Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal is een groene groente die wel iets weg heeft van een klein vetplantje. Het is afkomstig uit de zee en heeft kleine vertakkingen. Zeekraal behoort tot de amarantenfamilie en is officieel dan ook geen zeewier, hoewel je dat misschien wel zou denken.

In Zeeuws-Vlaanderen, waar zeekraal onder meer gekweekt wordt, noemen ze het ook wel zouterik. En dit zegt alles over de smaak van het plantje, want deze is… zout! Zeekraal bevat een hoog natriumgehalte. Ook andere mineralen zoals jodium en magnesium zijn ruimschoots aanwezig.

Je eet zeekraal rauw of gekookt en eventueel verwerkt in een gerecht. Het combineert goed met verschillende soorten vis. In dit artikel vind je meer informatie over dit bijzondere plantje.

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist i.o

Waar groeit zeekraal

Waar groeit zeekraal?

Zeekraal groeit zowel in de Verenigde Staten als in Europa, in zoutmoerassen, op stranden en tussen mangroven. In Nederland vind je wilde zeekraal vooral in schorren. Dit zijn zoutmoerassen die vlakbij de zee liggen en onder invloed staan van eb en vloed.

Zeekraal neemt het zoute zeewater in de schorren op en gebruikt dit om te kunnen groeien. Hierdoor ontstaat ook de zoute smaak.

Aangezien zeekraal steeds populairder wordt, is de wilde variant niet meer voldoende om aan de vraag te voldoen. Tegenwoordig bestaan er dan ook zeekraalkwekerijen. In Nederland bevinden deze kwekerijen zich vooral in Zeeland.

Wist je dat...

...je tijdens een wandeling aan de kust zeekraal gewoon kunt plukken en opeten? Het is rauw ook erg smakelijk.

Andere benamingen voor zeekraal

Zeekraal komt op meerdere plekken in de wereld voor en heeft overal andere namen. Zo wordt het in Engeland ‘samphire’ genoemd. Op Hawaï staat het bekend als ‘sea asparagus’. 

Andere benamingen voor zeekraal

Aan de Canadese oostkust noemen ze de groente ‘samphire greens’, terwijl je het in Zuidoost Alaska bestelt als ‘beach asparagus’. In Nova Scotia (Canada) heeft het de naam ‘crow’s foot greens’ gekregen en in de Verenigde Staten herken je het aan de naam ‘sea beans’.

Zeekraal kopen

Nederlandse zeekraal wordt van mei tot september geoogst. De rest van het jaar kun je het ook kopen, maar dan komt het uit andere landen, waaronder Israël en Mexico. 

Je vindt zeekraal in de supermarkt meestal op de visafdeling. Het is vaak ook te koop bij vis- en groentewinkels. Zoek een bosje uit met vlezige steeltjes. De harde, houtachtige stukjes aan de onderkant kun je niet eten.

Zeekraal kun je op verschillende manieren bereiden

Zeekraal bereiden

Zeekraal kun je op verschillende manieren bereiden. Voor elke bereidingswijze geldt: houd de bereidingstijd kort! Anders worden de stengels slap, terwijl het lekker is om een beetje bite te houden. 

Omdat zeekraal een zeeproduct is doe je er verstandig aan om de groente eerst goed te wassen. Vervolgens kun je het beetgaar koken in een bodempje water. Het is ook erg lekker om zeekraal te roerbakken of te smoren in wat boter. En laat het zoutpotje maar in je keukenkastje staan, want zout toevoegen is door de natuurlijke zilte smaak echt niet nodig.

Uiteraard kun je de zeekraal ook rauw eten. Vind je de stengeltjes van zichzelf iets te zout? Door ze te koken of blancheren vermindert de zoute smaak wat. 

Zeekraal combineert goed met vis, zoals een stukje kabeljauw, maar het komt ook goed tot z’n recht in een omelet of een pasta. 

‘Deniz börülcesi salatası’

Zeekraalsalade

In de Turkse keuken komt regelmatig een salade op tafel met zeekraal als basis. Deze salade, genaamd ‘Deniz börülcesi salatası’ heeft naast zeekraal ook citroensap, olijfolie en knoflook als ingrediënten. Het wordt vaak geserveerd als mezze.

