Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal is een groene groente die wel iets weg heeft van een klein vetplantje. Het is afkomstig uit de zee en heeft kleine vertakkingen. Zeekraal behoort tot de amarantenfamilie en is officieel dan ook geen zeewier, hoewel je dat misschien wel zou denken.

In Zeeuws-Vlaanderen, waar zeekraal onder meer gekweekt wordt, noemen ze het ook wel zouterik. En dit zegt alles over de smaak van het plantje, want deze is… zout! Zeekraal bevat een hoog natriumgehalte. Ook andere mineralen zoals jodium en magnesium zijn ruimschoots aanwezig.

Hoe kun je zeekraal bereiden? Je eet zeekraal rauw of gekookt en eventueel verwerkt in een gerecht. Het combineert goed met verschillende soorten vis. In dit artikel vind je meer informatie over dit bijzondere plantje.

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, Diëtist i.oBSc Voeding en diëtiek

Waar groeit zeekraal

Waar groeit zeekraal?

Zeekraal groeit zowel in de Verenigde Staten als in Europa, in zoutmoerassen, op stranden en tussen mangroven.

In Nederland vind je wilde zeekraal vooral in schorren. Dit zijn zoutmoerassen die vlakbij de zee liggen en onder invloed staan van eb en vloed.

Zeekraal neemt het zoute zeewater in de schorren op en gebruikt dit om te kunnen groeien. Hierdoor ontstaat ook de zoute smaak.

Waar smaakt zeekraal naar? Woorden die het meest gebruikt worden om de zeekraal smaak en beleving te omschrijven, zijn: zout, sappig, knapperig en umami.

Aangezien zeekraal steeds populairder wordt, is de wilde variant niet meer voldoende om aan de vraag te voldoen. Tegenwoordig bestaan er dan ook zeekraalkwekerijen. In Nederland bevinden deze kwekerijen zich vooral in Zeeland.

Wist je dat...

...je tijdens een wandeling aan de kust zeekraal gewoon kunt plukken en opeten? Het is rauw ook erg smakelijk.

Andere benamingen voor zeekraal

Zeekraal komt op meerdere plekken in de wereld voor en heeft overal andere namen. Zo wordt het in Engeland ‘samphire’ genoemd. Op Hawaï staat het bekend als ‘sea asparagus’. 

Andere benamingen voor zeekraal

Aan de Canadese oostkust noemen ze de groente ‘samphire greens’, terwijl je het in Zuidoost Alaska bestelt als ‘beach asparagus’.

In Nova Scotia (Canada) heeft het de naam ‘crow’s foot greens’ gekregen en in de Verenigde Staten herken je het aan de naam ‘sea beans’.

Zeekraal kopen

De rest van het jaar, buiten het Nederlandse zeekraal seizoen, kun je het ook kopen, maar dan komt het uit andere landen, waaronder Israël en Mexico. 

Je vindt zeekraal in de supermarkt meestal op de visafdeling. Het is vaak ook te koop bij vis- en groentewinkels. Zoek een bosje uit met vlezige steeltjes. De harde, houtachtige stukjes aan de onderkant kun je niet eten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Zeekraal kun je op verschillende manieren bereiden

Zeekraal bereiden

Kun je zeekraal rauw eten? Jazeker, maar wanneer je zeekraal bereidt, kun je het in allerlei recepten verwerken. 

Zeekraal kun je op verschillende manieren bereiden. Voor elke bereidingswijze geldt: houd de bereidingstijd kort! Anders worden de stengels slap, terwijl het lekker is om een beetje bite te houden. 

Omdat zeekraal een zeeproduct is doe je er verstandig aan om de groente eerst goed te wassen. Laat zeekraal nooit in kraanwater weken, dan wordt het namelijk slap. 

Vervolgens kun je het beetgaar koken in een bodempje water. Hoe lang moet je zeekraal koken? Voeg de zeekraal pas toe als het water kookt, in 2-4 minuten is het vervolgens klaar. Controleer op tijd of het beetgaar is.

Zeekraal roerbakken of smoren in wat boter is ook erg lekker. Zeekraal bakken doe je wederom slechts in enkele minuten. En laat het zoutpotje maar in je keukenkastje staan, want zout toevoegen is door de natuurlijke zilte smaak echt niet nodig.

Zoals eerder benoemd kun je de zeekraal ook rauw eten. Het bereiden van zeekraal zorgt er echter voor dat het ingrediënt in uiteenlopende recepten kan worden verwerkt. Vind je de stengeltjes van zichzelf iets te zout? Door ze te koken of blancheren vermindert de zoute smaak wat. 

Zeekraal combineert goed met vis, zoals een stukje kabeljauw, maar het komt ook goed tot z’n recht in een omelet of een pasta. Er zijn tal van lekkere recepten te vinden die het eten van zeekraal tot een heus feest maken.

Deniz börülcesi salatası zeekraalsalade

Zeekraalsalade

In de Turkse keuken komt regelmatig een salade op tafel met zeekraal als basis.

