Het eten van vet- en suikerrijk voedsel dempt stressgerelateerde reacties en emoties in de hersenen. Deze voedingsmiddelen zijn echt “comfortfood” in de zin dat ze stress lijken tegen te gaan. Dit effect wordt zowel bij mensen als dieren gezien. Dit is ergens ook wel logisch, in de oertijd had men niet altijd te eten en de voorkeur gaat dan uit naar calorierijk eten om in leven te blijven.
Eten als je honger hebt is het bevredigen van een fundamentele drang, zoals ademen. Dit zal onvermijdelijk de activering van hersenpaden, die betrokken zijn met beloning, met zich meebrengen. Bij mensen die lijden aan emotie eten wordt deze reactie versterkt. Eten kan dan een toevlucht zijn bij stress, verdriet of angst.
Iedereen vertoont wel eens emotioneel eetgedrag zoals jezelf trakteren na een promotie of lekkere dingen eten na een break-up. Maar dit kan voor sommige mensen een echt probleem zijn, wat gewichtstoename of eetbuien veroorzaakt. Het probleem met emotioneel eten is dat als het plezier van eten eenmaal weg is, de negatieve gevoelens die het veroorzaken blijven bestaan. En je kunt je vaak slechter voelen over de hoeveelheid of het soort voedsel dat je hebt gegeten.