Fibromyalgie - oorzaak, symptomen en behandeling

Fibromyalgie is een aandoening waar veel onderzoek naar gedaan wordt. Veel mensen met deze ziekte stuiten op onbegrip, omdat de klachten voor een buitenstaander in eerste instantie aan kunnen doen als 'aanstellerij'.

Zelfs huisartsen kunnen de aandoening soms lastig herkennen. Toch treft fibromyalgie in Nederland duizenden mensen.

Dit artikel is voor mensen die meer willen weten over het ziektebeeld van fibromyalgie.

Gewichtsconsulent Michel Swaab

Geschreven door Michel Swaab, Gewichtsconsulent (BGN) en VitaliteitscoachHBO niveau Vitaliteitscoach, MBO niveau Gewichtsconsulent, HBO niveau Voedingsdeskundige, MBO niveau Sportpsychologie/Mental coach

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom dat ook wel 'weke delen reuma' wordt genoemd.

Jarenlang dachten onderzoekers dat de oorzaak van fibromyalgie in de hersenen moest worden gezocht. Er werd aangenomen dat het een psychische oorzaak had.

Onlangs hebben neurowetenschappers vastgesteld dat de oorzaak van de ziekte moet worden gezocht in een teveel aan zenuwvezels in de bloedvaten.

Bij deze aandoening zijn je neurotransmitters (stoffen die seintjes versturen tussen je hersenen en de rest van je lichaam) verstoord. Dit beïnvloed je gemoedstoestand, pijnervaring en het functioneren van je immuunsysteem.

Fibromyalgiepatiënten bereiken vaak niet de diepe slaapfase tijdens de nacht. In deze fase wordt het zogenaamde 'groeihormoon' aangemaakt dat zorgt voor het herstellend vermogen van je lichaam. Wanneer je lijf geen mogelijkheid heeft om te herstellen ben je vaatbaar voor virussen als de griep.

Ook al noemen sommige artsen fibromyalgie een 'modeverschijnsel', toch is het door de World Health Organization in 1992 officieel erkend als aandoening.

Toch is er ook nog erg veel onbekend over deze aandoening. Het is een zeer ingewikkeld lichamelijk proces waar voortdurend nieuw onderzoek naar wordt gedaan.

Wist je dat...

Een op de vijftig volwassenen heeft last van deze aandoening. Met name vrouwen in de leeftijd van twintig tot zestig jaar. 

Symptomen

De patiënt ervaart pijn in bindweefsel en spieren op bepaalde drukpunten. Er zijn achttien zorgvuldig vastgestelde 'tenderpoints'. Als je klachten daarvan op elf punten overeenkomen, dan kan er hoogstwaarschijnlijk fibromyalgie worden vastgesteld.

Drukpunten zijn bijvoorbeeld te lokaliseren bij je knieën, handen, hals, nek en schouders. Met name je handen kunnen erg gevoelig zijn. Bij kou verergeren de klachten doorgaans.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Concentratieproblemen zijn niet ongewoon bij fibromyalgie

Bijkomende klachten

De bijkomende klachten variëren van stijfheid en insomnia tot hoofdpijn en darmproblemen. Ook komen allergieën en geheugen- en concentratieproblemen voor.

Vaak hebben mensen een verleden van stress en trauma's, en zijn ze vrij perfectionistisch. Het lijf blijft hangen in de 'stressmodus' en die spanning neemt niet af. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Diagnose

Een reumatoloog kan vaststellen dat het om fibromyalgie gaat. Wanneer je klachten hebt die op deze aandoening duiden krijg je een anamnese en bloedonderzoek en worden er röntgenfoto's gemaakt.

Wist je dat...

Vaak gaat fibromyalgie samen met andere aandoeningen zoals een schildklierafwijking en/of chronisch vermoeidheidssyndroom.

Na de diagnose

Voor veel patiënten is het in eerste instantie een opluchting als er een diagnose wordt gesteld. Na een lange periode van onderzoeken kan er eindelijk een naam gegeven worden aan de pijn.

