Aangezichtspijn: oorzaken, symptomen en behandeling

Aangezichtspijn is een hele vervelende aandoening. Kiespijn of voorhoofdsholte-ontsteking zorgen voor pijn in je gezicht, maar bij de chronische variant is de oorzaak vaak moeilijk te achterhalen. Hierdoor kan de zoektocht naar een mogelijke behandeling lang duren. 

In dit artikel behandelen we de verschillende verschijningsvormen, oorzaken en behandelmethoden. 

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Bij aangezichtspijn heb je pijn aan je gelaat

Wat is aangezichtspijn?

Bij aangezichtspijn, ook wel prosopalgie genoemd,  heb je veel pijn in het (aan)gezicht, ook wel het gelaat genoemd. Bij aangezichtspijn bestaan er verschillende soorten pijn en zijn er verschillende oorzaken. Aangezichtspijn is geen hoofdpijn maar vertoont wel veel gelijkenissen met bepaalde soorten hoofdpijn als migraine en clusterhoofdpijn.

Tip

Mensen met aangezichtspijn stuiten vaak op onbegrip vanuit de omgeving. Het valt een beetje in de categorie whiplash, burn-out, fibromyalgie: er is niet duidelijk iets te zien en men oordeelt snel dat het maar aanstellerij is.

Zenuwen

Aangezichtspijn heeft veel te maken met je gezichtszenuwen. Er lopen twee zenuwen door je gezicht heen. De eerste is de aangezichtszenuw en de tweede de drielingzenuw. Beide lopen in vertakkingen over je gezicht. De drielingzenuw zorgt voor het gevoel in je gezicht en de mogelijkheid om te kauwen.

De aangezichtszenuw zorgt ervoor dat je gezicht kan bewegen (één tak gaat naar de linkerkant en één tak naar de rechterkant). Zo zorgt deze zenuw ervoor dat we gezichtsuitdrukkingen kunnen maken, zoals lachen en verbaasd kijken. Ook zorgt de aangezichtszenuw ervoor dat we de mond en ogen kunnen openen en sluiten. Het regelt tot slot de smaak doordat de zenuw doorloopt naar de tong.

Er zijn twee verschillende types chronische aangezichtspijn

Oorzaken van aangezichtspijn

Aangezichtspijn kan acuut zijn of chronisch. Bij acute aangezichtspijn komt de pijn plotseling op. Dit komt meestal voor na een neusholteontsteking of gebitsproblemen. Bij chronische aangezichtspijn houdt de pijn vaak langer aan en komt voortdurend terug.

Chronische aangezichtspijn bestaat ook weer uit twee verschillende soorten: typische en atypische aangezichtspijn. Overigens bestaan er ook veel tussenvormen.

Typische aangezichtspijn

Bij de typische (idiopathische) en meest voorkomende vorm van aangezichtspijn is er sprake van een beschadigde zenuw, of een bloedvat dat tegen de drielingzenuw aandrukt. In enkele gevallen is een (hersen)tumor de oorzaak van de pijn. Soms is de oorzaak ook onduidelijk. Bepaalde handelingen kunnen deze vorm triggeren, zoals tanden poetsen, eten, praten, scheren, het aanraken van de huid of koude wind.

De meest voorkomende vorm van typische aangezichtspijn is 'trigeminusneuralgie'. Deze vorm komt vooral bij vrouwen van boven de 40 jaar voor. Glossopharyngeus neuralgie is ook een vorm van typische aangezichtspijn en houdt vooral verband met klachten rond de keel, neus en oren. Je tong en amandelen kunnen ook veel zeer doen.

Atypische aangezichtspijn

Bij atypische (symptomatische) aangezichtspijn kan de oorzaak liggen bij de kaken: problemen of overbelasting van de kaak of de kauwspieren, of een kaak- of voorhoofdsholteontsteking. Na het trekken van een kies of bij regelmatig knarsetanden kan ook aangezichtspijn ontstaan. Ook een vaatafwijking of gordelroos (postherpetische neuralgie) kan de boosdoener zijn.

Atypische aangezichtspijn komt veel voor bij mensen met multiple sclerose. De vezels van je zenuwen zijn hierbij aangetast. Ook bij de hersenzenuwafwijking sarcoïdose kan aangezichtspijn een bijkomende klacht zijn.

Kauwgom kauwen kan een trigger zijn voor aangezichtspijn

Het aanraken van je gezicht op bepaalde 'trigger points' kan de pijn veroorzaken, evenals kauwen op voedsel of kauwgom, praten, slikken en stress. Soms sturen deze trigger points signalen naar een andere plek in het lichaam. Dit heet afgeleide pijn.

