Fibromyalgie - oorzaak, symptomen en behandeling

Fibromyalgie is een aandoening waar veel onderzoek naar gedaan wordt. Veel mensen met deze ziekte stuiten op onbegrip, omdat de klachten voor een buitenstaander in eerste instantie aan kunnen doen als 'aanstellerij'.

Zelfs huisartsen kunnen de aandoening soms lastig herkennen. Toch treft fibromyalgie in Nederland duizenden mensen.

Dit artikel is voor mensen die meer willen weten over het ziektebeeld van fibromyalgie.

Gewichtsconsulent Michel Swaab

Geschreven door Michel Swaab, Gewichtsconsulent (BGN) en VitaliteitscoachHBO niveau Vitaliteitscoach, MBO niveau Gewichtsconsulent, HBO niveau Voedingsdeskundige, MBO niveau Sportpsychologie/Mental coach

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom dat ook wel 'weke delen reuma' wordt genoemd.

Jarenlang dachten onderzoekers dat de oorzaak van fibromyalgie in de hersenen moest worden gezocht. Er werd aangenomen dat het een psychische oorzaak had.

Onlangs hebben neurowetenschappers vastgesteld dat de oorzaak van de ziekte moet worden gezocht in een teveel aan zenuwvezels in de bloedvaten.

Bij deze aandoening zijn je neurotransmitters (stoffen die seintjes versturen tussen je hersenen en de rest van je lichaam) verstoord. Dit beïnvloed je gemoedstoestand, pijnervaring en het functioneren van je immuunsysteem.

Fibromyalgiepatiënten bereiken vaak niet de diepe slaapfase tijdens de nacht. In deze fase wordt het zogenaamde 'groeihormoon' aangemaakt dat zorgt voor het herstellend vermogen van je lichaam. Wanneer je lijf geen mogelijkheid heeft om te herstellen ben je vaatbaar voor virussen als de griep.

Ook al noemen sommige artsen fibromyalgie een 'modeverschijnsel', toch is het door de World Health Organization in 1992 officieel erkend als aandoening.

Toch is er ook nog erg veel onbekend over deze aandoening. Het is een zeer ingewikkeld lichamelijk proces waar voortdurend nieuw onderzoek naar wordt gedaan.

Wist je dat...

Een op de vijftig volwassenen heeft last van deze aandoening. Met name vrouwen in de leeftijd van twintig tot zestig jaar. 

Symptomen

De patiënt ervaart pijn in bindweefsel en spieren op bepaalde drukpunten. Er zijn achttien zorgvuldig vastgestelde 'tenderpoints'. Als je klachten daarvan op elf punten overeenkomen, dan kan er hoogstwaarschijnlijk fibromyalgie worden vastgesteld.

Drukpunten zijn bijvoorbeeld te lokaliseren bij je knieën, handen, hals, nek en schouders. Met name je handen kunnen erg gevoelig zijn. Bij kou verergeren de klachten doorgaans.

Concentratieproblemen zijn niet ongewoon bij fibromyalgie

Bijkomende klachten

De bijkomende klachten variëren van stijfheid en insomnia tot hoofdpijn en darmproblemen. Ook komen allergieën en geheugen- en concentratieproblemen voor.

Vaak hebben mensen een verleden van stress en trauma's, en zijn ze vrij perfectionistisch. Het lijf blijft hangen in de 'stressmodus' en die spanning neemt niet af. 

Diagnose

Een reumatoloog kan vaststellen dat het om fibromyalgie gaat. Wanneer je klachten hebt die op deze aandoening duiden krijg je een anamnese en bloedonderzoek en worden er röntgenfoto's gemaakt.

Wist je dat...

Vaak gaat fibromyalgie samen met andere aandoeningen zoals een schildklierafwijking en/of chronisch vermoeidheidssyndroom.

Na de diagnose

Voor veel patiënten is het in eerste instantie een opluchting als er een diagnose wordt gesteld. Na een lange periode van onderzoeken kan er eindelijk een naam gegeven worden aan de pijn.

