Wil je weten hoe een artritis behandeling in z'n werk gaat?
Artritis is een pijnlijke reumatische aandoening en vraagt om een effectieve en gerichte behandeling.
De behandeling is deels afhankelijk van de vorm van artritis.
In dit artikel laten wij je zien hoe een arts de diagnose stelt. En hoe vervolgens het behandeltraject verloopt, met medicatie en beweging.
We kijken uiteraard ook naar manieren om zelf thuis actief bij te dragen aan het draaglijk maken van deze auto-immuunziekte.
Lees verder en leer meer over artritis; de ontstekingsziekte die maar liefst 1 op de 5 volwassenen treft.
Lees ook: Artritis oorzaken
Lees ook: Artrose behandeling
Artritis diagnose
De arts stelt de diagnose met name op basis van je klachten, je medische voorgeschiedenis en een lichamelijk onderzoek.
Er moet eerst goed onderzocht worden of de gewrichtsklachten geen andere oorzaak hebben.
In het geval van het vermoeden van reumatische artritis (veroorzaakt door een reumatische aandoening) word je doorverwezen naar een reumatoloog.
De arts kan ook een bloedonderzoek laten doen om de BSE- en CRP-waarden in je bloed te meten. Zijn deze waarden hoog dan kan dat duiden op artritis.
Een grote hoeveelheid ontstekingseiwitten in je bloed is namelijk een indicator voor de aanwezigheid van ontstekingen in het lichaam.
Op een röntgenfoto kunnen eventueel ook al afwijkingen gesignaleerd worden.
Soms is het nodig om een punctie af te nemen van vocht voor onderzoek. Zoals wanneer er septische artritis wordt vermoed, veroorzaakt door een bacteriële infectie.
Lees ook: Fibromyalgie
Complicaties artritis
Het verloop van artritis is onvoorspelbaar. Je kunt periodes hebben met veel pijn en ook periodes met relatief minder pijn.
Artritis is een progressieve gewrichtsaandoening. Dat betekent dat het een chronische ziekte is die meestal erger wordt.
Er kunnen complicaties ontstaan, met name als er geen behandeling plaatsvindt of als je je niet houdt aan de voorgeschreven behandeling.
Zo kan gewrichtsvlies gaan woekeren (ongecontroleerd groeien).
Er kunnen vervormingen van het gewricht plaatsvinden, scheuren in de pezen. cysten in het gewrichtskapsel, botontkalking en bloedvatontstekingen.
Artritis is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Mensen met artritis hebben tweemaal zoveel kans op hart- en vaatziekten dan gezonde mensen.
Ook kan de aandoening de longen (longvliesontsteking met vochtophoping achter de longen), ogen, zenuwen en huid aantasten.
Artritis behandelen met medicatie
Bij een septische artritis door een bacteriële infectie worden antibiotica voorgeschreven. Soms krijg je dan intraveneuze injecties, dus direct in de ader.
Antibiotica werken alleen bij een bacteriële infectie. Helaas zijn sommige bacteriën resistent tegen antibiotica.
Bij reactieve artritis, veroorzaakt door een infectie elders in het lichaam, wordt eerst de behandeling van de infectie gestart, bijvoorbeeld in het geval van chlamydia of gonorroe.
Er zijn verschillende soorten medicijnen mogelijk bij (overige vormen van) artritis.
NSAID's zijn ontstekingsremmende pijnstillers.
Daarnaast worden 'reumaremmers', ook DMARD's genoemd, ingezet.
Medicatie tegen artritis werkt vaak 8 tot 24 uur en is dan uitgewerkt.
De medicatie kan overigens bijwerkingen geven zoals vochtophoping (oedeem).
De laatste 15 jaar is de behandeling van reumatoïde artritis enorm veranderd.
Voorheen werd de behandeling meestal gestart met ontstekingsremmers en werd pas later begonnen met reumaremmers. Tegenwoordig wordt er al na enkele weken gestart met de reumaremmers.
