Migraine aanval stoppen & voorkomen

Migraine aanval stoppen & voorkomen

Heb je weleens een migraine aanval gehad? Of heb je regelmatig last van migraine aanvallen?

Dan hoef ik je niet uit te leggen dat dit echt geen pretje is. Je bent gelijk uit de running voor een paar uur.

Ik zat een keer met mijn toenmalige vriend in de auto op weg naar een feestje.

Het was al donker en de verkeerslichten en straatlantaarns schenen fel door de voorruit.

Plotseling kreeg hij last van heftige steken. Het werd steeds erger en autorijden was niet meer verantwoord.

We zijn bij vrienden onderweg gestopt en daar is hij een paar uur in een donkere, rustige ruimte gaan liggen tot het weer wat beter ging.

Dit artikel is bedoeld voor mensen die kampen met migraine en mensen die meer willen weten over dit onderwerp. Zo kun je je partner, zus of vriendin ondersteunen als de migraine de kop opsteekt.

We bespreken de oorzaken, symptomen en behandeling van een migraine aanval.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Wat is migraine?

Migraine is een chronische aandoening aan het 'neurovasculair systeem' (hersenen, zenuwstelsel en hart- en vaatstelsel). Wanneer zenuwcellen een prikkeling geven, gaan de bloedvaten die eerst vernauwd waren, zich nu plotseling verwijden.

Dit zorgt voor een kloppende hoofdpijn. Het woord migraine betekent letterlijk 'halve schedel'. Dat komt omdat de pijn vaak aan één kant van het hoofd wordt gevoeld.

Ongeveer 11% van de Nederlandse bevolking (meer dan 3 miljoen mensen) heeft regelmatig last van een migraine aanval; zo'n twee keer per maand. Dit aantal is hoger dan in andere Europese landen.

Tussen je 25e en 55e levensjaar komen migraineaanvallen het meeste voor. Vrouwen hebben twee keer zoveel last van migraine dan mannen.

Pas vanaf 1995 is migraine langzaam erkend als serieuze aandoening. Daarvoor werd het vaak afgedaan als psychisch.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft migraine nu zelfs op de zevende plaats gezet in de lijst met aandoeningen die de meeste handicap met zich meebrengen op het fysieke en mentale vlak.

Dat betekent dus dat de impact op het leven van iemand met migraine enorm groot is. Het is meer dan alleen de hoofdpijn. Het zijn ook vele andere fysieke klachten plus de weerstand om sociaal actief te blijven uit angst voor een aanval.

Wat zijn de oorzaken van migraine?

Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van migraine. Migraine is erfelijk. Tot 50% is de aandoening genetisch bepaald.

Men denkt dat de oorzaak o.a. gezocht kan worden in de bloedvaten die vernauwen en weer verwijden, evenals de zuurstoftoevoer in de bloedvaten en naar de hersenen.

De energievoorziening in de hersenen zou tevens verstoord zijn.

Factoren die een migraine aanval kunnen triggeren

Hormonale veranderingen zoals de menstruatie, een zwangerschap of de overgang kunnen directe aanleiding geven voor een migraine aanval. Ook zou emotionele stress een trigger kunnen zijn.

Lichamelijke inspanning, vermoeidheid en/of te weinig vochtopname spelen ook een rol, evenals bepaalde geuren en voedsel-intolerantie, zoals voor chocolade of wijn.

Migraine aanvallen kunnen ook na een zware werkweek optreden, op het moment dat er rust wordt genomen. Fel licht en/of hard geluid triggert de migraine eveneens.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Wat zijn de symptomen van een migraine aanval?

Migraine kan zomaar ineens opkomen. Het heeft een onvoorspelbaar karakter. Niet elke aanval is hetzelfde. De pijn kan verschillen in plek in het hoofd. Vaak krijg je last van misselijkheid en overgeven, en ben je overgevoelig voor geuren.

Ook wordt de pijn erger als je je fysiek inspant of als je je bukt. Overige klachten zijn bijvoorbeeld concentratieverlies en een droge mond.

Vooraf aan een aanval kan het zijn dat je veel trek krijgt in voeding die snelle energie geeft en ook dat je last kunt hebben van stemmingswisselingen.

Tintelingen, een slap gevoel of moeite met spreken kunnen ook signalen zijn voor een aanval. Evenals zweten, agressie of nervositeit, duizeligheid en darmstoornissen.

Een migraine aanval kan tussen de 4 uur en 3 dagen duren.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Migraine aura

Een deel van de migraine patiënten heeft last van een zogenaamd 'visueel aura'. Dit betekent dat het zicht verandert. Je zicht is troebel, je ziet lichtflitsen of je ziet een flikkerscotoom in je gezichtsveld; een soort trillende of gekleurde blinde vlek.

