Kookcursus heeft positief effect op lichaam en geest 

Nieuw onderzoek wijst uit dat een kookcursus niet alleen zorgt voor meer zelfvertrouwen in de keuken, maar ook voor betere mentale gezondheid. Verder verlaagt het de drempel naar gezonder eetgedrag.

gezond koken

Kookvaardigheden 

Het onderzoek is uitgevoerd in Australië, waar in de afgelopen decennia veranderingen in het eetpatroon van consumenten worden waargenomen.

Door toenemende druk in werk en privé is er een grotere vraag naar gemakseten en fastfood ontstaan, en is de consumptie van verse, huisgemaakte, gezonde maaltijden afgenomen. 

Tip

Kinderen betrekken bij het koken, kan eraan bijdragen dat ze beter en gezonder eten. Doordat ze zien wat erin gaat en de maaltijd deels hebben bereid, zullen ze deze sneller eten. 

Kennis over voeding en koken heeft invloed op de voedselkeuze van consumenten. Daarom beoordeelden onderzoekers van de Edith Cowan University (ECU) in Joondalup, Australië de invloed van een cursus “gezond koken” op onder meer het zelfvertrouwen dat de cursisten hebben in de eigen kookvaardigheden. 

Onderzoeksgroepen 

De onderzoekers volgden 657 volwassen deelnemers tijdens een kookcursus die op verschillende locaties in West-Australië gegeven werd. De kookcursus bestond uit wekelijkse sessies van 90 minuten gedurende 7 weken. De controlegroep waren deelnemers die op de wachtlijst van het programma stonden.   

Wist je dat...

...uit onderzoek blijkt dat Nederlanders hun kookkunsten gemiddeld een 7.1 geven? 

Mentale gezondheid 

De kookcursus had geen invloed op het voedingsgedrag van de cursisten. Toch gaven de cursisten wel aan zich mentaal beter te voelen, in vergelijking met de controlegroep. Deze verbetering in mentaal welbevinden werd zowel gezien bij de cursisten met overgewicht als bij de cursisten met een gezond gewicht.

Dit suggereert volgens de onderzoekers een verband tussen zelfvertrouwen en tevredenheid rondom de kookvaardigheden en de voordelen voor de mentale gezondheid. 

Wist je dat...

...ongeveer 20 procent van de huishoudens wekelijks kant-en-klaar of afhaalmaaltijden eet? 

koken gezonheid

Preventieve strategie 

De positieve uitkomsten zijn bemoedigend volgens de onderzoekers. Of deze verbeteringen het gevolg zijn van een toegenomen zelfvertrouwen in kookvaardigheden of het deelnemen aan een groepsactiviteit, is niet te beoordelen uit de onderzoeksgegevens.

De onderzoekers concluderen dat het verbeteren van de kwaliteit van het eten een preventieve methode kan zijn om de toename van slechte mentale gezondheid, obesitas en andere metabole gezondheidsstoornissen tegen te gaan.

De onderzoekers concluderen dat toekomstige gezondheidsprogramma's prioriteit moeten blijven geven aan de belemmeringen voor gezond eten, zoals tijdsbeperkingen, en meer nadruk moeten leggen op de waarde van gezond eten en het vermijden van ultrabewerkte kant-en-klaarmaaltijden. 

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Edith Cowan University  (link)

Diëtist Sophie Luderer

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Door deze marketingtruc koop je liever druiven dan koekjes

Door deze marketingtruc koop je liever druiven dan koekjes

Wil je druiven kopen, maar kom je in de verleiding koekjes mee te nemen? De supermarkt kan je een zetje in de goede rich...

Nieuwe onderbouwing voor dieet bij ADHD

Nieuwe onderbouwing voor dieet bij ADHD

Wageningen University & Research doet onderzoek naar het effect van een speciaal dieet bij kinderen met ADHD. Dit di...

Waarom kauwen goed is voor je lichaamsgewicht

Waarom kauwen goed is voor je lichaamsgewicht

Japanse wetenschappers hebben ontdekt waarom goed kauwen helpt om op gewicht te blijven. Het verhoogt tijdelijk je stofw...

Supplementen helpen niet tegen luchtweginfecties

Supplementen helpen niet tegen luchtweginfecties

Het slikken van supplementen zoals (multi)vitamines helpt bij gezonde mensen niet om luchtweginfecties te voorkomen. Dat...

Vette vis niet meer afgeraden bij chemotherapie

Vette vis niet meer afgeraden bij chemotherapie

Jarenlang werd mensen met kanker voor de zekerheid afgeraden om vette vis en visolie te nemen bij bepaalde vormen van ch...

Toon meer (-8)
Volg ons