidswinst gemeten. Volgens de onderzoekers is hier nog flinke winst te behalen, want de gemiddelde Nederlander zit ruim onder dat niveau.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolHoe meer hoe beter
Anders bleek dit te zijn voor de groep hart- en vaatpatiënten. Bij hen zagen de onderzoekers geen maximum. Voor hen geldt dat hoe meer zij bewegen, hoe kleiner het risico op een nieuwe hartaandoening. Volgens de onderzoekers kunnen hart- en vaatpatiënten echt veel winst boeken met een actieve leefstijl.
Bewegen in vrije tijd
De onderzoekers bestudeerden ook of het uitmaakt of de beweging uit fysieke arbeid komt of van activiteiten in de vrije tijd. Opvallend genoeg bleek dat mensen die zwaar intensieve arbeid verrichten, zoals stratenmakers, geen verlaagd risico op een hartziekte of overlijden hebben. De gezondheidswinst wordt juist behaald bij bewegen in de vrije tijd, zoals sporten, wandelen en fietsen. Een verklaring hebben de onderzoekers hier niet voor.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie