Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal is een groene groente die wel iets weg heeft van een klein vetplantje. Het is afkomstig uit de zee en heeft kleine vertakkingen. 

In Zeeuws-Vlaanderen, waar zeekraal onder meer gekweekt wordt, noemen ze het ook wel zouterik. En dit zegt alles over de smaak van het plantje, want deze is… zout! 

Hoe kun je de groente bereiden? En is zeekraal gezond? Ik ging voor je op onderzoek uit en beantwoord je vragen. In dit artikel vind je meer informatie over dit bijzondere plantje.

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, Diëtist i.oBSc Voeding en diëtiek

zeekraal plant

Wat is zeekraal?

Zeekraal behoort tot de amarantenfamilie en is officieel dan ook geen zeewier, hoewel je dat misschien wel zou denken.

De plant groeit zowel in de Verenigde Staten als in Europa, in zoutmoerassen, op stranden en tussen mangroven.

In Nederland vind je wilde zeekraal vooral in zoutmoerassen.

Deze zoutmoerassen, ofwel schorren, staan onder invloed van van eb en vloed. De plant neemt het zoute zeewater in de schorren op en gebruikt dit om te kunnen groeien. Hierdoor ontstaat ook de zoute smaak.

Waar smaakt zeekraal naar? Woorden die het meest gebruikt worden om de smaak en beleving te omschrijven, zijn: zout, sappig, knapperig en umami.

Aangezien de groente steeds populairder wordt, is de wilde variant niet meer voldoende om aan de vraag te voldoen. Tegenwoordig bestaan er dan ook zeekraalkwekerijen. In Nederland bevinden deze kwekerijen zich vooral in Zeeland.

Wist je dat...

...je tijdens een wandeling aan de kust zeekraal gewoon kunt plukken en opeten? Het is rauw ook erg smakelijk.

Andere benamingen voor zeekraal

Zeekraal komt op meerdere plekken in de wereld voor en heeft overal andere namen. Zo wordt het in Engeland ‘samphire’ genoemd. Op Hawaï staat het bekend als ‘sea asparagus’. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Andere benamingen voor zeekraal

Aan de Canadese oostkust noemen ze de groente ‘samphire greens’.

Terwijl je het in Zuidoost Alaska bestelt als ‘beach asparagus’.

In Nova Scotia (Canada) heeft het de naam ‘crow’s foot greens’ gekregen.

In de Verenigde Staten herken je de groente op de menukaart aan de naam ‘sea beans’.

Is zeekraal gezond?

Wat zijn de voedingswaarden van zeekraal?

Zeekraal bevat rauw per 100 gram de volgende voedingswaarden:

  • 14 kcal
  • 0,7 gram eiwitten
  • 1,1 gram koolhydraten, waarvan 1,1 gram suikers
  • 0,2 gram vetten, waarvan 0,1 gram verzadigd
  • 2,5 gram vezels
  • 1 gram zout

Vitamines en mineralen in zeekraal

Hoe gezond is zeekraal? Voor de vitaminen moet je niet echt bij dit plantje zijn. Het bevat alleen vitamine C en E. Respectievelijk 3 mg en 0,5 mg vitamine. Dit is voor beiden 4% van de ADH.

Het zal je niet verrassen dat in de groentesoort veel zout zit. Zout dat van nature in voedingsmiddelen aanwezig is, wordt natrium genoemd.

In 100 gram rauwe zeekraal zit 1020 mg natrium. Dit is maar liefst 204% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). 

Wist je dat...

...zeekraal in de top 10 staat van voedingsmiddelen met het meeste natrium? Het wordt hierin vergezeld door onder meer kaviaar, olijven en fetakaas.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Daarnaast beschikt de groente over onder andere:

  • Jodium: 60% van de ADH
  • Magnesium: 36,7% van de ADH
  • Koper: 33,3% van de ADH
  • IJzer: 27,5% van de ADH
  • Calcium: 15% van de ADH
voordelen van zeekraal

Gezondheidsvoordelen van zeekraal

Het natrium in zeekraal draagt bij aan het reguleren van de vochtbalans in je lichaam.

Ook helpt het bij het regelen van je bloeddruk en een goede werking van je spier- en zenuwcellen. 

Maar is veel zout eten niet erg ongezond?

Er wordt vaak gedacht dat zout en natrium ongezond zijn, maar dat is niet helemaal waar. In beperkte hoeveelheden is het zelfs essentieel voor een goede gezondheid.

Het is echter wel zo dat zeekraal alleen gezond is bij het eten van kleine hoeveelheden.

Wist je dat...

...de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid zout voor volwassenen 6 gram is? Dat is gelijk aan de grootte van anderhalf suikerklontje.

Gezondheidsnadelen van zeekraal

Je kunt zeekraal beter niet in je eetpatroon opnemen als je een natriumbeperkt (zoutloos) dieet moet volgen. Het hoge gehalte aan natrium in de groente is dan niet goed voor je.

Ook zonder een zoutarm dieet is het verstandig je inname van zeekraal te beperken.

