Gezond eten is ook goed voor de nieren

Mensen die gezond eten, hebben minder kans op nierschade dan mensen die ongezond eten. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 80.000 mensen uit het noorden van Nederland.

Bij nierschade werken de nieren minder goed

Nierschade

Chronische nierschade is een steeds groter gezondheidsprobleem. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer twee miljoen mensen die chronische nierschade hebben. Bij hen werken de nieren – vaak ongemerkt - minder goed. Nierschade is niet om te keren.

Klachten ontstaan pas als de nieren nog maar voor 30% werken. En dan heeft de sterk verminderde nierfunctie vaak een enorme impact op het leven en de levensduur.

Wist je dat...

... de (gezonde) nieren meer dan 200 keer per dag je bloed filteren van afvaltoffen? Ook geven ze een hormoon af dat de bloeddruk reguleert.

Gezonde voeding

Voedingsadviezen, zoals met de Schijf van Vijf, zijn in Nederland gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Bij het maken van die richtlijnen is gekeken wat de beste voeding is om ziekte te voorkomen.

De Gezondheidsraad keek daarvoor naar de tien meest voorkomende aandoeningen in Nederland, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Nierschade hoorde niet bij deze tien ziekten. Tot voor kort was dus niet duidelijk of de Richtlijnen Goede Voeding ook optimaal zijn voor de preventie van nierschade. Voor het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) was dit aanleiding om dit te onderzoeken.

Preventie van nierschade

In het onderzoek is de voeding van alle deelnemers in kaart gebracht met behulp van uitgebreide vragenlijsten. Aan het begin van het onderzoek hadden deze deelnemers geen nierschade. Bij aanvang en na gemiddeld 3,6 jaar is de nierfunctie gemeten aan de hand van bloed- en urinemonsters.

Bij bijna tien procent van de deelnemers bleek de nierfunctie flink gedaald. Ook was er bij bijna drie procent (lichte) nierschade ontstaan. Deelnemers die gezonder aten, bleken een kleinere kans te hebben op daling van de nierfunctie en nierschade dan deelnemers die minder gezond aten.

Gezond eten is dus ook goed voor de nieren en helpt nierschade voorkomen, zo concluderen de onderzoekers.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Clinical Nutrition (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Je kind belonen met snoep? Liever niet. Kinderen eten snoep

Door snoep als beloning gaan kinderen ongezonder eten

Je kind belonen met een snoepje? Liever niet. De kans bestaat dat je kind daardoor ongezonder gaat eten als het groter i...

Gezondeten.nl Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Deze vraag beantwoordt dr. Koen Joosten, kinderarts in het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam, in een circa 10-minuten duren...

overgewicht-door-ongezond-eten

Overgewicht komt niet door hoeveel je eet, maar wat je eet

Te veel eten is niet de hoofdoorzaak van overgewicht. Het ligt meer aan wát je eet. De ene calorie is de andere niet, en...

Duurzaam en gezond eten voor een betere toekomst

Hoe ziet het “menu van de toekomst” eruit?

Om voldoende voedsel te blijven produceren zonder de aarde uit te putten, moeten we duurzamer eten. Niet alleen thuis, m...

Gezondeten.nl Afwisselend vasten soms afgeraden bij diabetes

Afwisselend vasten soms afgeraden bij diabetes

Huisartsen raden intermitterend (afwisselend) vasten af bij mensen met diabetes type 2 die insuline of bepaalde andere m...

Toon meer (-8)
Volg ons