Iedereen heeft zijn eigen voorkeur als het gaat om drinken bij het eten. Waarom zou iemand wel of niet drinken bij de maaltijd?
Voordelen drinken bij maaltijd
Het drinken bij de maaltijd kun je doen om sneller een verzadigingsgevoel te hebben en het wordt daarom vaak als dieettip gebruikt. Drinken bij de maaltijd helpt ook voor het schoonspoelen van de mond of het neutraliseren van het smaakpalet. Wanneer men wijn drinkt bij het eten wordt de juiste wijn gebruikt om de smaak van de ingrediënten in de maaltijd te versterken. Het sneller vol raken van eten en drinken is ook een argument om eten en drinken gescheiden te houden.
Beïnvloedt drinken het verteringsproces?
Uit onderzoek is gebleken dat water (en andere laag calorische dranken) sneller door het maagdarmkanaal gaat, zeker in vergelijking met vast voedsel. De darmen moeten minder hard werken om de voedingsstoffen uit het voedsel te krijgen. Dit heeft echter geen effect op de rest van de darminhoud. Die moet namelijk nog wel het ''normale'' verteringsproces doorlopen, zodat het lichaam de voedingsstoffen kan opnemen.
Een deel van het water mengt zich ook met de voeding in de maag. Het eten neemt vocht op en zet een beetje uit. Hierdoor krijg de maag het sein dat de maag goed gevuld is. Zorgt drinken tijdens de maaltijd dan dat de maag sneller leeg is? Nee, doordat het eten vocht opneemt, is er slechts sprake van een versneld verzadigd gevoel.