Artritis behandelen met beweging
Voldoende blijven bewegen is uiterst noodzakelijk bij (met name reumatische) artritis. Al heb je misschien de neiging om juist meer te gaan rusten.
Bewegen is belangrijk om verdere schade te voorkomen. De pijn trekt dan geleidelijk wat weg en de gewrichten worden iets soepeler.
Je kunt het beste onder deskundige begeleiding oefeningen doen. Bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut of ergotherapeut.
Een podotherapeut of orthopedisch chirurg kunnen ook betrokken worden bij de behandeling.
Blijf wel binnen je grenzen en wanneer je wilt sporten, kies dan een sport waarbij je de aangedane gewrichten niet snel overbelast.
Vaak wordt zwemmen geadviseerd omdat daarbij geen gewicht / druk op de gewrichten komt te staan. Kijk wel uit met psoriasis en chloorwater.
Artritis behandelen met voeding
De werking van voedingssupplementen en gezonde voeding bij gewrichtsaandoeningen wordt nogal eens onderschat.
Verban alle giftige stoffen uit je voeding. Beperk suikerrijke - en bewerkte voeding.
Je kunt jezelf ontgiften en ontzuren door voeding te mijden die rijk is aan purines (urinezuur).
Voor veel mensen helpt het ook om lactose en gluten te vermijden.
Uiteraard is alcohol ook in deze context weer schadelijk.
Drink berkenblad-thee tegen vochtophoping.
Eet ontstekingsremmende en vezelrijke voeding. Zoals voeding die rijk is aan omega-3 (gezonde vetzuren) en vitamine D.
Eet veel groene bladgroenten en gember.
Volgens sommige bronnen is het vermijden van nachtschade producten zoals tomaten, aubergine, aardappels en paprika ook een goed idee.
Artritis behandelen met supplementen
Slik extra vitamine D en omega 3.
Het preparaat glucosamine zorgt voor soepelere gewrichten.
Ook gedoseerde curcumine (kurkuma), groenlipmossel en zwarte bes-blad kan je helpen bij het verzachten van gewrichtspijn.
Bezoek eens een orthomoleculair arts of - diëtist die precies kan uitzoeken welke voedingsstoffen en supplementen jij persoonlijk nodig hebt en in welke hoeveelheden.
Overige artritis behandel-methodes
Laat je eens behandelen door een acupuncturist.
Sommige patiënten hebben baat bij een ander. Weersomstandigheden kunnen van invloed zijn op je klachten maar dit verschilt per patiënt.
Veel mensen krijgen meer klachten bij kou. Toch is er geen sluitend wetenschappelijk bewijs dat een warm klimaat beter is tegen reuma. Er wordt door bepaalde onderzoekers zelfs beweerd dat droge kou beter voor de gewrichten is dan warmte en met name vochtige weer.
Een goed bed, comfortabele en ademende kleding en de juiste temperatuur in huis en op je werk kunnen de klachten al verminderen.
Artritis kan helaas nog niet worden genezen maar door middel van de juiste behandeling kun je de aandoening wel remmen, de pijn bestrijden en verdere schade beperken.
Artritis voorkomen
Er wordt wel gezegd dat reuma een welvaart-ziekte wordt.
Dat betekent dat je artritis ook gedeeltelijk zou kunnen voorkomen door een gezonde leefstijl.
Houd je gewrichten soepel door voldoende te bewegen en voldoende te rusten, eet gezond en gevarieerd en vermijd een teveel aan alcohol, een teveel aan stress en roken.
Ongeveer een derde van alle gevallen van reumatische artritis zou voorkomen kunnen worden als de patiënt niet had gerookt.
Mensen met overgewicht hebben een verhoogd gehalte aan ontstekingseiwitten in hun bloed en dus meer kans op ontstekingen in het lichaam.
Ook mensen met depressie en dementie hebben meer ontstekingseiwitten in hun lichaam.
Er is nog veel onderzoek nodig om meer te weten te komen over oorzaken van en oplossingen voor reumatische aandoeningen. Je kunt je steentje bijdragen door het Reumafonds te steunen.