Meer maatregelen om leefomgeving gezonder te maken

De leefomgeving moet gezonder, want te veel kinderen worden te zwaar. De Tweede Kamer onderzoekt of er wetten kunnen komen om bijvoorbeeld fastfoodketens te weren en snackautomaten uit scholen te halen.

Wist je dat...

...een omgeving die mensen stimuleert om veel te eten en daarnaast weinig te bewegen, ook wel een obesogene samenleving wordt genoemd. 

snackautomaat

Urgent probleem

Uit recente cijfers blijkt dat er nog te veel mensen zijn die overgewicht hebben, die roken en te veel alcohol drinken. Ook beweegt een groot deel van de mensen niet voldoende en is de mentale gezondheid steeds vaker een probleem.

Zoals het er nu voorstaat, gaat het niet lukken om in 2040 te voldoen aan de doelen van het Nationaal Preventieakkoord. Daarom vindt staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen dat er snel iets moet gebeuren aan een gezonde leefstijl.

Gezondere dagelijkse voedselomgeving

Een van de nieuwe plannen is dat hij gaat kijken of gemeentes het kunnen verbieden dat aanbieders van ongezonde voeding, zoals fastfoodrestaurants, zich vestigen. Hier is vanuit verschillende grote gemeentes al langer behoefte aan, maar wettelijk gezien mogen de gemeentes hier niets over zeggen. Ook zouden er regels moeten komen rondom de schoolomgeving, bijvoorbeeld een verbod op snoep- en frisdrankautomaten.

Tip

Niet ontbijten kan ervoor zorgen dat je eerder toegeeft aan ongezonde verleidingen. Start de dag daarom goed met een voedzaam ontbijtje.

Roken en alcohol ontmoedigen

Op het gebied van roken en alcohol wil de staatssecretaris meer maatregelen om gebruik hiervan te ontmoedigen. Bij roken zijn er al veel van dit soort regels en die moeten nog sterker worden doorgevoerd. Dus verder verhogen van de accijns, minder verkooppunten en opnieuw kijken naar de leeftijdsgrens.

Alcoholgebruik is volgens van Ooijen nog een lastig probleem, omdat het drinken ervan normaal en breed geaccepteerd is. Als het aan van Ooijen ligt verandert die sociale norm door nieuwe maatregelen. Welke dat precies zijn hoopt hij na de zomer te presenteren.

Tip

Lastig om te beginnen met bewegen? Zoek een vriendin of vriend op en ga samen regelmatig een stukje wandelen! Gezellig en gezond! 

Sport, beweging en mentale gezondheid

Daarnaast wil Van Ooijen zorgen dat meer mensen gaan sporten of bewegen. Hierbij denkt hij bijvoorbeeld aan het aanpassen van de omgeving, zodat die groener en beweegvriendelijker is. Ook maakt hij zich grote zorgen om de mentale gezondheid van Nederlanders.

Nog voor de zomer wil hij een aanpak hebben voor het verbeteren van mentale gezondheid, veerkracht en perspectief voor jongeren, jong volwassenen, werkenden en mensen in kwetsbare situaties.  

Wist je dat...

...het beweegadvies voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar ongeveer een uur per dag is. Het gaat dan om matig intensieve inspanning zoals fietsen, wandelen of bijvoorbeeld zwemmen. 

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezondere leefomgeving nodig voor gezond ouder worden

Gezondere leefomgeving nodig voor gezond ouder worden

De sleutel tot gezond ouder worden, ligt vooral in de leefomgeving. Dat stelde prof. David van Bodegom tijdens zijn inau...

overgewicht-door-ongezond-eten

Overgewicht komt niet door hoeveel je eet, maar wat je eet

Te veel eten is niet de hoofdoorzaak van overgewicht. Het ligt meer aan wát je eet. De ene calorie is de andere niet, en...

Gezonde omgeving nodigt gezond gedrag uit, buiten spelen

Gezonde omgeving nodigt uit tot gezond gedrag

Veel fastfoodrestaurants en weinig ruimte om buiten te spelen maken de leefomgeving ongezond. De komst van een speelveld...

meer-fruit-en-groente-zorgen-voor-meer-winderigheid

Meer fruit en groente zorgen voor meer winderigheid!

Mensen die overstappen op een plantaardig dieet laten vaker winden. Vervelend, maar het is juist een goed teken. Het kom...

meer bewegen

Wat levert meer beweging op?

Het behalen van bewegingsdoel van het Nationaal Preventieakkoord zorgt niet alleen voor verbetering van de volksgezondhe...

Toon meer (211)