Door de coronapandemie is 22 procent van de Nederlanders gezonder gaan eten. Dat blijkt uit een studie van Wageningen University & Research. Aan de andere kant is 12 procent juist ongezonder gaan eten.
Vooral jongeren gingen ongezonder eten
Het merendeel van de mensen is niet anders gaan eten of drinken tijdens de coronacrisis. Maar sommige groepen zijn wel meer groente en fruit gaan consumeren en juist minder snacks en alcohol. Ook worden er tijdens de coronacrisis meer biologische en lokale seizoensproducten gekocht en wordt er minder voedsel weggegooid. Tegelijkertijd zijn er ook groepen die juist meer snacks zijn gaan eten en meer alcohol drinken.
Opvallend: de verschuivingen – positief en negatief – zijn vooral zichtbaar bij jongeren, mensen met overgewicht en mensen met een slechte mentale gezondheid. Bij ouderen is dit veel minder het geval.
Weerstand verbeteren
Volgens de onderzoekers komen verschuivingen in eetgedrag op deze schaal eigenlijk nooit voor. Ze denken dat sommige mensen door de pandemie gemotiveerd zijn geraakt om gezonder te gaan eten. Bijvoorbeeld om hun weerstand te verbeteren door af te vallen.
Doordat mensen meer thuis zijn, hebben ze ook meer mogelijkheden om bijvoorbeeld langer in de keuken te staan. Het lijkt erop dat vooral mensen die de coronacrisis beter weten te accepteren, gezonder zijn gaan eten. Tegelijkertijd blijken kwetsbare groepen minder weerbaar en kunnen stress, angst en verveling ongezond eten juist stimuleren.