Nieuw onderzoek wijst uit dat een kookcursus niet alleen zorgt voor meer zelfvertrouwen in de keuken, maar ook voor betere mentale gezondheid. Verder verlaagt het de drempel naar gezonder eetgedrag.
Kookcursus heeft positief effect op lichaam en geest
Kookvaardigheden
Het onderzoek is uitgevoerd in Australië, waar in de afgelopen decennia veranderingen in het eetpatroon van consumenten worden waargenomen.
Door toenemende druk in werk en privé is er een grotere vraag naar gemakseten en fastfood ontstaan, en is de consumptie van verse, huisgemaakte, gezonde maaltijden afgenomen.
Kinderen betrekken bij het koken, kan eraan bijdragen dat ze beter en gezonder eten. Doordat ze zien wat erin gaat en de maaltijd deels hebben bereid, zullen ze deze sneller eten.
Kennis over voeding en koken heeft invloed op de voedselkeuze van consumenten. Daarom beoordeelden onderzoekers van de Edith Cowan University (ECU) in Joondalup, Australië de invloed van een cursus “gezond koken” op onder meer het zelfvertrouwen dat de cursisten hebben in de eigen kookvaardigheden.
Onderzoeksgroepen
De onderzoekers volgden 657 volwassen deelnemers tijdens een kookcursus die op verschillende locaties in West-Australië gegeven werd. De kookcursus bestond uit wekelijkse sessies van 90 minuten gedurende 7 weken. De controlegroep waren deelnemers die op de wachtlijst van het programma stonden.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolWist je dat...
...uit onderzoek blijkt dat Nederlanders hun kookkunsten gemiddeld een 7.1 geven?
Mentale gezondheid
De kookcursus had geen invloed op het voedingsgedrag van de cursisten. Toch gaven de cursisten wel aan zich mentaal beter te voelen, in vergelijking met de controlegroep. Deze verbetering in mentaal welbevinden werd zowel gezien bij de cursisten met overgewicht als bij de cursisten met een gezond gewicht.
Dit suggereert volgens de onderzoekers een verband tussen zelfvertrouwen en tevredenheid rondom de kookvaardigheden en de voordelen voor de mentale gezondheid.
Wist je dat...
...ongeveer 20 procent van de huishoudens wekelijks kant-en-klaar of afhaalmaaltijden eet?
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Preventieve strategie
De positieve uitkomsten zijn bemoedigend volgens de onderzoekers. Of deze verbeteringen het gevolg zijn van een toegenomen zelfvertrouwen in kookvaardigheden of het deelnemen aan een groepsactiviteit, is niet te beoordelen uit de onderzoeksgegevens.
De onderzoekers concluderen dat het verbeteren van de kwaliteit van het eten een preventieve methode kan zijn om de toename van slechte mentale gezondheid, obesitas en andere metabole gezondheidsstoornissen tegen te gaan.
De onderzoekers concluderen dat toekomstige gezondheidsprogramma's prioriteit moeten blijven geven aan de belemmeringen voor gezond eten, zoals tijdsbeperkingen, en meer nadruk moeten leggen op de waarde van gezond eten en het vermijden van ultrabewerkte kant-en-klaarmaaltijden.
Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek