Behandelen en verminderen clusterhoofdpijn
Medicatie
Er bestaan verschillende medicijnen tegen clusterhoofdpijn.
Triptanen zoals Imigran (Sumatriptan) en Maxalt (Rizatriptan) kunnen de hoofdpijnaanval afbreken door de bloedvaten te vernauwen.
Medicijnen als Prednisolon en Verapamil kunnen de hoofdpijnaanval voorkomen door hun ontstekingsremmende werking. Dit zijn vaak middelen die in eerste instantie bedoelt zijn voor andere aandoeningen.
Er zijn medicijnen die je kunt slikken, die je moet injecteren met een injectie-pen en die in neusspray-vorm bestaan.
Kijk uit voor Paracetamol en ontstekingsremmende middelen zoals triptanen.
Deze kunnen goed werken maar je kunt er medicatie-afhankelijke hoofdpijn van krijgen: het lichaam reageert dan niet meer op de medicijnen en je krijgt er juist hoofdpijn van. Uiteraard zullen artsen hier ook voor waken.
Slik dit soort medicatie niet vaker dan 9 dagen per maand. Veel medicijnen hebben ook bijwerkingen die niet zo prettig zijn.
Er is momenteel een nieuw medicijn in ontwikkeling dat getest wordt in Leiden (LUMC). Dit medicijn is behalve tegen migraine aanvallen ook effectief tegen clusterhoofdpijn.
Het middel werkt als volgt: het schakelt het CGRP-eiwit uit dat zorgt dat de hersenzenuwen hoofdpijn waarnemen. Je zou daarmee 1 keer per maand een injectie krijgen en er zijn weinig bijwerkingen voor zover getest.
Andere behandelmethodes
Zuurstof-therapie (je kunt dit zelf thuis doen) is eveneens volop in ontwikkeling. Dit heeft een aanvalsremmende werking.
Thermolesie is een warmte-behandeling van de zenuwvezels.
Ook wordt er al gewerkt met neurostimulatie. De achterhoofdzenuwen worden dan gestimuleerd door middel van elektriciteit. Dit gebeurt door middel van een apparaatje wat onderhuids wordt aangebracht.
Overige pijnverlichtende methodes
Een gezonde lifestyle is erg belangrijk als je lijdt aan clusterhoofdpijn.
Ten eerste voldoende beweging. Je bloeddruk gaat weliswaar omhoog wat een aanval kan triggeren, maar dit gaat beter als je regelmatiger gaat sporten.
Goede voeding is ook essentieel. Eet liever geen oude kaas, chocolade of gekruid eten.
Gemberpoeder in water schijnt goed te werken tegen aanvallen. Drink veel water en slik eventueel voedingssupplementen als vitamine B en magnesium.
Vermijd een teveel aan stress, alcohol en tabak.
Ga niet te lang achter je beeldscherm zitten en doe (nek)spier-versterkende oefeningen zodat je spieren een aanval beter aankunnen en minder gaan verkrampen. Ook yoga en meditatie brengen je lichaam en geest tot rust.
Neem een koude douche als je de aanval op voelt komen; dit vernauwt de bloedvaten.
Onder andere homeopathie en acupunctuur zijn alternatieve behandelmethodes waar veel patiënten baat bij hebben, al gaat het alleen al om het tijdelijk verminderen van de pijn.
Verder zijn sommige patiënten gebaat bij het slikken van melatonine, producten met moederkruid, het slikken van taurine capsules en het gebruik van softdrugs. Dit laatste in kleine doseringen en op eigen risico.
Ten slotte helpt het bij sommige patiënten om tijdens een aanval sterke koffie of energie drinks te drinken. Dit is zeker niet voor iedereen geschikt.