Zeekraal bereiden

Zeekraal bereiden

Je eet zeekraal gekookt en eventueel verwerkt in een gerecht.

Het combineert goed met verschillende soorten vis.

Kun je zeekraal rauw eten? Jazeker, maar wanneer je het bereidt, kun je het in allerlei recepten verwerken. 

Zeekraal kun je op verschillende manieren bereiden. Voor elke bereidingswijze geldt: houd de bereidingstijd kort! Anders worden de stengels slap, terwijl het lekker is om een beetje bite te houden. 

Omdat de groente een zeeproduct is doe je er verstandig aan om het eerst goed te wassen. Laat het nooit in kraanwater weken, dan wordt het namelijk slap. 

Vervolgens kun je zeekraal koken in een bodempje water. Hoe lang moet je zeekraal koken? Voeg de groene sliertjes pas toe als het water kookt, in 2 tot 4 minuten is het vervolgens klaar. Controleer op tijd of het beetgaar is.

Tip

Vind je de stengeltjes van zichzelf iets te zout? Door ze te koken of blancheren vermindert de zoute smaak wat. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Zeekraal roerbakken of smoren in wat boter is ook erg lekker. Bakken doe je wederom slechts in enkele minuten. En laat het zoutpotje maar in je keukenkastje staan, want zout toevoegen is door de natuurlijke zilte smaak echt niet nodig.

De groente combineert goed met vis, zoals een stukje kabeljauw, maar het komt ook goed tot z’n recht in een omelet of een pasta. Er zijn tal van lekkere recepten met zeekraal te vinden die het eten ervan tot een heus feest maken.

Deniz börülcesi salatası zeekraalsalade

Tip: Zeekraalsalade

In de Turkse keuken komt regelmatig een salade met zeekraal als basis op tafel.

Deze salade, genaamd ‘Deniz börülcesi salatası’ heeft naast zeekraal ook citroensap, olijfolie en knoflook als ingrediënten.

Het wordt vaak geserveerd als mezze.

Zeekraal kopen

De groente is een seizoensproduct en komt in juni, juli en augustus uit Zeeland. De rest van het jaar, buiten het Nederlandse zeekraal seizoen, kun je het ook kopen. Echter komt het product dan uit andere landen, waaronder Israël en Mexico. 

Je vindt zeekraal in de supermarkt meestal op de visafdeling. Het is vaak ook te koop bij vis- en groentewinkels. Zoek een bosje uit met vlezige steeltjes. De harde, houtachtige stukjes aan de onderkant kun je niet eten.

Het bewaren van zeekraal

Het bewaren van zeekraal

Zeekraal bewaren doe op een koele, donkere plek. De groentelade van je koelkast is perfect om het in te bewaren.

Zorg er wel voor dat je er geen zware groenten bovenop legt.

Voor deze groente geldt hetzelfde als voor de meeste groentes: hoe verser, hoe lekkerder. 

Zeekraal invriezen is mogelijk, maar het is niet aan te raden. In de diepvries wordt de structuur van de stengels namelijk aangetast, waardoor de groente na ontdooiing een stuk minder lekker is.

Wil je het toch graag in de vriezer bewaren, blancheer het dan eerst even. Als je het daarna rustig ontdooit in de koelkast krijg je het beste resultaat.

Conclusie

Zeekraal is een populaire groente met een ziltige smaak en knapperige structuur. Het groeit ook in Nederland en in de zomer vind je de groente uit Zeeland in de supermarkt.

Zeekraal is gezond, mits gegeten met mate. Het product bevat veel natrium en dat is in grote hoeveelheden niet goed voor je gezondheid.

Het bereiden van de groene slierten is vrij gemakkelijk en snel. Probeer eens een salade ervan te maken of verwerk de groente in een heerlijke soep.

Beoordeel dit artikel

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bleekselderij heeft vele voordelen, verse stronken

7 Redenen om vaker bleekselderij te eten (+ receptideeën)

Bleekselderij is een erg gezonde groente die je op allerlei manieren kunt gebruiken in de keuken. Het zorgt voor vochtaf...

Magnesium

De 10 superkrachten van magnesium

Voel je je de laatste tijd moe en futloos? Dat is een van de vele symptomen van een tekort aan magnesium. Het binnenkrij...

12 lekkerste eetbare wilde planten

Wildplukken in eigen tuin, deze 12 planten kun je eten

Vraag jij jezelf wel eens af 'Welke bloemen en planten kun je eten?' Dan ben je hier aan het juiste adres. Veel van deze...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette is een soort zomerpompoen die je op allerlei manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt courgettes koken, m...

jodium

Jodium: De Voordelen, Risico's en tekort Herkennen

Jodium kennen we allemaal als ontsmettingsmiddel voor wondjes. Maar dit mineraal heeft nog veel meer indrukwekkende eige...

mineralen superhelden

Mineralen, alles wat je wilt weten over deze kleine superhelden

Mineralen zijn micronutriënten. ‘Micro’ betekent ‘klein’. En van deze kleintjes heb je maar weinig nodig. Toch kun je ze...

Lees wat je gemist hebt

13660 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'