Het bewaren van zeekraal

Het bewaren van zeekraal

Bewaar zeekraal op een koele, donkere plek. De groentelade van je koelkast is hier perfect voor. Zorg er wel voor dat je er geen zware groenten bovenop legt.

Voor deze groente geldt hetzelfde als voor de meeste groentes: hoe verser, hoe lekkerder. 

Wanneer je het gaat eten, snijd je de harde onderkanten eraf en spoel je de takjes schoon onder koud stromend water. Laat het niet weken in het water, want dat gaat ten koste van de smaak.

Zeekraal invriezen is mogelijk, maar het is niet aan te raden. In de diepvries wordt de structuur van de stengels namelijk aangetast, waardoor de groente na ontdooiing een stuk minder lekker is. Wil je het toch graag in de vriezer bewaren, blancheer het dan eerst even. Als je het daarna rustig ontdooit in de koelkast krijg je het beste resultaat.

Is zeekraal gezond?

Welke voedingswaarden vind je in zeekraal? In 100 gram van de groente zitten de volgende micronutriënten, vitaminen en mineralen:

Zeekraal bevat per 100 gram de volgende voedingswaarden:

 • 47 kcal
 • 1,7 gram eiwitten
 • 8,3 gram koolhydraten, waarvan 0,6 gram suikers
 • 0,6 gram vetten, waarvan 0,2 gram verzadigd
 • 1,3 gram vezels
 • 0,6 gram zout

Voor de vitaminen moet je niet echt bij zeekraal zijn. Het bevat alleen vitamine C. Per 100 gram zeekraal zit er 3 mg vitamine C in. Dit is 4% van de ADH.

Het zal je niet verrassen dat in zeekraal veel zout zit. Zout dat van nature in voedingsmiddelen aanwezig is, wordt natrium genoemd. In 100 gram rauwe zeekraal zit 870 mg natrium. Dit is maar liefst 87% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Daarnaast beschikt de groente over onder andere:

 • Jodium: 60% van de ADH
 • Magnesium: 36,7% van de ADH
 • Koper: 33,3% van de ADH
 • IJzer: 27,5% van de ADH
 • Calcium: 15% van de ADH
Wist je dat...

...zeekraal in de top 10 staat van voedingsmiddelen met het meeste natrium? Het wordt hierin vergezeld door onder meer kaviaar, olijven en fetakaas.

Gezondheidsvoordelen van zeekraal

Het natrium in zeekraal draagt bij aan het reguleren van de vochtbalans in je lichaam. Ook helpt het bij het regelen van je bloeddruk en een goede werking van je spier- en zenuwcellen. 

Er wordt vaak gedacht dat zout en natrium ongezond zijn, maar dat is dus niet helemaal waar. In beperkte hoeveelheden is het zelfs essentieel voor een goede gezondheid.

Gezondheidsnadelen van zeekraal

Je kunt zeekraal beter niet in je eetpatroon opnemen als je een natriumbeperkt (zoutloos) dieet moet volgen. Het hoge gehalte aan natrium in de groente is dan niet goed voor je. Ook zonder een zoutarm dieet is het verstandig je inname van zeekraal te beperken.

Bericht bewaren
Beoordeel
Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Histamine: wat is het en war is een histamine-intolerantie?

Histamine: Functie, Histamine Intolerantie en Anti Histamine

Histamine is een chemische stof met verschillende belangrijke functies. Je vindt deze stof in voedsel, maar je maakt het...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

vitamine b

Vitamine B: functie, soorten en tekorten herkennen

Vitamine B is een wateroplosbare vitamine. In tegenstelling tot de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, kan je lichaam w...

Ijzertekort symptomen

Hoe herken je een ijzertekort? Voorkom het met deze tips!

Ijzer is een mineraal dat we nodig hebben om ons lichaam goed te laten functioneren. Het wordt opgenomen in het eerste d...

Licht verteerbaar eten, alle voor- en nadelen op een rij!

Licht verteerbaar eten, alle voor- en nadelen op een rij!

Steeds meer mensen eten licht verteerbaar eten, omdat dit gezonder zou zijn voor je darmen en je lichaam. Maar is dit oo...

Toon meer (110)