Deze zeekraal salade, genaamd ‘Deniz börülcesi salatası’ heeft naast zeekraal ook citroensap, olijfolie en knoflook als ingrediënten. Het wordt vaak geserveerd als mezze.

Het bewaren van zeekraal

Het bewaren van zeekraal

Bewaar zeekraal op een koele, donkere plek. De groentelade van je koelkast is perfect om zeekraal in te bewaren. Zorg er wel voor dat je er geen zware groenten bovenop legt.

Voor deze groente geldt hetzelfde als voor de meeste groentes: hoe verser, hoe lekkerder. 

Wanneer je het gaat eten, snijd je de harde onderkanten eraf en spoel je de takjes schoon onder koud stromend water. Laat het niet weken in het water, want dat gaat ten koste van de smaak.

Zeekraal invriezen is mogelijk, maar het is niet aan te raden. In de diepvries wordt de structuur van de stengels namelijk aangetast, waardoor de groente na ontdooiing een stuk minder lekker is. Wil je het toch graag in de vriezer bewaren, blancheer het dan eerst even. Als je het daarna rustig ontdooit in de koelkast krijg je het beste resultaat.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Is zeekraal gezond?

Welke voedingswaarden vind je in zeekraal? In 100 gram van de groente zitten de volgende micronutriënten, vitaminen en mineralen:

Zeekraal bevat per 100 gram de volgende voedingswaarden:

 • 47 kcal
 • 1,7 gram eiwitten
 • 8,3 gram koolhydraten, waarvan 0,6 gram suikers
 • 0,6 gram vetten, waarvan 0,2 gram verzadigd
 • 1,3 gram vezels
 • 0,6 gram zout

Hoe gezond is zeekraal? Voor de vitaminen moet je niet echt bij zeekraal zijn. Het bevat alleen vitamine C. Per 100 gram zeekraal zit er 3 mg vitamine C in. Dit is 4% van de ADH.

Het zal je niet verrassen dat in zeekraal veel zout zit. Zout dat van nature in voedingsmiddelen aanwezig is, wordt natrium genoemd. In 100 gram rauwe zeekraal zit 870 mg natrium. Dit is maar liefst 87% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Daarnaast beschikt de groente over onder andere:

 • Jodium: 60% van de ADH
 • Magnesium: 36,7% van de ADH
 • Koper: 33,3% van de ADH
 • IJzer: 27,5% van de ADH
 • Calcium: 15% van de ADH
Wist je dat...

...zeekraal in de top 10 staat van voedingsmiddelen met het meeste natrium? Het wordt hierin vergezeld door onder meer kaviaar, olijven en fetakaas.

Gezondheidsvoordelen van zeekraal

Is zeekraal gezond? Het natrium in zeekraal draagt bij aan het reguleren van de vochtbalans in je lichaam. Ook helpt het bij het regelen van je bloeddruk en een goede werking van je spier- en zenuwcellen. 

Er wordt vaak gedacht dat zout en natrium ongezond zijn, maar dat is dus niet helemaal waar. In beperkte hoeveelheden is het zelfs essentieel voor een goede gezondheid. Het is echter wel zo dat zeekraal alleen gezond is bij het eten van kleine hoeveelheden.

Gezondheidsnadelen van zeekraal

Je kunt zeekraal beter niet in je eetpatroon opnemen als je een natriumbeperkt (zoutloos) dieet moet volgen. Het hoge gehalte aan natrium in de groente is dan niet goed voor je. Ook zonder een zoutarm dieet is het verstandig je inname van zeekraal te beperken.

Beoordeel dit artikel

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bleekselderij heeft vele voordelen, verse stronken

7 Redenen om vaker bleekselderij te eten (+ receptideeën)

Bleekselderij is een erg gezonde groente die je op allerlei manieren kunt gebruiken in de keuken. Het zorgt voor vochtaf...

Magnesium

Magnesium: een onmisbaar mineraal voor je lichaam en hersenen

Magnesium is een belangrijk mineraal voor je lichaam en hersenen. Het mineraal zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiege...

12 lekkerste eetbare wilde planten

Wildplukken in eigen tuin, deze 12 planten kun je eten

Ben je op zoek naar eetbare wilde planten? Goed nieuws, je vindt ze dichterbij dan je misschien denkt. Veel van deze pla...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette is een soort zomerpompoen die je op allerlei manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt courgettes koken, m...

jodium

Jodium: De Voordelen, Risico's en tekort Herkennen

Jodium kennen we allemaal als ontsmettingsmiddel voor wondjes. Maar dit mineraal heeft nog veel meer indrukwekkende eige...

mineralen superhelden

Mineralen, alles wat je wilt weten over deze kleine superhelden

Mineralen zijn micronutriënten. ‘Micro’ betekent ‘klein’. En van deze kleintjes heb je maar weinig nodig. Toch kun je ze...

Lees wat je gemist hebt

9979 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'