Je kan bijvoorbeeld buikpijn krijgen, terwijl het de zenuwen in je gezicht zijn waar de echte pijnbron zit. Dit kan soms leiden tot verkeerde diagnoses.

Symptomen van aangezichtspijn

Meestal voelt de patiënt pijn aan een kant van het gezicht, dus links of rechts. Bijvoorbeeld in het voorhoofd, in de neus, in de onderkaak of bij de mond. De pijn wordt vaak beschreven als 'elektrische stroomstoten', en een snijdende, bonzende pijn.

Bij de typische aangezichtspijn duurt de pijn een paar seconden tot een paar minuten, met tussenpozen van een half uur. Bij de atypische aangezichtspijn is er continue of enkele uren per dag sprake van zeurende pijn. Soms is de aangezichtspijn maanden of jaren weg en kan dan plotseling weer terugkeren.

Bij aangezichtspijn ontstaan vaak klachten als een zwetend voorhoofd, een gezwollen of hangend ooglid en rode, tranende ogen. Ook hebben patiënten soms last van een loopneus of verstopte neus.

Aangezichtspijn is lastig te diagnosticeren

Behandeling van aangezichtspijn

Aangezichtspijn is een aandoening die lastig te behandelen is. Het is een redelijk zeldzame ziekte en moeilijk te diagnosticeren.

Beschrijf altijd zo nauwkeurig mogelijk je klachten als je bij de huisarts zit. Houdt ook eerst voor jezelf bij wanneer de pijn opkomt, wat voor soort pijn het is en hoe lang de pijn aanhoudt. Plus de frequentie van de 'pijnaanvallen'.

Wist je dat...

... vroeger de aangezichtszenuw werd doorgesneden? Dit wordt nu niet meer gedaan, aangezien dan je hele gezicht gevoelloos en uitdrukkingsloos wordt.

Je wordt vaak door je huisarts doorverwezen naar een keel-, neus- en oogarts (KNO-arts), neuroloog of oogarts en die kan je verder behandelen indien er een oorzaak wordt gevonden op die gebieden. Bijvoorbeeld met een wortelkanaalbehandeling, een antibioticakuur of (ontspannings)therapie van de kaak. De behandeling is voor iedere vorm van aangezichtspijn anders.

Je krijgt vaak pijnstillers voorgeschreven, wisselend van sterkte. Carbamazepine is een middel wat ook bij epilepsie patiënten wordt voorgeschreven. Dit middel vermindert wel gelijk de gehele activiteit van de zenuwen, en zal dus o.a. ook algemene sufheid als bijwerking hebben.

P.E.A. is een pijnstillend supplement dat in combinatie met P.T.A. crème met ketamine wordt voorgeschreven. Ook kun je behandeld worden door een anesthesioloog. Deze zal de dunne vezels van bepaalde gezichtszenuwen met stroom beschadigen, zodat er minder pijnsignalen worden doorgegeven.

Een operatie is een grote stap, want deze is vrij complex. De aangezichtszenuw in de hersenen wordt daarbij behandeld zodat de pijnprikkels worden lamgelegd. Als alternatieve behandeling worden bijvoorbeeld acupunctuur en magnesiumolie ingezet om de zenuwpijn te verlichten.

Preventieve behandeling bestaat uit het voorkomen van het triggeren van de trigger points en jezelf beschermen tegen kou in het gezicht.

Tip

Er is in Nederland een vereniging voor hoofdpijnpatiënten en deze heeft een 'werkgroep aangezichtspijn'. Voor veel mensen is dit een enorme steun in de rug.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hoe herken je hooikoorts symptomen? Hooikoorts is een vervelende aandoening en één van de meest voorkomende allergieën. ...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Astma symptomen

Astma, de oorzaken en symptomen op een rij

Wil je astma symptomen leren herkennen? Lees dan verder... Heb je een vermoeden dat je klachten gerelateerd zijn aan as...

Chronische vermoeidheidssyndroom

Chronische vermoeidheidssynd­r­o­o­m

Het chronische vermoeidheidssyndroom is een zeer complexe aandoening die vaak ter discussie staat. Het bestaan van deze ...

Ziekte van Pfeiffer

Ziekte van Pfeiffer

Je hebt vast wel eens gehoord van "Ziekte van Pfeiffer". Deze chronische vermoeidheidssyndroom is zeer vervelend en...

Toon meer (257)