Consumenten willen massaal dat btw op groenten en fruit wordt afgeschaft. Ook is men voor een suikertaks en het beperken van fastfoodketens bij scholen. Dit blijkt uit groot leefstijlonderzoek van EenVandaag.
Gezond voedsel moet goedkoper
Gezond voedsel voor iedereen beschikbaar
EenVandaag legde de deelnemers verschillende maatregelen voor die het kabinet overweegt om gezond eten makkelijker te maken. Gezond voedsel goedkoper maken helpt volgens de meeste ondervraagden (52 procent) om mensen gezonder te laten eten.
Ze vinden het belangrijk dat gezond voedsel voor iedereen beschikbaar wordt. Veel van de ondervraagden worstelen zelf met hun gezondheid. Eén op de drie deelnemers (32 procent) zegt wel gezonder te willen eten, maar geeft aan dat het niet lukt in de praktijk.
Wist je dat...
....bij ruim een kwart van de Nederlandse bevolking dagelijks voldoende groente op tafel staat?
Bijna nooit groente
Veel mensen vinden het lastig om genoeg groente te eten. Maar een derde lukt dit maximaal 4 dagen per week, en 5 procent eet zelfs bijna nooit groente. De reden die hiervoor aangeven wordt is dat verse groente en fruit te duur is.
Het verschil in prijs met ongezond voedsel wordt als te groot ervaren. Afschaffen van de btw op groente en fruit is volgens de deelnemers zeer welkom. De helft van de deelnemers (50 procent) is van plan meer groente en fruit te kopen als de prijs omlaag gaat.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolSuikertaks
Een kleinere meerderheid is voor het invoeren van een suikertaks (55 procent). In het regeerakkoord staat dat het kabinet producten met suiker, zoals frisdranken, zwaarder wil gaan belasten.
Voorstanders vinden het een goede zaak om het gebruik van allerlei onnodige en ongezonde suikers te ontmoedigen. Wel zijn veel ondervraagden sceptisch over de uitvoering van de maatregel, omdat er in heel veel producten suiker zit.
Een kwart (27 procent) verwacht minder suikerhoudende producten te zullen kopen als de prijs met 10 procent omhoog gaat. De grootste groep deelnemers (47 procent) laat zich niet weerhouden om iets zoets te kopen als ze daar trek in hebben.
Als redenen geven ze hiervoor aan dat ze zichzelf wat lekkers gunnen, of dat ze de discipline niet kunnen opbrengen om te minderen.
Wist je dat...
....volgens onderzoek van het CBS de prijs van voedingsmiddelen gemiddeld met 18 procent omhoog is gegaan? De prijzen van gezondere voedingsmiddelen zijn in tien jaar tijd met gemiddeld 21 procent gestegen. De prijsstijging van ongezondere producten was met bijna 15 procent minder groot.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Stress wegeten
Voor sommige ondervraagden is stress een belangrijke factor bij het eten van zoetigheid. Een kwart (23 procent) denkt over de hele linie gezonder te leven bij minder stress. Dit geldt het sterkst voor de deelnemers met obesitas (34 procent).
Jezelf trakteren en “stress wegeten” speelt ook een rol bij het eten van fastfood als een broodje kroket of een pizza.
Twee derde (66 procent) is wel voorstander van het plan van staatssecretaris Van Ooijen om het aantal fastfoodketens rond scholen te beperken. ‘Kinderen van nu zijn veel te dik, je moet de kat niet op het spek binden’, zegt een deelnemer.
Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek