Bij het volgen van het Montignac dieet is het de bedoeling dat je geen koolhydraten nuttigt in combinatie met vetten. Daarbij is het van belang dat je veel vezelrijk voedsel tot je neemt en geen gebruik maakt van snelle koolhydraten zoals te vinden in witbrood, witte rijst, suikers en aardappelen. Je hoeft bij het Montignac dieet geen calorieën te tellen.
Montignac dieet
Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding
Wat is het Montignac dieet precies?
Het Montignac dieet is een methode om af te vallen en op gewicht te blijven. Daarbij mag je een aantal voedingsstoffen zoals vetten en koolhydraten niet tegelijk eten in een maaltijd. Want volgens Montignac zou je juist dik worden door snelle koolhydraten en vetten tegelijk te nuttigen.
Je mag volgens Montignac veel groente, volkorenproducten, peulvruchten en fruit eten.
Hoe ziet het Montignac dieet eruit?
Bij het Montignac dieet mag je een bepaalde voedingscombinatie per maaltijd eten. De manier om af te vallen is volgens Montignac vrij eenvoudig.
De basis van dit dieet stelt dat je geen vetten mag combineren met (snelle) koolhydraten in dezelfde maaltijd. Er zijn gelukkig nog wel voldoende combinaties mogelijk.
- Eiwtten en (langzame) koolhydraten
- Vetten en eiwitten
- Voedingsvezels, vetten en eiwitten
- Voedingsvezels en (langzame) koolhydraten
Een maaltijd bij het dieet van Montignac wissel je de maaltijdencombinaties af. Op die manier krijg je gedurende de dag wel alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Tussen de verschillende maaltijden dien je minstens drie uur te wachten.
Volgens Montignac hoef je geen calorieën te tellen bij het dieet, dus je mag net zoveel eten als je zelf wilt mits het in het dieet past. Maar let op: teveel is ook niet goed.
"Ik ben slank want ik eet!" is een van de boeken waarmee Montignac mateloos populair is geworden. Iedereen wil natuurlijk wel afvallen en zichzelf niets tekort doen. Toch mag je niet alles eten. Snelle koolhydraten en verzadigde vetten dien je zoveel mogelijk te vermijden.
Nadelen van het Montignac dieet
Michel Montignac was een dieetgoeroe. Voedingsdeskundigen hebben zijn dieet geanalyseerd en zijn tot de conclusie gekomen dat het niet bewezen is dat je zal afvallen als je geen koolhydraten in combinatie met vetten nuttigt.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolVolgens sommige wetenschappers krijg je met dit dieet teveel eiwitten en vetten binnen. Dit zou op lange termijn schadelijke gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid.
Het dieet van Montignac is lastig vol te houden als je uit eten wilt gaan. De meeste maaltijden in restaurants zijn namelijk wel samengesteld met koolhydraten en vetten.
Voordelen van het Montignac dieet
Je mag veel eten en krijgt ook alle benodigde voedingsstoffen binnen om je lichaam goed te laten functioneren. Bij het volgen van het Montignac dieet zul je niet worden uitgehongerd.
Het Montignac dieet is door heel veel mensen geprobeerd en met succes. In de jaren negentig toen de populariteit van Montignac hoogtij vierde zijn duizenden mensen er kilo's mee kwijtgeraakt.
Snelle koolhydraten
Snelle koolhydraten mag je bij het volgen van het dieet van Montignac niet nuttigen. Hier volgt een overzichtje wat je bijvoorbeeld niet mag.
- suiker
- koek
- maïs
- pompoen
- cornflakes
- popcorn
- witte pasta's
- tuinbonen
- honing
- bananen
- ijs
- geraffineerde ontbijtgranen
- druiven
- meloen
- bietjes
- snoep
- witte (snelkook) rijst
- bier (maltose)
- witbrood
- glucose
- aardappel of aardappelbereidingen
Langzame koolhydraten
Langzame koolhydraten worden juist geadviseerd bij het dieet van Montignac. Waar zitten bijvoorbeeld die langzame koolhydraten in?
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Vetten en eiwitten
Een combinatie van vetten en eiwitten mag dus wel in een maaltijd volgens Montignac. Je mag de vetten alleen niet combineren met koolhydraten. Dus een broodje met kaas of ham is niet toegestaan.
De vetten kunnen dan het best onverzadigd zijn. Kies dus voor bijvoorbeeld olijfolie in plaats van roomboter. Vetten zitten bijvoorbeeld in:
- vlees
- vis
- boter
- olie
- vleesbeleg
- kaas
- zuivel (zoals melk)
- noten
Door te kiezen voor gezondere vetten (uit bijvoorbeeld vette vis) kan het afvallen wat gemakkelijker gaan. Kies dus altijd bewust maar eet wel gevarieerd.
De eiwitten die belangrijk zijn voor je spieren en organen kun je uit diverse voedingsmiddelen verkrijgen. Een aantal voorbeelden van eiwitrijk voedsel:
- soja
- chiazaad
- amandelen
- quinoa
- pinda's
- sommige peulgroenten
- gevogelte (zoals kip)
- eieren
- vlees
- zuivelproducten (zoals kaas en melk)
Voedingsvezels in groenten
Eet vooral veel groentes. Groenten zitten vol voedingsvezels en zorgen voor veel vitamines en mineralen. Alle verse groentes, fruit en onbewerkte granen bevatten voedingsvezels en andere belangrijke stoffen voor je lichaam.
Omdat je veel voedingsvezels naar binnen krijgt zal de ontlasting steviger kunnen worden.
Het volgen van het dieet van Montignac hoeft geen probleem te zijn. Gedurende de dag krijg je alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Supplementen zijn niet perse noodzakelijk.
Je mag alleen geen combinatie maken van vetten en koolhydraten in een maaltijd. Het Montignac dieet is op dit principe gebaseerd. Wetenschappelijk is het niet aangetoond dat je hiervan afvalt maar bij duizenden mensen heeft het wel gewerkt. Dit kan worden verklaard doordat ze in het algemeen bewuster met voeding omgaan.
Drink voldoende bij het Montignac dieet. Probeer ook voldoende te bewegen.