Kookcursus heeft positief effect op lichaam en geest 

Nieuw onderzoek wijst uit dat een kookcursus niet alleen zorgt voor meer zelfvertrouwen in de keuken, maar ook voor betere mentale gezondheid. Verder verlaagt het de drempel naar gezonder eetgedrag.

gezond koken

Kookvaardigheden 

Het onderzoek is uitgevoerd in Australië, waar in de afgelopen decennia veranderingen in het eetpatroon van consumenten worden waargenomen.

Door toenemende druk in werk en privé is er een grotere vraag naar gemakseten en fastfood ontstaan, en is de consumptie van verse, huisgemaakte, gezonde maaltijden afgenomen. 

Tip

Kinderen betrekken bij het koken, kan eraan bijdragen dat ze beter en gezonder eten. Doordat ze zien wat erin gaat en de maaltijd deels hebben bereid, zullen ze deze sneller eten. 

Kennis over voeding en koken heeft invloed op de voedselkeuze van consumenten. Daarom beoordeelden onderzoekers van de Edith Cowan University (ECU) in Joondalup, Australië de invloed van een cursus “gezond koken” op onder meer het zelfvertrouwen dat de cursisten hebben in de eigen kookvaardigheden. 

Onderzoeksgroepen 

De onderzoekers volgden 657 volwassen deelnemers tijdens een kookcursus die op verschillende locaties in West-Australië gegeven werd. De kookcursus bestond uit wekelijkse sessies van 90 minuten gedurende 7 weken. De controlegroep waren deelnemers die op de wachtlijst van het programma stonden.   

Wist je dat...

...uit onderzoek blijkt dat Nederlanders hun kookkunsten gemiddeld een 7.1 geven? 

Mentale gezondheid 

De kookcursus had geen invloed op het voedingsgedrag van de cursisten. Toch gaven de cursisten wel aan zich mentaal beter te voelen, in vergelijking met de controlegroep. Deze verbetering in mentaal welbevinden werd zowel gezien bij de cursisten met overgewicht als bij de cursisten met een gezond gewicht.

Dit suggereert volgens de onderzoekers een verband tussen zelfvertrouwen en tevredenheid rondom de kookvaardigheden en de voordelen voor de mentale gezondheid. 

Wist je dat...

...ongeveer 20 procent van de huishoudens wekelijks kant-en-klaar of afhaalmaaltijden eet? 

koken gezonheid

Preventieve strategie 

De positieve uitkomsten zijn bemoedigend volgens de onderzoekers. Of deze verbeteringen het gevolg zijn van een toegenomen zelfvertrouwen in kookvaardigheden of het deelnemen aan een groepsactiviteit, is niet te beoordelen uit de onderzoeksgegevens.

De onderzoekers concluderen dat het verbeteren van de kwaliteit van het eten een preventieve methode kan zijn om de toename van slechte mentale gezondheid, obesitas en andere metabole gezondheidsstoornissen tegen te gaan.

De onderzoekers concluderen dat toekomstige gezondheidsprogramma's prioriteit moeten blijven geven aan de belemmeringen voor gezond eten, zoals tijdsbeperkingen, en meer nadruk moeten leggen op de waarde van gezond eten en het vermijden van ultrabewerkte kant-en-klaarmaaltijden. 

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

natuur gezondheid

Verbinding met de natuur laat stadsmensen gezonder eten

Verbondenheid met de natuur is niet alleen gunstig voor lichaam en geest. Het leidt, verrassend genoeg, ook tot gezonder...

Gezondeten.nl | Jongeren met overgewicht minder positief over eigen gezondheid

Jongeren met overgewicht minder positief over eigen gezondheid

Jongeren met overgewicht zijn minder vaak positief over hun gezondheid dan leeftijdsgenoten zonder overgewicht. Dat blij...

vaccinatie borstvoeding

Effect coronavaccinatie op moedermelk

Vrouwen die borstvoeding geven, worden aangemoedigd een coronavaccin te halen. Uit recente gegevens blijkt nu dat soms d...

Heeft leefstijl effect op het denkvermogen van ouderen?

Heeft leefstijl effect op het denkvermogen van ouderen?

Van geheugentraining tot lichaamsbeweging en van gezonde voeding tot ontspanning. Wat helpt om achteruitgang in het denk...

stappenteller

Stappenteller onvoldoende effect op gezond gedrag

Healthapps zoals stappentellers worden gebruikt om gezond gedrag te stimuleren. Toch blijkt een stappenteller niet altij...

Toon meer (211)