Het is voor veel mensen lastig om te accepteren dat ze minder kunnen dan voorheen. Het aanvoelen en aangeven van grenzen is erg belangrijk. Bij sommige patiënten kunnen  sombere gevoelens ontstaan en soms zelfs depressie.

Beweging is belangrijk tegen pijn en stijfheid

Beweging

Het is met name belangrijk dat je blijft bewegen. Niet bewegen kan zorgen voor toename van pijn en stijfheid. Wel moet je waakzaam zijn dat je niks overbelast.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het lopen of fietsen van kleine stukken en thuis wat oefeningen doen. Een ergotherapeut of fysiotherapeut kan worden ingeschakeld voor de behandeling.

Voor veel mensen met fibromyalgie is goed en genoeg slapen erg belangrijk. Het is dus zaak om te zorgen voor goede slaapomstandigheden en ontspanning voor het slapen gaan.

Het is ook van belang dat je structuur aanbrengt in je dagen, en momenten van inspanning en ontspanning afwisselt. Het is niet verstandig om op dagen dat je je goed voelt, te enthousiast en te lang door te gaan. Dit zal dan z'n weerslag vinden in de dagen erna.

Ook bestaan er veel alternatieve geneeswijzen die uitkomst kunnen bieden, zoals natuurtherapie, fybromassage, cranio-sacraal therapie en osteopathie. 

Sommige patiënten ervaren een toename van pijn bij temperatuurverschillen. Daarom kan het prettig zijn om buiten handschoenen te dragen als het koud is en je handen in te smeren met bijvoorbeeld vaseline, teatree-olie, amandelolie of sheabutter.

Tip

Heb je een druk leven en wil je waken voor teveel stress? Gebruik de salami-techniek. Een salami eet je niet in een keer op, maar snijd je in plakjes en deze porties consumeer je op verschillende momenten. Ga zo ook met je workload om. 

Rol van voeding

Als je last hebt van fibromyalgie is het zeer belangrijk om je lichaam goed in balans te houden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de aandoening deels te maken heeft met 'verzuring'.

Als je lever, nieren en huid zuren uit voeding niet goed kunnen afvoeren, zal je bloed zuren gaan afstoten naar je spieren en pezen. Dit kan leiden tot klachten en overgewicht.

Het kan bij deze aandoening zeer zinvol zijn om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Een deskundige zoals een diëtist kan je hierbij helpen.

Wat is een gezond eetpatroon voor fibromyalgie-patiënten?

  • Vitamines, mineralen en vezels
  • Voldoende water
  • Vermijd grote hoeveelheden suiker, zout en (trans)vetten
  • Stop met roken en het drinken van alcohol
  • Vermijd melkproducten
  • Vermijd rood vlees

Je kunt als aanvulling voedingssupplementen slikken zoals vitamine D, omega 3, probiotica voor je darmen en mineralen als magnesium om de zuurbalans in je lichaam te herstellen.

Bericht bewaren
Beoordeel
Gewichtsconsulent Michel Swaab

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hoe herken je hooikoorts symptomen? Hooikoorts is een vervelende aandoening en één van de meest voorkomende allergieën. ...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Astma symptomen

Astma, de oorzaken en symptomen op een rij

Wil je astma symptomen leren herkennen? Lees dan verder... Heb je een vermoeden dat je klachten gerelateerd zijn aan as...

Symptomen van een longontsteking

Longontsteking; symptomen en behandeling

Hoe je een longontsteking kunt herkennen naar aanleiding van een aantal symptomen. Deze kunnen onschuldig zijn maar ook ...

Trombose symptomen herkennen en oorzaken

Trombose symptomen herkennen en oorzaken

Trombose komt veel voor. Helaas kunnen veel mensen het niet herkennen bij zichzelf. Door er op tijd bij te zijn kun je l...

Toon meer (261)