Smaaklessen: een kok in de klas

Professionele koks, waaronder tv-kok Sandra Ysbrandy, hebben onlangs kooklessen verzorgd op in totaal 60 basisscholen. Kinderen leerden zo meer over smaak en koken.

kooklessen kinderen

Kooklessen op basisscholen

De koks werkten allen vrijwillig mee. Door samen met kinderen te koken leren kinderen niet alleen over smaak en eten, maar ook vaardigheden als het schatten van hoeveelheden, plannen en rekenen met breuken.

Projectleider Marlies Willemsen-Regelink van Wageningen University & Research: ‘Bij het koken komt van alles samen. Je proeft, je leert hoe je een wortel of een radijs raspt én hoe je daarmee iets lekkers kan maken. Terwijl de kinderen aan het koken zijn, worden ze ook nieuwsgierig naar hoe een radijs groeit.’

Wist je dat...

...uit onderzoek blijkt dat 51% van de kinderen (tussen 4-12) vijf dagen per week voldoende fruit eet? 

Smaaklessen

Kok in de Klas is onderdeel van het lesprogramma Smaaklessen. Smaaklessen is een effectief lesprogramma over eten en smaak voor kinderen op de basisschool. Met Smaaklessen wordt de nieuwsgierigheid en interesse van kinderen naar gezond en duurzaam eten opgewekt.

Het beleven van voedsel staat in de lessen centraal. Weten waar het eten vandaan komt, helpt om bewuste, gezonde keuzes te maken. Uit verschillende onderzoeken is gebleken, dat voedingseducatie effectiever is wanneer gebruik wordt gemaakt van ervaringsgerichte lesmethoden en activiteiten.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

vezels eten, lijken minder kans op complicaties te hebben na een operatie voor dikkedarmkanker

Vezels gunstig bij operatie voor dikkedarmkanker

Mensen die meer vezels eten, lijken minder kans op complicaties te hebben na een operatie voor dikkedarmkanker. Dat blij...