Hyperventilatie aanval stoppen

Een hyperventilatie aanval hebben is een angstige gebeurtenis. Het overkomt veel mensen. Zo'n 400.000 mensen leiden zelfs aan chronische hyperventilatie. 

In dit artikel lees je alles over korte en lange termijn oplossingen, symptomen en oorzaken. Zo kun je een aanval herkennen en verhelpen.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Hyperventilatie betekent letterlijk: 'teveel (hyper) ademen (ventilatie)'

Wat gebeurt er precies tijdens een hyperventilatie aanval?

Hyperventilatie betekent letterlijk: 'teveel (hyper) ademen (ventilatie)'. Je haalt te snel of te diep adem.

We ademen zuurstof in en koolstofdioxide (CO2) uit. Bij hyperventilatie adem je meer dan nodig is om het koolstofdioxide  gehalte in je bloed op peil te houden. En koolzuur is weer nodig voor de zuurstofopname in je bloed.

Tip

Een volwassen persoon haalt gemiddeld 10 keer per minuut adem. Wanneer je 20 keer of meer ademhaalt dan is er sprake van hyperventilatie.

Symptomen hyperventilatie aanval

Een aanval is zeer onprettig en kan beangstigend zijn. Je kunt echt het gevoel hebben dat je doodgaat, ook al weet je misschien dat het niet het geval is. Klachten bestaan uit:

  • Benauwdheid
  • Duizeligheid, licht en warm gevoel in je hoofd
  • Zweten
  • Hartkloppingen en druk op de borst
  • Rillen, klappertanden
  • Tintelingen en slap gevoel in armen en benen
  • Een droge, strak aanvoelende mond
  • Hoofdpijn
  • Gapen
  • Spierspanning
  • Gedesoriënteerd zijn term
  • Niet kunnen slikken
  • Niet goed kunnen praten

Vaak gebeurt een aanval van hyperventilatie 's nachts, op een drukke plek of in stressvolle situaties. Ook kan het gebeuren tijdens of na een (emotionele) inspanning, zoals sporten, seks of een bevalling.

Meestal duurt een aanval een minuut of tien. Na een aanval kun je je uitgeput voelen en ben je emotioneel of juist apathisch. Ook kunnen je darmen van slag zijn. Vaak ontstaat er na een aanval de angst dat het nog een keer gebeurt. Dit kan de hyperventilatie in stand houden.

Wil je de hyperventilatie aanval stoppen? Lees dan verder wat je opties zijn.

Juist ademhalen helpt bij hyperventilatie

Hyperventilatie stoppen met de juiste ademhaling

Zoek een rustige ruimte op, of ga even naar buiten. Ga zitten of liggen met opgetrokken knieën. Concentreer je op je ademhaling. Bij een juiste ademhaling is de aanzet laag vanuit je onderbuik.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

... ademen in een papieren zak niet de beste beslissing is? Zeker bij een luchtwegaandoening kan dit meer schade aanrichten dan nodig.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Ademhaling

Je kunt een hand op je buik leggen zodat je hiernaartoe kunt ademen. De andere hand kun je op je borstkas leggen. Zet je buik uit maar houd je borst rustig. Soms is het fijn om je ademhalingen te tellen zodat je je er even helemaal op kunt focussen en minder met de angst bezig bent.

Houdt een neusgat dicht en adem in door je neus. Tuit je lippen alsof je gaat fluiten en adem dan uit door je mond. Hierdoor wordt de ruimte waardoor je in- en uitademt kleiner en ga je minder grote teugen adem nemen. Concentreer je ook op je uitademing; probeer deze te verlengen.

Probeer in eerste instantie een ademhaling per vijf seconden te nemen. Je merkt vanzelf wanneer je weer wat kalmeert tijdens de ademhalingsoefeningen maar probeer het in ieder geval tien ademhalingen vol te houden. Zo kun je de hyperventilatie aanval stoppen.

Overige tips

Wanneer je een hyperventilatie aanval stoppen wilt, probeer dan je spieren goed te ontspannen, ook je borstspieren. Je kunt even afleiding zoeken, bijvoorbeeld door over fijne dingen te praten. Of door te bewegen, bijvoorbeeld een stukje te rennen.

Gaat het echt niet goed en blijft de hyperventilatie meer dan 30 minuten aanhouden dan kun je bij de eerste hulp terecht. Met name in het geval van druk op de borst en heftige kortademigheid is dit verstandig.

Oorzaken hyperventilatie

Hyperventilatie kan zowel acuut zijn als chronisch. Sommige mensen hebben last van chronische hyperventilatie zonder dit te merken. In dat geval adem je te snel en te oppervlakkig. Je hebt dan geen last van echte aanvallen.

Je kunt stressklachten lange tijd negeren als je niet naar je lichaam luistert. Er kan dan uiteindelijk een verkramping van de luchtwegen ontstaan en een aanval. Langdurige stress, spanningen en angst liggen in de meeste gevallen ten grondslag aan de hyperventilatie.

In bepaalde gevallen kun je ook een aanval krijgen als gevolg van een verkeerde ademhaling, een luchtwegaandoening zoals astma of een verkeerde lichaamshouding.