Bij aura-verschijnselen ontstaat er een verhoogde mate van hersenactiviteit. Vervolgens wordt deze activiteit weer grotendeels lam gelegd. Vooral bij oudere patiënten komt dit voor. Meestal trekt het na een uur weer weg.

Behandeling

Veel patiënten zijn er zich in eerste instantie niet bewust van dat ze aan migraine lijden. Ze komen vaak met meerdere klachten bij de huisarts. Hoofdpijn wordt over het algemeen gezien als iets wat je met een ibuprofen kunt behandelen en door voldoende rust te nemen.

Het is dus raadzaam om duidelijk de klachten te verwoorden en een arts voor je te hebben die de klachten serieus neemt.

Er zijn sinds 2000 specifieke medicijnen beschikbaar voor migraine. Door voortdurend onderzoek is deze lijst van medicijnen aan verandering onderhevig. Geneesmiddelen uit de groep 'triptanen' worden over het algemeen veel voorgeschreven.

Medicijnen tegen migraine kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Een opvallende bijwerking is bijvoorbeeld... hoofdpijn.

Vermijd teveel stress en beweeg voldoende. Te lang slapen helpt niet tegen migraine aanvallen. Extreme warmte of kou is niet aan te raden bij migraine-patiënten.

Je kunt jouw anticonceptie ook eens goed onder de loep nemen. Sommige anticonceptie zorgt ervoor dat de klachten verminderen, anderen verergeren de klachten.

Veel patiënten hebben ook baat bij alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur, elektro-stimulatie / bioresonantie-therapie en homeopathie. Je kunt ook denken aan kinesiologie (in balans brengen van spierspanningen), chiropractie, osteopathie en jin shin jyutsu (energiebanen vrijmaken).

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Voeding & migraine

Wat betreft de voeding is het belangrijk om regelmatig te eten (verspreid over de dag) en veel te drinken. Eet veel groenten, fruit en goede vetten. Deze werken ontstekingsremmend.

Voedingssupplementen als vitamine B en Magnesium zijn bewezen goed te werken tegen hoofdpijn. Bepaalde stoffen zijn interessant om in de gaten te houden. Deze staan erom bekend migraine te kunnen triggeren:

  • Smaakversterkers zoals E600. Deze zitten vaak in chinees eten, kant en klaarmaaltijden en sauzen. Überhaupt zijn kleur-geur- en smaakstoffen niet aan te raden.
  • De kunstmatige zoetstof aspartaam.
  • Snelle suikers (wit brood, witte pasta, snoep).
  • Koffie, zwarte thee en alcohol.
  • Dierlijke vetten en - eiwitten.
  • Sulfiet-houdend voedsel zoals wijn, ui, prei en knoflook.
  • Nitraat-houdend voedsel zoals bleekselderij, andijvie, spinazie, sla, venkel, spitskool, Chinese kool en rode bieten.
  • Citrusvruchten

Let op: bovenstaande voeding heeft niet bij iedereen een verkeerde uitwerking. Het verschilt per persoon.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Duizeligheid en hoofdpijn, 12 oorzaken

Duizeligheid en hoofdpijn, de 12 meest voorkomende oorzaken

Duizeligheid en hoofdpijn zijn enorm vervelend. Het brengt je letterlijk en figuurlijk uit balans. Het komt redelijk vaa...

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress is dé 'ziekte' van de 21e eeuw. Iedereen schijnt er last van te hebben. Maar ergens lijken we het ook zelf in sta...

Verschillende soorten hoofdpijn

Verschillende soorten hoofdpijn

Hoofdpijn is een veel voorkomende pijn. Bijna 3,5 miljoen Nederlanders hebben te maken met ernstige, vaak chronische vor...

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Dit soort hoofdpijn komt niet in eerste instantie door st...

Clusterhoofdpijn: oorzaken, symptomen en behandelen

Clusterhoofdpijn: oorzaken, symptomen en behandelen

Clusterhoofdpijn is een zeldzame vorm van hoofdpijn. Ondanks dat 'slechts' ongeveer 1 op de 1000 mensen te maken krijgt ...

Rode wijn gezond

De Belangrijkste Voordelen en Nadelen van Rode wijn

De afgelopen jaren zijn er veel positieve berichten naar buiten gebracht over de mogelijke gezondheidsvoordelen van rode...

Hyperventilatie aanval stoppen

Hyperventilatie aanval stoppen

Een hyperventilatie aanval hebben is een angstige gebeurtenis. Het overkomt veel mensen. Zo'n 400.000 mensen leiden zelf...

Lees wat je gemist hebt

13745 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'