Bijna 90 procent van de Nederlanders ervaart klachten die voortkomen uit stress, zoals vermoeidheid, insomina en prikkelbaarheid. Dit blijkt uit onderzoek onder meer dan 500 respondenten.
Veel mensen in Nederland ervaren stressklachten
Verschillen per leeftijd en geslacht
Iets meer vrouwen dan mannen geven in het onderzoek aan last van klachten te hebben vanwege stress, namelijk 93 procent van de vrouwen tegenover 87 procent van de mannen.
Opvallend is dat jongeren onder de 18 jaar minder stressklachten rapporten ten opzichte van andere leeftijdsgroepen.
Ook 65plussers ervaren minder stress, volgens het onderzoek. In het onderzoek was geen verschil te zien tussen mensen met en zonder kinderen.
Wist je dat...
...een hoge werkdruk een van de grootste redenen is voor stress onder Nederlander? Het wordt daarom gezien als beroepsziekte nummer een. Bijna drie miljoen Nederlanders hebben last van werk gerelateerde stress.
Meest voorkomende klachten
De meest voorkomende klachten bij stress zijn volgens het onderzoek vermoeidheid, prikkelbaarheid en slapeloosheid.
Ook heeft een groot deel van de ondervraagden bij stress last van hoofdpijn of nek- en schouderklachten.
Bij bijna 10 procent van de ondervraagden komen de klachten dagelijks voor en ruim een kwart heeft wekelijks klachten vanwege stress.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolProblemen als gevolg van stress
Carolien Hamming, directeur van CSR, het expertisecentrum voor stress en veerkracht, ziet een toename in het aantal Nederlanders met stressklachten.
Hamming legt uit: ‘Stress ontstaat door verschillende dingen: het gevoel dat je te veel moet doen, als je je onveilig voelt, of in gevaar bent.
Stress verminderen? Uit onderzoek blijkt dat het opzetten van muziek je helpt ontspannen tijdens stressvolle momenten.
Wat veel mensen niet weten, is dat je lichaam ook gestrest raakt door vermoeidheid. Dat ervaar je niet als stress, maar je merkt het doordat je sneller over de kook raakt als er iets tegen zit. Stress is een prachtig mechanisme, we kunnen er altijd een schepje bovenop doen, maar als je dit te vaak doet ga je dat merken’.
Op volle toeren
Een lichaam dat steeds maar in de actieve stand staat, is gestrester dan normaal. ‘Op den duur gaat je lichaam denken dat dat de “normale stand” is.
Hierdoor gaat je standaard toerental een beetje omhoog en kom je moeilijker tot rust’, legt Hamming uit.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
‘Ook dit kan je lichaam best een tijd volhouden. Maar krijg je er vervolgens nog problemen bij, dan trek je het niet meer en kan dit tot burn-out leiden’.
Stress niet alleen maar negatief
Stress is van zichzelf een positieve reactie: het stelt ons in staat om te gaan met de uitdagingen van iedere dag. Maar te veel stress is ongezond.
‘Stress heeft een reputatieprobleem’, weet Hamming. ‘Stress is een hartstikke mooi iets. Je moet alleen ook op z’n tijd je rust pakken, je lichaam heeft hersteltijd nodig.
Door erop te letten dat je voldoende herstelt, blijf je veerkrachtig kun je iedere dag nieuwe uitdagingen aan. Hoe het kan dat zoveel mensen tegenwoordig negatieve stress ervaren?
Het mechanisme stress is niet veranderd. Onze levens zijn wel veranderd door alle prikkels om ons heen.’ Hamming adviseert vaker korte pauzes nemen en weer leren te niksen op z’n tijd om tot optimale prestaties te komen.
Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek