Gezond eten is ook goed voor de nieren

Mensen die gezond eten, hebben minder kans op nierschade dan mensen die ongezond eten. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 80.000 mensen uit het noorden van Nederland.

Bij nierschade werken de nieren minder goed

Nierschade

Chronische nierschade is een steeds groter gezondheidsprobleem. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer twee miljoen mensen die chronische nierschade hebben. Bij hen werken de nieren – vaak ongemerkt - minder goed. Nierschade is niet om te keren.

Klachten ontstaan pas als de nieren nog maar voor 30% werken. En dan heeft de sterk verminderde nierfunctie vaak een enorme impact op het leven en de levensduur.

Wist je dat...

... de (gezonde) nieren meer dan 200 keer per dag je bloed filteren van afvaltoffen? Ook geven ze een hormoon af dat de bloeddruk reguleert.

Gezonde voeding

Voedingsadviezen, zoals met de Schijf van Vijf, zijn in Nederland gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Bij het maken van die richtlijnen is gekeken wat de beste voeding is om ziekte te voorkomen.

De Gezondheidsraad keek daarvoor naar de tien meest voorkomende aandoeningen in Nederland, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Nierschade hoorde niet bij deze tien ziekten. Tot voor kort was dus niet duidelijk of de Richtlijnen Goede Voeding ook optimaal zijn voor de preventie van nierschade. Voor het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) was dit aanleiding om dit te onderzoeken.

Preventie van nierschade

In het onderzoek is de voeding van alle deelnemers in kaart gebracht met behulp van uitgebreide vragenlijsten. Aan het begin van het onderzoek hadden deze deelnemers geen nierschade. Bij aanvang en na gemiddeld 3,6 jaar is de nierfunctie gemeten aan de hand van bloed- en urinemonsters.

Bij bijna tien procent van de deelnemers bleek de nierfunctie flink gedaald. Ook was er bij bijna drie procent (lichte) nierschade ontstaan. Deelnemers die gezonder aten, bleken een kleinere kans te hebben op daling van de nierfunctie en nierschade dan deelnemers die minder gezond aten.

Gezond eten is dus ook goed voor de nieren en helpt nierschade voorkomen, zo concluderen de onderzoekers.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Is kalium de gezonde zoutvervanger voor iedereen?

Is kalium de gezonde zoutvervanger voor iedereen?

Kaliumzouten hebben een bloeddrukverlagend effect. Is kalium daarmee een goede zoutvervanger, ook bij een nierziekte? Er...

Sociaal isolement vergroot risico op diabetes

Sociaal isolement vergroot risico op diabetes

Niet alleen lichamelijke factoren kunnen zijn een oorzaak van diabetes type 2. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat ook me...

Je kind belonen met snoep? Liever niet. Kinderen eten snoep

Door snoep als beloning gaan kinderen ongezonder eten

Je kind belonen met een snoepje? Liever niet. De kans bestaat dat je kind daardoor ongezonder gaat eten als het groter i...

obesitas

Mensen met obesitas hebben hongerige hersenen

De hersenen van mensen met obesitas zijn van slag. Ze zenden voortdurend signalen uit om meer te gaan eten. Deze continu...

Gezondeten.nl Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezonde voeding werd tussen 2010 en 2020  duurder dan ongezonde voeding. Gezonde producten stegen 21 procent in prijs, t...

Toon meer (188)