Artritis oorzaken en symptomen

Wat zijn duidelijke artritis symptomen? Herken de symptomen en wees er op tijd bij als het om jouw gezondheid gaat.

In dit artikel leggen wij je uit wat artritis met je doet en wat het precies inhoudt. Ook bespreken we de verschillende vormen en natuurlijk de oorzaken van de ziekte.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Artritis is een vorm van reuma

Wat is artritis?

Artritis wordt ook wel reumatoïde artritis genoemd. Het is dan ook een vorm van reuma waarbij een of meerdere gewrichten ontstoken zijn.

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende aandoeningen die als overeenkomst hebben dat er sprake is van pijn en stijfheid in de gewrichten, spieren en pezen. 

Tip

Bijna twee miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma.

Ontstoken gewricht

Een gewricht is een verbinding, een soort scharnier tussen twee botten, die beweging mede mogelijk maakt. Er zit kraakbeen aan de uiteinden van die botten.

Bij artritis wordt met name de binnenkant van het gewrichtskapsel aangetast; het slijmvlies. Deze laag van bindweefsel is als het ware het smeermiddel van het gewricht. Artritis wordt wel een chronische ontstekingsziekte genoemd.

Auto-immuunziekte

Het is een zogenoemde auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert omdat het denkt dat het aangevallen wordt door indringers van buitenaf.

De reden dat het immuunsysteem dit alles verkeerd interpreteert is nog niet (voldoende) duidelijk voor medici. Het afweersysteem raakt in elk geval flink ontregelt en maakt eiwitten aan die de ontsteking veroorzaken. Het gewricht raakt geïrriteerd.

Wist je dat...

... artritis bij een tot twee procent van de bevolking voorkomt? Bij vrouwen komt de aandoening twee tot drie keer zoveel voor dan bij mannen.

Artritis symptomen en klachten

De aandoening kan heel abrupt optreden maar de klachten kunnen ook geleidelijk ontstaan en chronisch worden. Acute artritis treedt binnen een dag op.

Artritis kan uiteenlopende klachten geven

Artritis kan uiteenlopende klachten geven maar de voornaamste is pijn aan het gewricht bij het geven van druk en bij beweging. 

Er is sprake van stijfheid en zwelling van de gewrichten, verlies van kracht, tintelingen, vocht vasthouden en roodheid en branderigheid van de huid. Je voelt je grieperig en kunt koorts krijgen.

Tip

Bij artritis is de pijn 's ochtends bij het opstaan en na het rusten / stilzitten meestal het ergst. Ook 's nachts kan de pijn hels zijn.

Artritis symptomen bij een aanval

Je kunt last hebben van aanvallen. Bij de acute vorm kan de pijn heel scherp zijn. De ergste pijn verdwijnt dan meestal weer binnen enkele dagen tot een week.

Ongeveer de helft van de mensen die een aanval heeft krijgt ook last van hartafwijkingen. Daarnaast kun je te maken krijgen met onregelmatige bewegingen en huidklachten als een droge en geïrriteerde huid, rode droge ogen en prikkelhoest.

Artritis symptomen lokaliseren

Artritis kan een enkel gewricht betreffen (mono-artritis), maar ook twee tot vier gewrichten (oligo-artritis) of zelfs meer dan vier gewichten (poly-artritis).

Artritis uit zich meestal symmetrisch

Vaak beginnen de artritis symptomen bij de vingers en tenen en loopt dan uit naar de handen, polsen, voeten en enkels. Ook knieën, heupen en schouders zijn vaak ontstoken. De artritis symptomen kunnen worden verergerd door kou en kan eveneens getriggerd worden door een stressvolle periode.

Artritis symptomen uiten zich meestal symmetrisch. dat wil zeggen dat ze een bepaald gewricht zowel aan de linker- als de rechterkant van je lichaam treffen. Bij sommige vormen van artritis uiten de klachten zich juist asymmetrisch.

Wist je dat...

...iedereen artritis kan krijgen, ook al op jonge leeftijd? Toch is het ook een echte ouderdomskwaal.

Vormen van artritis

De meest voorkomende vorm van artritis is reumatische artritis ofwel reumatoïde artritis, een vorm van reuma. Reumatische artritis komt ook voor in combinatie met de huidaandoening psoriasis. Deze vorm wordt artritis psoriatica genoemd.

Bij psoriasis vindt een te snelle celdeling plaats waardoor de huid zich sneller vernieuwd dan dat deze dode huidcellen kan loslaten en afvoeren. Hierdoor ontstaan dode hoorncellen die schubachtig op de huid blijven liggen. Je huid wordt rood, schilferig en het jeukt. Ook je nagels raken aangedaan.

Artritis kan ook veroorzaakt worden door een bacteriële infectie of virus. Dit wordt bacteriële artritis of septische artritis genoemd. De ziekte van Lyme door een tekenbeet van een besmette teek kan eveneens artritis teweeg brengen, soms zelfs jaren na de tekenbeet.

Er is ook een vorm van artritis die reactieve artritis wordt genoemd. Deze vorm wordt veroorzaakt door een ontsteking / infectie ergens anders in het lichaam, zoals in de darmen, de urinewegen, de keel of de geslachtsorganen. Een vorm van reactieve artritis is bijvoorbeeld het syndroom van Reiter.

Oorzaken van artritis

Bij artritis spelen erfelijk factoren een rol maar in welke mate daar zijn onderzoekers het niet over eens. De exacte oorzaak van reumatische aandoeningen is niet duidelijk, behalve dat het immuunsysteem ontregelt is.

Er wordt door bepaalde onderzoekers beweerd dat een ongezonde leefstijl aan de grondslag ligt van dit ontregelde immuunsysteem en daarmee de gewrichtsaandoeningen. Ongezonde voeding, een teveel aan stress en met name roken zou zo funest zijn voor het immuunsysteem dat het auto-immuunziekten kan veroorzaken zoals reumatische artritis.

Verschil tussen artritis en artrose

Artritis en artrose worden vaak door elkaar gehaald. Het zijn echter twee verschillende reumatische aandoeningen.

Bij artritis is er sprake van pijnlijke gewrichten door een ontsteking van de slijmvlieslaag van het gewrichtskapsel. Bij artrose (of osteo-artrose) is er sprake van pijnlijke gewrichten door slijtage van het kraakbeen.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Artritis behandelen

Artritis behandelen

Wil je weten hoe een artritis behandeling in z'n werk gaat? Artritis is een pijnlijke reumatische aandoening en vraagt o...

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hoe herken je hooikoorts symptomen? Hooikoorts is een vervelende aandoening en één van de meest voorkomende allergieën. ...

Ziekte van Lyme symptomen en klachten

Ziekte van Lyme: Symptomen, Klachten en Behandeling

Wat zijn de symptomen en klachten bij de ziekte van Lyme? In dit artikel bespreken wij met welke ziekteverschijnselen je...

Astma symptomen

Astma, de oorzaken en symptomen op een rij

Wil je astma symptomen leren herkennen? Lees dan verder... Heb je een vermoeden dat je klachten gerelateerd zijn aan as...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Toon meer (249)