Trainingsprogramm­a beter dan operatie bij pijn op de borst?

Is een verandering van leefstijl voldoende om van pijn op de borst af te komen? Dat wordt nu onderzocht in 10 ziekenhuizen. 

hartaandoeningen

Hartrevalidatie

Aanleiding voor het onderzoek is een grote recente literatuurstudie. Hierin vergeleken de onderzoekers de gegevens van ruim 18.000 patiënten met chronische pijn op de borst (ook wel hartkramp of angina pectoris genoemd).

Dat onderzoek toont sterke aanwijzingen dat een trainingsprogramma zorgt voor een lager risico op sterfte, ziekenhuisopnames en andere aandoeningen, vergeleken met een dotterbehandeling of bypassoperatie. 

Reden voor onderzoekers van Radboudumc in Nijmegen en Máxima MC in Eindhoven om een grootschalige studie te starten. Hierin worden de effecten van leefstijlaanpassingen en operaties voor het eerst direct met elkaar vergeleken.

PRO-FIT

Het zogenoemde PRO-FIT-onderzoek wordt uitgevoerd bij 200 patiënten met chronische pijn op de borst in 10 ziekenhuizen. Gekeken wordt of een leefstijlprogramma na een jaar tot minstens even goede of zelfs betere resultaten leidt dan een dotterbehandeling of bypassoperatie.

Het leefstijlprogramma bestaat onder andere uit voedingscoaching en een intensief trainingsprogramma bij een fysiotherapeut, gevolgd door begeleiding op afstand met behulp van een app en een activity tracker. Deze studie moet antwoord geven op de vraag of leefstijl alleen genoeg kan zijn om van klachten van (ernstige) aderverkalking af te komen.

Als de resultaten positief zijn, betekent dit een wetenschappelijke doorbraak. De huidige zorg voor deze patiënten kan dan worden vervangen door een goedkopere behandeling.

Wist je dat...

Uit onderzoek blijkt dat een plantaardig voedingspatroon goed kan zijn voor je hart? In rood vlees en bewerkte dierlijke producten zit vaak veel verzadigde vetten. 

leefstijl hartproblemen

Cultuuromslag nodig

Het onderzoek moet ook antwoord geven op de vraag hoe zo’n leefstijlbehandeling in de praktijk kan worden ingezet. Volgens de onderzoekers is hiervoor namelijk een verandering nodig bij zowel patiënten als cardiologen.

Beide groepen moeten wennen aan het idee dat het aanpassen van je leefstijl onder begeleiding van zorgverleners een goede of zelfs betere behandeling is. 

Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken, werken de onderzoekers daarom samen met Chronisch ZorgNet. Dit is een landelijk dekkend netwerk van eerstelijns fysio- en oefentherapeuten gespecialiseerd in bewegen en leefstijl, patiëntenbelangenorganisatie Harteraad en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.

Wist je dat...

...er in Nederland zijn 1,5 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte

Pijn op de borst 

Chronische pijn op de borst wordt meestal veroorzaakt door een lokale vernauwing in een of meerdere kransslagaders. Zo’n 450.000 Nederlanders kampen met deze hartkramp. Door die vernauwing krijgt het hart te weinig bloed, waardoor de klachten van pijn op de borst kunnen ontstaan.

Deze klachten ontstaan vooral wanneer het hart meer zuurstof nodig heeft, bijvoorbeeld bij inspanning. De symptomen hebben vaak een grote impact op het dagelijks functioneren van de patiënt. Ook al worden deze patiënten goed gecontroleerd en behandeld: ze lopen altijd nog een risico op ernstiger hartfalen.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Operatie Obesitas: nieuwe tv-serie met willie wartaal

“Operatie Obesitas”: nieuwe tv-serie

Op 8 september start de 4-delige tv-serie “Operatie Obesitas”. Hierin worden  verschillende mensen gevolgd in het proces...

Gezondeten.nl | Voor de operatie al werken aan herstel

Voor de operatie al werken aan herstel

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede gaat onderzoeken of mensen sneller herstellen van een knie- of heupoperatie als ze van...

vezels eten, lijken minder kans op complicaties te hebben na een operatie voor dikkedarmkanker

Vezels gunstig bij operatie voor dikkedarmkanker

Mensen die meer vezels eten, lijken minder kans op complicaties te hebben na een operatie voor dikkedarmkanker. Dat blij...

radboudumc-sneller-herstel-door-fit-te-worden-voor-operatie

Sneller herstel door fit te worden voor operatie

Hoe fitter je een operatie in gaat, hoe fitter je er weer uit komt. Dat is het idee achter het programma Fit4Surgery. Di...

Lipoedeem is onbekend en onbegrepen

Lipoedeem: onbekend en onbegrepen

Bij lipoedeem is sprake van een disproportionele toename van vet in de benen, heupen en/of armen. Het wordt vaak verward...

Toon meer (211)