Met passende hulp kun je hyperventilatie voorkomen

Hoe kun je een hyperventilatie aanval voorkomen?

Wanneer je de voor jou passende hulp zoekt kun je in veel gevallen in een paar maanden van de hyperventilatie af zijn. Helaas kan het ook zijn dat je er jarenlang mee blijft worstelen. In het geval van een aandoening aan de luchtwegen zul je onder behandeling van een longarts moeten gaan.

Leer beter te ademen

Leer hoe je beter kunt ademen door ademhalingsoefeningen te doen. Wees je bewust van je ademhaling zodat je deze indien nodig kunt sturen en vertragen. Bijvoorbeeld door Caesar therapie waarbij je ook aan je houding werkt.

Ook de Buteyko methode is zeer effectief. Deze gaat ervan uit dat de oorzaak van de hyperventilatie niet per se (alleen) tussen je oren zit maar te maken heeft met de juiste ademhaling en biochemie van het lichaam.

Wanneer de hersenen te weinig zuurstof krijgen kan dit angstklachten veroorzaken. De methode zorgt ervoor dat de ademhalingen per minuut verminderen en er zo meer koolzuur in het lichaam blijft.

Praat erover

Een hyperventilatie aanval stoppen en voorkomen doe je ook door te praten over angsten. Praat eens met een bedrijfsarts, psychotherapeut en / of levenscoach. Wellicht kun je je leven anders indelen, bijvoorbeeld (tijdelijk) met minder uren en een minder grote verantwoordelijkheid en werkdruk.

Vaak ligt de gevoeligheid voor stress echter met name aan de manier waarop je met stress omgaat. Het is ook niet de bedoeling om dingen te gaan vermijden die je leuk vindt. Deel je angst met mensen die je vertrouwt binnen je familie, vrienden en directe collega's.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Gezonde leefstijl

Je kunt meer rustmomenten inbouwen in je leven en letten op voldoende nachtrust en voldoende beweging. Ook buitenlucht, zonlicht en natuur zijn goed voor je welzijn. Zoek activiteiten waar je van geniet en die niet prestatiegericht zijn.

Werk aan de tevredenheid in je relaties en vriendschappen. Leer vaker nee te zeggen. Verwerk je teleurstellingen, klein en groot; neem er de tijd voor. Let ook op je voeding: eet minder suikers en minder eventueel met koffie.

Raadpleeg je huisarts bij medicatie

Medicatie

Homeopathische medicijnen kunnen op een natuurlijke manier zorgen voor vermindering van stress en een goede nachtrust geven. Zware medicijnen zoals antidepressiva en oxazepam wil je natuurlijk liever vermijden indien mogelijk. Bespreek de mogelijke opties met je huisarts.

Gevolgen hyperventilatie op je lichaam

Een hyperventilatie aanval levert in eerste instantie geen blijvende schade op aan je lichaam. Wel kun je buiten bewustzijn raken en tijdelijk opgenomen worden.

Langdurige stress is echter destructief voor je lichaam. Je ademt teveel koolzuur uit en je raakt hier dus teveel van kwijt. Langdurige stress kan leiden tot klachten als:

  • Slapeloosheid
  • Rug- en nekklachten
  • Chronische hoofdpijn
  • Darm- en maagstoornissen
  • Bijnieruitputting
  • Ontstekingen en infecties door aangetast immuunsysteem
  • Droge mond en tandvleesproblemen
  • Stemmingswisselingen en depressie
  • Cognitieve stoornissen, zoals moeite met concentratie en geheugen
  • Hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol
  • Verstoorde stofwisseling
  • gewichtstoename of juist gewichtsafname

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Duizeligheid en hoofdpijn, 12 oorzaken

Duizeligheid en hoofdpijn, de 12 meest voorkomende oorzaken

Duizeligheid en hoofdpijn zijn enorm vervelend. Het brengt je letterlijk en figuurlijk uit balans. Het komt redelijk vaa...

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem is een vervelende kwaal, zeker omdat het niet altijd (alleen) met mondhygiëne te maken heeft maar anderen d...

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress is dé 'ziekte' van de 21e eeuw. Iedereen schijnt er last van te hebben. Maar ergens lijken we het ook zelf in sta...

Migraine aanval stoppen & voorkomen

Migraine aanval stoppen & voorkomen

Heb je weleens een migraine aanval gehad? Of heb je regelmatig last van migraine aanvallen? Dan hoef ik je niet uit te l...

Astma symptomen

Astma, de oorzaken en symptomen op een rij

Wil je astma symptomen leren herkennen? Lees dan verder... Heb je een vermoeden dat je klachten gerelateerd zijn aan as...

De Wim Hof methode

De Wim Hof Methode, meer energie en sneller afvallen?

Ooit werd hij uitgemaakt voor gekkie. Uiteindelijk blijkt hij de grondlegger te zijn van een methode die nu wereldwijd w...

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen, alles wat je moet weten

Je ademt vaak zonder erbij na te denken. Je wordt er vaak pas bewust van wanneer je je verslikt, zingt, onder water zwem...

Lees wat je gemist hebt

14299 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'