Mensen die gezond eten, hebben minder kans op nierschade dan mensen die ongezond eten. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 80.000 mensen uit het noorden van Nederland.
Gezond eten is ook goed voor de nieren
Nierschade
Chronische nierschade is een steeds groter gezondheidsprobleem. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer twee miljoen mensen die chronische nierschade hebben. Bij hen werken de nieren – vaak ongemerkt - minder goed. Nierschade is niet om te keren.
Klachten ontstaan pas als de nieren nog maar voor 30% werken. En dan heeft de sterk verminderde nierfunctie vaak een enorme impact op het leven en de levensduur.
Wist je dat...
... de (gezonde) nieren meer dan 200 keer per dag je bloed filteren van afvaltoffen? Ook geven ze een hormoon af dat de bloeddruk reguleert.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolGezonde voeding
Voedingsadviezen, zoals met de Schijf van Vijf, zijn in Nederland gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Bij het maken van die richtlijnen is gekeken wat de beste voeding is om ziekte te voorkomen.
De Gezondheidsraad keek daarvoor naar de tien meest voorkomende aandoeningen in Nederland, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.
Nierschade hoorde niet bij deze tien ziekten. Tot voor kort was dus niet duidelijk of de Richtlijnen Goede Voeding ook optimaal zijn voor de preventie van nierschade. Voor het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) was dit aanleiding om dit te onderzoeken.
Preventie van nierschade
In het onderzoek is de voeding van alle deelnemers in kaart gebracht met behulp van uitgebreide vragenlijsten. Aan het begin van het onderzoek hadden deze deelnemers geen nierschade. Bij aanvang en na gemiddeld 3,6 jaar is de nierfunctie gemeten aan de hand van bloed- en urinemonsters.
Bij bijna tien procent van de deelnemers bleek de nierfunctie flink gedaald. Ook was er bij bijna drie procent (lichte) nierschade ontstaan. Deelnemers die gezonder aten, bleken een kleinere kans te hebben op daling van de nierfunctie en nierschade dan deelnemers die minder gezond aten.
Gezond eten is dus ook goed voor de nieren en helpt nierschade voorkomen, zo concluderen de onderzoekers.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie