First EET kit: platform en podcastserie voor hulp bij eetstoornissen

Het aantal jongeren met een eetstoornis is sinds de covid-pandemie fors toegenomen. Om bij te dragen aan de groeiende kennisbehoefte is digitaal platform “First EET kit” gelanceerd.

eetstoornissen site

Kennisbehoefte groter dan ooit

Steeds meer jongeren kampen met een eetstoornis en patiënten komen mede door de coronapandemie steeds later pas bij instellingen terecht. Een eetstoornis, of de kwetsbaarheid voor een eetstoornis, wordt vaak niet op tijd herkend. En dat terwijl tijdige hulp kan zorgen voor minder lijden, minder maatschappelijke kosten en minder ernstig zieke patiënten.

Een goede informatieverstrekking is belangrijk en daarom hebben professionals en ervaringsdeskundigen het platform firstEETkit.nl in het leven geroepen.

First EET kit 

De website richt zich op het eerder herkennen van eetstoornissen door omstanders, en het stimuleren van de juiste behandeling door medisch professionals. Bij het platform hoort ook een podcastserie en social mediacampagne.

Deze zijn gericht op het vergroten van het bewustzijn rondom eetstoornissen bij een breed publiek. Zo kan de First EET kit bijdragen aan meer begrip van en minder vooroordelen over eetstoornissen.  

Tools 

Tot nu toe ontbrak het aan tools waar jongeren met eetstoornissen, ouders en zorgprofessionals naar verwezen kunnen worden. Er zijn meerdere soorten eetstoornissen en de oorzaken van eetstoornissen verschillen ook. Op het platform is informatie te vinden voor mensen die iemand behandelen met een bijvoorbeeld een eetbuistoornis, anorexia nervosa, boulimia nervosa of een vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis.

De website biedt eerste hulp en ondersteuning tijdens het moeilijke en emotionele proces van herkennen, erkennen, vaststellen en behandelen van een (beginnende) eetstoornis. 

Ervaringsdeskundigen 

In de 10-delige podcastserie ”First EET cast” gaan ervaringsdeskundigen, psychologen, diëtisten, verpleegkundigen en artsen met elkaar in gesprek over het erkennen, behandelen en herstellen van elke mogelijke eetstoornis, bij vrouwen en bij mannen.

Ervaringsdeskundigen als voormalig Miss Nederland Denise Speelman, model Joann van den Herik en schrijfster Tatjana Almuli proberen in de serie met hun open- en eerlijkheid het stigma rond eetstoornissen te doorbreken.  

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en tekstschrijver

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

eetstoornissen behandeling

Gezondheidsraad: pak eetstoornissen landelijk aan 

Er moet een landelijke aanpak komen om eetstoornissen eerder te herkennen en behandelen. Dat adviseert de Gezondheidsraa...

overgewicht-door-ongezond-eten

Overgewicht komt niet door hoeveel je eet, maar wat je eet

Te veel eten is niet de hoofdoorzaak van overgewicht. Het ligt meer aan wát je eet. De ene calorie is de andere niet, en...

Voeding kan helpen bij endometriose

Hulp van voeding bij endometriose

Naar schatting hebben 1 op de 5 vrouwen last van endometriose. Op internet circuleren allerlei voedingsadviezen. Maar me...

roken jongeren

Nieuwe website voor jongvolwassen rokers

Het Trimbos-instituut heeft een nieuwe website gelanceerd om jongvolwassen rokers te motiveren om te stoppen met rokenWa...

Gezondeten.nl Praat jij wel eens over poep en ontlasting?

Praat jij wel eens over poep?

We praten liever niet over poep. We schamen ons, vinden het vies of ongepast. Toch heeft bijna de helft van de mensen re...

Toon meer (211)