Het is voor veel mensen lastig om te accepteren dat ze minder kunnen dan voorheen. Het aanvoelen en aangeven van grenzen is erg belangrijk. Bij sommige patiënten kunnen  sombere gevoelens ontstaan en soms zelfs depressie.

Beweging is belangrijk tegen pijn en stijfheid

Beweging

Het is met name belangrijk dat je blijft bewegen. Niet bewegen kan zorgen voor toename van pijn en stijfheid. Wel moet je waakzaam zijn dat je niks overbelast.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het lopen of fietsen van kleine stukken en thuis wat oefeningen doen. Een ergotherapeut of fysiotherapeut kan worden ingeschakeld voor de behandeling.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Voor veel mensen met fibromyalgie is goed en genoeg slapen erg belangrijk. Het is dus zaak om te zorgen voor goede slaapomstandigheden en ontspanning voor het slapen gaan.

Het is ook van belang dat je structuur aanbrengt in je dagen, en momenten van inspanning en ontspanning afwisselt. Het is niet verstandig om op dagen dat je je goed voelt, te enthousiast en te lang door te gaan. Dit zal dan z'n weerslag vinden in de dagen erna.

Ook bestaan er veel alternatieve geneeswijzen die uitkomst kunnen bieden, zoals natuurtherapie, fybromassage, cranio-sacraal therapie en osteopathie. 

Sommige patiënten ervaren een toename van pijn bij temperatuurverschillen. Daarom kan het prettig zijn om buiten handschoenen te dragen als het koud is en je handen in te smeren met bijvoorbeeld vaseline, teatree-olie, amandelolie of sheabutter.

Tip

Heb je een druk leven en wil je waken voor teveel stress? Gebruik de salami-techniek. Een salami eet je niet in een keer op, maar snijd je in plakjes en deze porties consumeer je op verschillende momenten. Ga zo ook met je workload om. 

Rol van voeding

Als je last hebt van fibromyalgie is het zeer belangrijk om je lichaam goed in balans te houden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de aandoening deels te maken heeft met 'verzuring'.

Als je lever, nieren en huid zuren uit voeding niet goed kunnen afvoeren, zal je bloed zuren gaan afstoten naar je spieren en pezen. Dit kan leiden tot klachten en overgewicht.

Het kan bij deze aandoening zeer zinvol zijn om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Een deskundige zoals een diëtist kan je hierbij helpen.

Wat is een gezond eetpatroon voor fibromyalgie-patiënten?

  • Vitamines, mineralen en vezels
  • Voldoende water
  • Vermijd grote hoeveelheden suiker, zout en (trans)vetten
  • Stop met roken en het drinken van alcohol
  • Vermijd melkproducten
  • Vermijd rood vlees

Je kunt als aanvulling voedingssupplementen slikken zoals vitamine D, omega 3, probiotica voor je darmen en mineralen als magnesium om de zuurbalans in je lichaam te herstellen.

Beoordeel dit artikel

Gewichtsconsulent Michel Swaab

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Stress verminderen door voeding

Stress verminderen met gezond eten? Dat kan!

Wanneer je stress hebt, ervaar je spanning of druk. Vroeger moest je lichaam snel kunnen reageren op een levensbedreigen...

Wat doe je tegen ruwe, droge handen?

Wat doe je tegen ruwe, droge handen?

Wat kun je doen tegen schrale, droge of ruwe handen? We zullen je een aantal gezonde tips geven om van je ruwe, droge ha...

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress is dé 'ziekte' van de 21e eeuw. Iedereen schijnt er last van te hebben. Maar ergens lijken we het ook zelf in sta...

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder komt veel voor. Het gaat dan met name over pijn rond het schoudergewricht. Dit is een complex gewric...

Ziekte van lyme behandeling

Ziekte van lyme behandeling

Wil jij alles weten over de behandeling van de ziekte van Lyme? De ziekte van Lyme is de laatste decennia veelvuldig in ...

Ziekte van Ménière

Ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière is een aandoening aan het binnenoor. Door deze aandoening krijg je problemen met je gehoor en je e...

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten; iedereen heeft er weleens last van. Zeker als het buiten (en binnen) koud is, wanneer je niet wa...

Lees wat je gemist hebt

14257 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'