Heb je weleens een migraine aanval gehad? Of heb je regelmatig last van migraine aanvallen?
Dan hoef ik je niet uit te leggen dat dit echt geen pretje is. Je bent gelijk uit de running voor een paar uur.
Ik zat een keer met mijn toenmalige vriend in de auto op weg naar een feestje.
Het was al donker en de verkeerslichten en straatlantaarns schenen fel door de voorruit.
Plotseling kreeg hij last van heftige steken. Het werd steeds erger en autorijden was niet meer verantwoord.
We zijn bij vrienden onderweg gestopt en daar is hij een paar uur in een donkere, rustige ruimte gaan liggen tot het weer wat beter ging.
Dit artikel is bedoeld voor mensen die kampen met migraine en mensen die meer willen weten over dit onderwerp. Zo kun je je partner, zus of vriendin ondersteunen als de migraine de kop opsteekt.
We bespreken de oorzaken, symptomen en behandeling van een migraine aanval.
Wat is migraine?
Migraine is een chronische aandoening aan het 'neurovasculair systeem' (hersenen, zenuwstelsel en hart- en vaatstelsel). Wanneer zenuwcellen een prikkeling geven, gaan de bloedvaten die eerst vernauwd waren, zich nu plotseling verwijden.
Dit zorgt voor een kloppende hoofdpijn. Het woord migraine betekent letterlijk 'halve schedel'. Dat komt omdat de pijn vaak aan één kant van het hoofd wordt gevoeld.
Ongeveer 11% van de Nederlandse bevolking (meer dan 3 miljoen mensen) heeft regelmatig last van een migraine aanval; zo'n twee keer per maand. Dit aantal is hoger dan in andere Europese landen.
Tussen je 25e en 55e levensjaar komen migraineaanvallen het meeste voor. Vrouwen hebben twee keer zoveel last van migraine dan mannen.
Pas vanaf 1995 is migraine langzaam erkend als serieuze aandoening. Daarvoor werd het vaak afgedaan als psychisch.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft migraine nu zelfs op de zevende plaats gezet in de lijst met aandoeningen die de meeste handicap met zich meebrengen op het fysieke en mentale vlak.
Dat betekent dus dat de impact op het leven van iemand met migraine enorm groot is. Het is meer dan alleen de hoofdpijn. Het zijn ook vele andere fysieke klachten plus de weerstand om sociaal actief te blijven uit angst voor een aanval.
Wat zijn de oorzaken van migraine?
Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van migraine. Migraine is erfelijk. Tot 50% is de aandoening genetisch bepaald.
Men denkt dat de oorzaak o.a. gezocht kan worden in de bloedvaten die vernauwen en weer verwijden, evenals de zuurstoftoevoer in de bloedvaten en naar de hersenen.
De energievoorziening in de hersenen zou tevens verstoord zijn.
Factoren die een migraine aanval kunnen triggeren
Hormonale veranderingen zoals de menstruatie, een zwangerschap of de overgang kunnen directe aanleiding geven voor een migraine aanval. Ook zou emotionele stress een trigger kunnen zijn.
Lichamelijke inspanning, vermoeidheid en/of te weinig vochtopname spelen ook een rol, evenals bepaalde geuren en voedsel-intolerantie, zoals voor chocolade of wijn.
Migraine aanvallen kunnen ook na een zware werkweek optreden, op het moment dat er rust wordt genomen. Fel licht en/of hard geluid triggert de migraine eveneens.
Wat zijn de symptomen van een migraine aanval?
Migraine kan zomaar ineens opkomen. Het heeft een onvoorspelbaar karakter. Niet elke aanval is hetzelfde. De pijn kan verschillen in plek in het hoofd. Vaak krijg je last van misselijkheid en overgeven, en ben je overgevoelig voor geuren.
Ook wordt de pijn erger als je je fysiek inspant of als je je bukt. Overige klachten zijn bijvoorbeeld concentratieverlies en een droge mond.
Vooraf aan een aanval kan het zijn dat je veel trek krijgt in voeding die snelle energie geeft en ook dat je last kunt hebben van stemmingswisselingen.
Tintelingen, een slap gevoel of moeite met spreken kunnen ook signalen zijn voor een aanval. Evenals zweten, agressie of nervositeit, duizeligheid en darmstoornissen.
Een migraine aanval kan tussen de 4 uur en 3 dagen duren.
Migraine aura
Een deel van de migraine patiënten heeft last van een zogenaamd 'visueel aura'. Dit betekent dat het zicht verandert. Je zicht is troebel, je ziet lichtflitsen of je ziet een flikkerscotoom in je gezichtsveld; een soort trillende of gekleurde blinde vlek.
Bij aura-verschijnselen ontstaat er een verhoogde mate van hersenactiviteit. Vervolgens wordt deze activiteit weer grotendeels lam gelegd. Vooral bij oudere patiënten komt dit voor. Meestal trekt het na een uur weer weg.
Behandeling
Veel patiënten zijn er zich in eerste instantie niet bewust van dat ze aan migraine lijden. Ze komen vaak met meerdere klachten bij de huisarts. Hoofdpijn wordt over het algemeen gezien als iets wat je met een ibuprofen kunt behandelen en door voldoende rust te nemen.
Het is dus raadzaam om duidelijk de klachten te verwoorden en een arts voor je te hebben die de klachten serieus neemt.
Er zijn sinds 2000 specifieke medicijnen beschikbaar voor migraine. Door voortdurend onderzoek is deze lijst van medicijnen aan verandering onderhevig. Geneesmiddelen uit de groep 'triptanen' worden over het algemeen veel voorgeschreven.
Medicijnen tegen migraine kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Een opvallende bijwerking is bijvoorbeeld... hoofdpijn.
Vermijd teveel stress en beweeg voldoende. Te lang slapen helpt niet tegen migraine aanvallen. Extreme warmte of kou is niet aan te raden bij migraine-patiënten.
Je kunt jouw anticonceptie ook eens goed onder de loep nemen. Sommige anticonceptie zorgt ervoor dat de klachten verminderen, anderen verergeren de klachten.
Veel patiënten hebben ook baat bij alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur, elektro-stimulatie / bioresonantie-therapie en homeopathie. Je kunt ook denken aan kinesiologie (in balans brengen van spierspanningen), chiropractie, osteopathie en jin shin jyutsu (energiebanen vrijmaken).
Voeding & migraine
Wat betreft de voeding is het belangrijk om regelmatig te eten (verspreid over de dag) en veel te drinken. Eet veel groenten, fruit en goede vetten. Deze werken ontstekingsremmend.
Voedingssupplementen als vitamine B en Magnesium zijn bewezen goed te werken tegen hoofdpijn. Bepaalde stoffen zijn interessant om in de gaten te houden. Deze staan erom bekend migraine te kunnen triggeren:
- Smaakversterkers zoals E600. Deze zitten vaak in chinees eten, kant en klaarmaaltijden en sauzen. Überhaupt zijn kleur-geur- en smaakstoffen niet aan te raden.
- De kunstmatige zoetstof aspartaam.
- Snelle suikers (wit brood, witte pasta, snoep).
- Koffie, zwarte thee en alcohol.
- Dierlijke vetten en - eiwitten.
- Sulfiet-houdend voedsel zoals wijn, ui, prei en knoflook.
- Nitraat-houdend voedsel zoals bleekselderij, andijvie, spinazie, sla, venkel, spitskool, Chinese kool en rode bieten.
- Citrusvruchten
Let op: bovenstaande voeding heeft niet bij iedereen een verkeerde uitwerking. Het verschilt per persoon.