Mensen met obesitas hebben hongerige hersenen

De hersenen van mensen met obesitas zijn van slag. Ze zenden voortdurend signalen uit om meer te gaan eten. Deze continue drang om te eten vormt de basis van onze huidige obesitasepidemie.

hersenen eetgedrag

Hersenen sturen eetgedrag

Het is wonderlijk dat mensen meer eten dan ze nodig hebben en door blijven eten, terwijl het lichaam eigenlijk verzadigd is.

Om de obesitasepidemie echt te begrijpen, moeten we ons volgens prof. dr. Mireille Serlie verdiepen in de hersenen, want de hersenen sturen ons eetgedrag. Ze sprak erover in haar oratie 'Hongerige hersenen' op 1 juni. 

Serlie is hoogleraar inwendige geneeskunde, in het bijzonder voeding en energiemetabolisme aan de Universiteit van Amsterdam.

Wist je dat...

...ongeveer de helft van de Nederlandse volwassenen matig tot ernstig overgewicht heeft?

Hormonen en voedingsstoffen

Verschillende organen communiceren met de hersenen over de energievoorraden in ons lichaam.
Serlie: "Deze communicatie gaat onder andere via zenuwbanen, hormonen en voedingsstoffen. De hersenen verwerken deze signalen en zetten aan tot voedselinname of juist het stoppen met eten.

Een goede regulatie van eetgedrag is essentieel voor de overleving en voortplanting en dus het voortbestaan. Want zonder drang om te eten, verhongert het lichaam."

overvloed eten

Hersenen raken van slag

Het ingewikkelde netwerk in de hersenen heeft zich gedurende miljoenen jaren langzaam gevormd. Serlie: "Daarin wisselden periodes met voedselschaarste zich af met voldoende eten.

De hersenen loodsten ons er doorheen, door ons tijdens periodes met voldoende voedselvoorraden ruim voldoende te laten eten, zodat we konden overleven tijdens voedselschaarste. Maar nu is er overal en altijd eten en raken de hersenen bij sommigen van ons van slag." 

Continu signaal om eten te zoeken

Bij mensen met obesitas zijn de netwerken in de hersenen die ons eetgedrag sturen verstoord.

Met hersenscans toonden Serlie en collega's aan dat het dopamine- en serotoninesysteem in bepaalde delen van het brein anders reageert op eten en op het zien van voedsel.

drang eten

Serlie: "De hersenen registreren hierdoor minder goed dat er voldoende gegeten is en geven continu het signaal af om naar eten te zoeken.

Deze aanhoudende impuls om te eten, is extreem moeilijk te negeren en verklaart waarom mensen meer eten dan het lichaam eigenlijk nodig heeft."

Tip

Voldoende vitamines, mineralen en omega-3-vetzuren, kunnen bijdragen aan snelle communicatie tussen je zenuwcellen en je hersenen. Richt je daarom op een volwaardig voedingspatroon!

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

drinken

Weinig verandering in overgewicht, roken en alcoholgebruik

Tussen 2018 en 2021 is het aantal mensen dat te zwaar is, rookt of te veel alcohol drinkt licht gedaald. Dat blijkt uit ...

Meer bewegen en sporten en anders slapen sinds coronacrisis

Meer bewegen en anders slapen sinds coronacrisis

Sinds de coronacrisis zijn veel Nederlanders meer gaan bewegen. Ook op het slaappatroon had de pandemie invloed; 1 op de...

Afvallen door sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Afvallen door te sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Mensen met obesitas die gaan sporten, vallen daardoor lang niet altijd af. Hoewel ze meer calorieën verbranden door het ...

Gezondeten.nl Praat jij wel eens over poep en ontlasting?

Praat jij wel eens over poep?

We praten liever niet over poep. We schamen ons, vinden het vies of ongepast. Toch heeft bijna de helft van de mensen re...

Door deze marketingtruc koop je liever druiven dan koekjes

Door deze marketingtruc koop je liever druiven dan koekjes

Wil je druiven kopen, maar kom je in de verleiding koekjes mee te nemen? De supermarkt kan je een zetje in de goede rich...

Toon meer (211)