Medische experts, voedingswetenschappers en bezorgde consumenten roepen het nog te vormen nieuwe kabinet alvast dringend op om met regelgeving het aanbod van ons eten en drinken gezonder te maken.
Tijd voor gezonde voeding
De schappen in de supermarkt staan vol met ongezond eten en drinken, zo stellen de initiatiefnemers. Veel alledaagse bewerkte producten, zoals sauzen, soepen, vleeswaren, voldoen niet aan de Schijf van Vijf. Ze zitten – vaak zonder dat mensen het doorhebben – vol suiker, zout en of ongezond vet.
Als consument kun je bijna niet om de ongezonde producten in de schappen heen omdat het er zo veel zijn en omdat er zoveel reclame voor wordt gemaakt. En ongezond eten en drinken maakt mensen ziek.
Team Gezonde Voeding Nu
De initiatiefnemers noemen zichzelf “Team Gezonde Voeding Nu”. Ze willen regelgeving die fabrikanten verplicht de hoeveelheid suiker, zout en ongezonde vetten in bewerkte producten omlaag te brengen, zodat mensen hier dagelijks minder van binnenkrijgen. Op dit moment zorgt de voedselomgeving er volgens hen voor dat vrijwel niemand volledig gezond eet en drinkt. Nederland telt zo'n 350.000 kinderen die (veel) te zwaar zijn.
Ongezonde voeding zorgt daarnaast ook jaarlijks voor 6 miljard euro aan zorgkosten. Als het nieuwe kabinet de voedselomgeving per direct gezonder maakt, kan volgens de initiatiefnemers ieder kind een gezond voedingspatroon ontwikkelen. Daardoor groeit een generatie op die later gezonder zal zijn. Het team heeft een petitie opgesteld, die iedereen tot en met 14 juni kan ondertekenen. Op 15 juni wordt de petitie aan de Tweede Kamer aangeboden.
Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie
De petitie wordt ondersteund door onder meer de Maag Lever Darm Stichting, de Hartstichting, het Diabetes Fonds en de Nierstichting. Deze gezondheidsfondsen hebben zich verenigd in de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie. Zij stellen dat ongezonde voeding na roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak is, met bijna 13.000 doden per jaar. Daarom vinden zij dat een nieuw kabinet prioriteit moet geven aan gezonde voeding.