Trainingsprogramma beter dan operatie bij pijn op de borst?

Is een verandering van leefstijl voldoende om van pijn op de borst af te komen? Dat wordt nu onderzocht in 10 ziekenhuizen. 

hartaandoeningen

Hartrevalidatie

Aanleiding voor het onderzoek is een grote recente literatuurstudie. Hierin vergeleken de onderzoekers de gegevens van ruim 18.000 patiënten met chronische pijn op de borst (ook wel hartkramp of angina pectoris genoemd).

Dat onderzoek toont sterke aanwijzingen dat een trainingsprogramma zorgt voor een lager risico op sterfte, ziekenhuisopnames en andere aandoeningen, vergeleken met een dotterbehandeling of bypassoperatie. 

Reden voor onderzoekers van Radboudumc in Nijmegen en Máxima MC in Eindhoven om een grootschalige studie te starten. Hierin worden de effecten van leefstijlaanpassingen en operaties voor het eerst direct met elkaar vergeleken.

PRO-FIT

Het zogenoemde PRO-FIT-onderzoek wordt uitgevoerd bij 200 patiënten met chronische pijn op de borst in 10 ziekenhuizen. Gekeken wordt of een leefstijlprogramma na een jaar tot minstens even goede of zelfs betere resultaten leidt dan een dotterbehandeling of bypassoperatie.

Het leefstijlprogramma bestaat onder andere uit voedingscoaching en een intensief trainingsprogramma bij een fysiotherapeut, gevolgd door begeleiding op afstand met behulp van een app en een activity tracker. Deze studie moet antwoord geven op de vraag of leefstijl alleen genoeg kan zijn om van klachten van (ernstige) aderverkalking af te komen.

Als de resultaten positief zijn, betekent dit een wetenschappelijke doorbraak. De huidige zorg voor deze patiënten kan dan worden vervangen door een goedkopere behandeling.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

Uit onderzoek blijkt dat een plantaardig voedingspatroon goed kan zijn voor je hart? In rood vlees en bewerkte dierlijke producten zit vaak veel verzadigde vetten. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
leefstijl hartproblemen

Cultuuromslag nodig

Het onderzoek moet ook antwoord geven op de vraag hoe zo’n leefstijlbehandeling in de praktijk kan worden ingezet. Volgens de onderzoekers is hiervoor namelijk een verandering nodig bij zowel patiënten als cardiologen.

Beide groepen moeten wennen aan het idee dat het aanpassen van je leefstijl onder begeleiding van zorgverleners een goede of zelfs betere behandeling is. 

Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken, werken de onderzoekers daarom samen met Chronisch ZorgNet. Dit is een landelijk dekkend netwerk van eerstelijns fysio- en oefentherapeuten gespecialiseerd in bewegen en leefstijl, patiëntenbelangenorganisatie Harteraad en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

...er in Nederland zijn 1,5 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte

Pijn op de borst 

Chronische pijn op de borst wordt meestal veroorzaakt door een lokale vernauwing in een of meerdere kransslagaders. Zo’n 450.000 Nederlanders kampen met deze hartkramp. Door die vernauwing krijgt het hart te weinig bloed, waardoor de klachten van pijn op de borst kunnen ontstaan.

Deze klachten ontstaan vooral wanneer het hart meer zuurstof nodig heeft, bijvoorbeeld bij inspanning. De symptomen hebben vaak een grote impact op het dagelijks functioneren van de patiënt. Ook al worden deze patiënten goed gecontroleerd en behandeld: ze lopen altijd nog een risico op ernstiger hartfalen.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Pijn in onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in onderin de buik (lage buikpijn) is een veel voorkomende pijn. De buikpijn kan zeurend, stekend, brandend, bonzen...

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder komt veel voor. Het gaat dan met name over pijn rond het schoudergewricht. Dit is een complex gewric...

Pijn in knie: oorzaken & behandelen van kniepijn

Pijn in je knie, de meest voorkomende oorzaken en behandeling

Pijn in je knie? Kniepijn komt eg vaak voor. Als je je dagelijkse handelingen doet worden je knieën al constant gebruikt...

Pijnlijke, gevoelige borsten: oorzaken + tips

Pijnlijke en gevoelige borsten, mogelijke oorzaken & behandeltips

Ben je benieuwd waarom je soms last hebt van pijnlijke, gevoelige borsten? In dit artikel gaan wij op zoek naar de oorza...

Hartkramp (angina pectoris)

Hartkramp (angina pectoris) oorzaken en behandeling

Heb je last van hartkramp, oftewel pijn op de borst? Dan weet je hoe beangstigend dit kan aanvoelen. De onzekerheid over...

Pijn in de zij oorzaken en behandeling

Pijn in de zij - rechts of links: oorzaken en behandeling

Pijn in de zij is een veelgehoorde klacht. Beide zijden van je lichaam worden 'flanken' genoemd en daarom wordt pijn in ...

Lees wat je gemist hebt

13302 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'